Nieuws Innovatie

Megabeurs vol technische snufjes

PETER VAN AMMELROOY 6 januari 2016

Cesoculusriftsamsunglasvegas1065

Een vibrator die meeleest in een erotische roman en begint te trillen bij spannende passages. Een blender die de gebruiker helpt zich aan zijn dieet te houden. Een muziekspeler die de stemming aanvoelt en daarbij passende muziek opzet. De nieuwste elektronische snufjes zijn niet gewoon 'smart' meer. Ze zijn reuzeslim, bericht de Volkskrant.

De CES in Las Vegas, de grootste beurs voor consumentenelektronica die vandaag begint, laat zien hoe de digitale wereld steeds meer vervlochten raakt met ons fysieke bestaan. Sensoren leggen steeds meer aspecten van het dagelijkse bestaan vast. Maar het gaat niet meer louter om het registreren hoeveel calorieën we hebben verbrand met hardlopen. Of hoe hard ons hart daarbij tekeerging, zodat we gezonder gaan leven. Nieuwe gadgets gebruiken elkaars gegevens om gedragingen te beïnvloeden die losgezongen zijn van hun oorspronkelijke doel.

De rol van sensoren is aan het veranderen, stelt Shawn DuBravac, onderzoeksdirecteur van de Consumer Technology Association (CTA), de brancheorganisatie die de CES organiseert. 'Ze leefden eerst op zichzelf. De consument merkte ze niet op. Sensoren deden alleen maar metingen om op gezette tijden in actie te komen. De thermostaat zette de verwarming lager als een bepaalde temperatuur was bereikt. Sensoren in het dashboard ontvouwden airbags bij een botsing om de inzittenden te beschermen.'