Nieuws Innovatie

Opnieuw uitbreiding voor grootste Twentse uitvinder

Een enorme drone die 500 kilo kan tillen, een tractor die kan versmallen, het zijn maar een paar voorbeelden van innovaties waarmee het Almelose Boessenkool naam maakt in de wereld. Eelco Osse, die in 2005 de machinefabriek overnam van zijn vader, breidde het bedrijf al vier keer uit.

Ferry de Goeijen | Foto: Emiel Muijderman 19 januari 2017

Boessenkool Emiel Muijderman

De laatste uitbreiding, een hal van 1.500 vierkante meter, is net voltooid. Met S4 Manufacturing, een joint venture met S4 Energy, werkt hij aan een wereldwijd vooruitstrevend energieproject met vliegwielen, waarmee stroompieken en -dalen afgevangen kunnen worden.

,,Door netbeheerder TenneT zijn we zelfs al meegenomen naar een grote beurs in Parijs, waar alle grote netbeheerders waren. Ze hebben ons daar op een podium gezet met de boodschap: deze jongens hebben de oplossing voor onze renewable energy-problemen'', vertelt Osse.

Onderscheidend

In de afgelopen elf jaar liet Osse zijn bedrijf groeien van 5.000 vierkante meter naar 11.500 vierkante meter. Het 114 jaar oude bedrijf, met 50 werknemers, manifesteerde zich sinds de overname elf jaar geleden tot de meest innovatieve machinefabrieken van Nederland. Niet voor niets is een wand in het kantoor gevuld met onderscheidingen en Awards. Zo belandde Philips al eens in Almelo, nadat het in eerste instantie de wereld rondging in de zoektocht naar een fabriek die een grote hardwarecomponent kon maken voor een vooruitstrevende MRI-scanner, waarmee tegelijk tumoren bestraald kunnen worden. En ook nu wordt er in andere delen van de fabriek hard gewerkt aan innovatieve producten, zoals een elektrische tractor, die zich automatisch kan versmallen zodra hij de openbare weg op moet. En een reusachtige drone, die 500 kilo kan tillen. ,,Ideaal voor de bevoorrading van militaire doeleinden, hulpacties in rampgebieden, of het besproeien van gewassen'', vertelt Osse trots.

Groene energie

Het meest recente paradepaardje bevindt zich in de gloednieuwe hal aan de achterzijde. Daar werkt Osse, samen met S4 Energy, aan KiNext 1.0: een vliegwielsysteem voor peakshaving en energieopslag. ,,Voor met name bedrijven met een grillig energieverbruik en grote stroompieken is dit een interessant systeem'', vertelt Osse. ,,De contracten die een gebruiker sluit met een netbeheerder, zoals het aansluitvermogen, zijn gebaseerd op het te verwachten piekvermogen, ondanks het feit dat dat soms maar heel kortstondig nodig is. Door peak- shaving kunnen deze pieken worden opgevangen, waardoor het piekvermogen veel lager is en daar word je als gebruiker op aangeslagen.''

Binnen de samenwerking S4 Manufacturing heeft Osse daarop een 'voor Europese begrippen bijzondere oplossing' gecreëerd, aan de hand van vliegwielen, kinetische energiesystemen die met ruim 1.000 kilometer per uur omtreksnelheid stroompieken kunnen opvangen en kunnen afgeven. ,,TenneT heeft vanaf de eerste dag al heel veel interesse in het product, maar ze mogen zelf geen energieleverancier worden'', zegt Osse over het daaropvolgende probleem. ,,S4 Energy heeft vervolgens een nieuw bedrijf opgericht. Naast de hal die er nu staat, komt een mini powerplant. ,,Hiermee worden we zelf 'energieleverancier' en oplossend dienstverlener.''

> Lees het volledige artikel in de Tubantia van donderdag 19 januari, editie Almelo

Foto: Gido Wesdorp (productiemanager, links) en Eelco Osse (directeur/eigenaar) van S4 Manufacturing.