Hoe bewust zijn mkb-ondernemingen zich van de noodzaak om maatregelen te treffen? Welke maatregelen nemen zij zelf om duurzamer te worden en energiezuiniger te opereren? En als ze nog geen veranderingen doorvoeren, wat zijn de belangrijkste redenen hiervoor? Voor antwoord hierop ondervroeg Capterra 250 mkb-eigenaren, executive managers en senior managers bij mkb-bedrijven in alle sectoren in heel Nederland. In sommige specifieke gevallen zijn de resultaten vergeleken met die in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië.
52 procent mkb'ers maakt zich zorgen over impact klimaatverandering op bedrijf
Bijna de helft van de ondervraagde mkb’ers maakt zich nauwelijks tot geen zorgen over de impact van klimaatverandering op hun bedrijf. Van alle ondervraagden zegt 32 procent dat ze niet erg bezorgd zijn en 16 procent dat ze helemaal niet bezorgd zijn. Van de ondervraagden geeft 52 procent aan zich wel degelijk zorgen te maken.
Daarmee zijn mkb-ondernemers in Nederland een stuk luchtiger over de mogelijke gevolgen van klimaatverandering dan hun collega’s in een aantal andere onderzochte Europese landen. Zo is in het Verenigd Koninkrijk 82 procent, in Frankrijk 80 procent en in Italië 79 procent van de ondervraagden zeer tot enigszins bezorgd.
In vergelijking met andere onderzochte Europese landen is het aantal mkb-bedrijven dat zijn bedrijfsprocessen aanpast aanzienlijk laag
Meerderheid van Nederlands mkb neemt geen klimaatmaatregelen
De relatieve onbezorgdheid zien we ook terug in de maatregelen die mkb-ondernemingen in Nederland treffen. In vergelijking met andere onderzochte Europese landen is het aantal mkb-bedrijven dat zijn bedrijfsprocessen aanpast aanzienlijk laag. Van alle respondenten zegt 44 procent dat hun bedrijf op dit moment al veranderingen doorvoert. Daarnaast is er een grote groep die weliswaar geïnteresseerd is in het nemen van maatregelen, maar dat nog niet heeft gedaan (34 procent) of überhaupt niet van plan is maatregelen te treffen (22 procent).
Opvallend is dat de meerderheid van de respondenten binnen deze groep ook moeilijk is te overtuigen om een ander standpunt in te nemen
Aan de groep ondervraagde Nederlandse mkb’ers die geen maatregelen treft en daar ook niet in geïnteresseerd is, is gevraagd waarom dit het geval is. De belangrijkste genoemde redenen zijn dat hun bedrijfsvoering geen grote impact heeft op het milieu (40 procent) en dat klimaatverandering geen grote gevolgen heeft voor hun bedrijf en dat ook niet zal hebben (29 procent).
Opvallend is dat de meerderheid van de respondenten binnen deze groep ook moeilijk is te overtuigen een ander standpunt in te nemen. Zo antwoordt meer dan de helft van deze groep (53 procent) dat er op dit moment geen argumenten zijn die hun mening zouden kunnen veranderen. Zelfs als het aantal klimaatrampen zou stijgen, zou dat voor de respondenten binnen deze groep niet doorslaggevend zijn.
Lees ook: ‘Groen dak op je kantoor versterkt duurzaam imago’
Gebrek aan kennis en financiën belemmert mkb’ers die maatregelen willen
Aan de groep mkb-ondernemingen die wel geïnteresseerd is in het nemen van maatregelen maar deze nog niet heeft genomen (34 procent), is gevraagd naar de belangrijkste redenen hiervoor. Meest genoemd is dat het op dit moment geen prioriteit heeft (42 procent).
Daarnaast geven veel respondenten in deze groep aan dat ze onvoldoende informatie hebben over hoe ze dat moeten aanpakken (27 procent) en dat ze er de financiële middelen niet voor hebben (20 procent).
Lees ook: 'Ondernemers hebben weinig last van afbouwen saldering zonnepanelen'