Innovatie

Mobiele robotica is een antwoord op het personeelstekort

 
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Het personeelstekort. Maar liefst een kwart van alle HR-managers ziet als grootste uitdaging het vervullen van vacatures, blijkt uit de cijfers in onderstaande video. Hoe lossen we dit probleem op? De inzet van robots neemt toe, maar in hoeverre staan ondernemers open voor de helpende hand van robots?

Wie Albert Maas van Avular om een oplossing voor het personeelstekort vraagt, krijgt de suggestie dat simpel, repeterend en/of gevaarlijk werk door robots uit handen kan worden genomen. De oprichter van de Eindhovense pionier in mobiele robotica onderstreept daarbij dat het niet de bedoeling is dat deze robots menskracht vervangen. Er ontstaat juist tijd en ruimte voor de mens waarin taken kunnen worden uitgevoerd die complexer zijn en meer creativiteit vragen.

,,Neem de zorg als voorbeeld”, steekt Maas van wal. ,,Dit is een sector waarin wij enorm veel ruimte voor innovatie zien. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat robots het sociale aspect overnemen, maar daar juist extra tijd voor creëren. Robots zijn in staat om medicijnen langs te brengen en andere kleine taken uit handen te nemen. Heb je het over complexe logistiek, dan behoort het rondbrengen van kleine pakketjes op een bijvoorbeeld een campus of een logistiek terrein ook tot de mogelijkheden.”

Repeterende werkzaamheden kunnen, al dan niet deels, door robots worden verricht waardoor je medewerkers tijd overhouden voor andere zaken

Kostbare tijd overhouden

,,Kijken we naar de bouw, dan is er al van alles mogelijk op het gebied van metingen verrichten en kaarten tekenen. Hetzelfde verhaal geldt voor de agrarische sector. Repeterende werkzaamheden kunnen, al dan niet deels, door robots worden verricht waardoor je medewerkers tijd overhouden voor andere zaken.”

Met gepaste trots vertelt de ceo van Avular dat zijn robots en drones ook een cruciale rol vervullen als het gaat om werkzaamheden in gevaarlijke omgevingen waar lang niet iedereen op zit te wachten. Denk hierbij aan inspecties op elektriciteitsmasten of in andere complexe omgevingen.

,,Hoe fijn is het dat inspecteurs dit steeds vaker met robots kunnen doen? Zo hoeven zij geen gevaarlijke capriolen meer uit te halen, behoren steigers tot het verleden en is men minder tijd kwijt aan inspecties. Daarnaast is het voor deze werknemers leuk om bijvoorbeeld met een drone te leren vliegen en de techniek erachter te leren kennen. Het is veel efficiënter. Werken robots mooi samen met mensen, dan draagt dit zelfs bij aan de levensvreugde.”

Sterkere positie door combi van mens en robot

Dat robots van meerwaarde kunnen zijn voor het mkb, staat als een paal boven water. Maar hoe zit het met de daadwerkelijke aanschaf van dergelijk materieel? Zijn ondernemers bereid om erin te investeren, of is er toch ook nog de angst dat robots uiteindelijk al ons werk overnemen?

Maas: ,,Er is toch wel sprake van een tweedeling. Aan de ene kant zijn er de jongeren die deze ontwikkelingen bij de toekomst vinden horen. Aan de andere kant is er de generatie die moet wennen. Kom je echter met de juiste oplossing - een robot die intuïtief is in gebruik - dan zien veel ondernemers het als een uitkomst. Iets dat zeker het geval is nu de personeelstekorten zo groot zijn. Men beschouwt het dan ook al als win-win. Robots dragen bij aan sustainability, terwijl het in economisch opzicht ook interessant is.”

Oprichter Albert Maas van Avular in Eindhoven: 'In 2018 zaten we hier met vier mensen en inmiddels zijn dat 75'.

Snelle groei van 4 naar 75 medewerkers

Avular heeft groeiplannen en daar hoort ook bedrijfssoftware bij die daarop kan inspelen. In negen jaar tijd heeft het bedrijf al enorme stappen gezet. De Eindhovenaren hebben zelfs de ambitie om de grootste en belangrijkste ontwikkelaar van mobiele robotica in Europa te worden. ,,In 2018 zaten we hier met vier mensen en inmiddels zijn dat 75. Volgend jaar betrekken we een nieuw pand met een oppervlakte van zevenduizend vierkante meter waar tevens ruimte is voor productie. Op deze plek groeien we naar driehonderd medewerkers.”

Het complete softwarepakket bevat nog veel onderdelen die we nu nog niet nodig hebben. Daar betalen we dan ook niet voor

Bedrijfssoftware die meegroeit

Die mensen heeft Maas nodig om bovenstaande uitdagingen in de markt aan te kunnen. ,,Een hele mooie uitdaging waar we de software van Exact bij gebruiken. Onze toekomst gaat gepaard met opschalen en het is gewoon heel fijn dat het pakket van Exact de potentie heeft om met ons mee te groeien.”

,,Op dit moment maken wij gebruik van ‘Exact Online’. Het complete softwarepakket bevat nog veel onderdelen die we nu nog niet nodig hebben. Daar betalen we dan ook niet voor. Zetten we als bedrijf de volgende stappen, dan staan deze opties echter wel direct tot onze beschikking. Dat kleine tot en met grote mkb-bedrijven met deze software werken, geeft aan dat onze mogelijkheden eindeloos zijn.”

Automatisering ondersteunt groei

Op zoek naar tools die flexibel ondersteunen bij groei of personeelstekort? Exact ontwikkelt bedrijfssoftware voor het mkb en hun accountants. Meer weten over de manier waarop automatisering jouw bedrijf kan ondersteunen?