Nieuws Innovatie

Nieuwe Gazelle fiets maakt bellen en appen onmogelijk

Gazelle uit Dieren ontwikkelt een fiets die mobiel bellen en WhatsAppen onderweg onmogelijk maakt. De tweewieler wordt voorzien van een zogenoemde SafeDrivePod, een apparaatje ter grootte van een munt van vijf cent, dat de smartphone van de fietser blokkeert. Dat meldt de Stentor.

De Stentor | Foto: Geldof 31 januari 2017

Smartphone Mobiel i Stock

Het Oosterbeekse bedrijf SafeDrivePod ontwikkelde de technologie eigenlijk voor automobilisten. De SafeDrivePod dwingt je ertoe tijdens het autorijden je smartphone met rust te laten doordat je telefoon wordt uitgeschakeld.

Verkeersveiligheid

Gazelle wil die technologie nu inzetten voor fietsers, omdat bij circa één op de tien fietsongelukken het mobieltje betrokken is.In de leeftijdsgroep van 12 tot 34 jaar ligt dat cijfer twee keer hoger, meldt de Dierense rijwielfabrikant, die hoopt dat de innovatie de verkeersveiligheid ten goede komt.

Bluetooth

"De fiets met SafeDrivePod werkt heel simpel: het ingebouwde systeem maakt via bluetooth verbinding met de app op de telefoon. Als fietsers opstappen en minstens 10 kilometer per uur rijden, schakelt de smartphone automatisch uit. Fietsers kunnen in dat geval niet meer afgeleid raken. Ze richten zich volledig op het verkeer", zegt Gazelle-woordvoerder Ferdi Ertekin. Het is nog niet bekend wanneer de Gazelle-fiets met SafeDrivePod in productie gaat en verkrijgbaar is.