Aangeboden door KVK

Podcast

Podcast KVK Innovatie Top 100 2022: 'De echte vernieuwers zijn mkb’ers'

Woensdag 30 november maakt de Kamer van Koophandel de winnaar van de 17e KVK Innovatie Top 100 bekend. In de aanloop naar deze bekendmaking vond op 1 november in de Radiofabriek in Hilversum een podcastinterview plaats. Remy Gieling sprak met juryvoorzitter Ruud Koornstra en twee finalisten, de directeuren van GSF Glasgroep en Online Payment Platform. Zij maken, net als 98 andere bedrijven, kans deze prestigieuze prijs te winnen.

Kvk innovatie top 100 2022

Foto: Dingena Mol

Wim Danhof 8 november 2022

Wie gaat er winnen? Expertpanels hebben onlangs de honderd bedrijven voor de KVK Innovatie Top 100 2022 geselecteerd. Tien daarvan heeft de jury onder leiding van Ruud Koornstra inmiddels gerangschikt van 1 tot 10. Deze lijst en dus ook de winnaar wordt op woensdag 30 november bekend gemaakt. Dit gebeurt tijdens het KVK Innovatie Top 100 Event, in de Prodentfabriek in Amersfoort. Dit is de plek waar baanbrekende ideeën tot leven komen en waar je de meest innovatieve ondernemers van Nederland kunt ontmoeten en kunt leren van hun verhalen. Heb je zelf een tof, nieuw idee? Pitch het eens aan andere ondernemers op de Innovatiemarkt, en breid je netwerk uit!

Bekijk het programma en meld je gratis aan voor het KVK Innovatie Top 100 Event.

Beluister de podcast

Beluister hier de gehele podcast, waarvan enkele hoogtepunten in dit artikel werden samengevat.

Koornstra was duidelijk over het belang van de KVK Innovatie Top 100: ,,In het midden- en kleinbedrijf zitten de echte vernieuwers. Innovaties komen letterlijk uit schuurtjes, zoals ook Bill Gates vanuit een schuurtje met Microsoft begon. Nederland is daar rijk aan. Ik vind dat daar veel te weinig aandacht voor is, ook gegeven de enorme uitdagingen waar de wereld voor staat. Maar KVK heeft daar wél aandacht voor. Wij moeten die innovatieve kracht van het mkb tot wasdom laten komen en een podium geven.”

Wie volgt Grown.bio op?

De grote vraag is wie Grown.bio opvolgt, het bedrijf dat een duurzaam alternatief voor piepschuim ontwikkelde en daarmee de KVK Innovatie Top 100 van 2021 won. Die prijs leverde allerlei voordelen op, aldus oprichter Jan Berbee: ,,Nieuwe aanvragen van grote(re) bedrijven voor wie dit jury-oordeel van KVK een extra motivatie is, maar ook een breed netwerk én nieuwe kennis.”

Via circulair glas naar minder CO2-uitstoot in de bouw

GSF Glasgroep is één van de honderd geselecteerde bedrijven die kans maakt om 30 november de felbegeerde trofee in de wacht te slepen. Het bedrijf uit Almere is al 32 jaar glasleverancier, maar heeft begin 2022 iets op de markt gebracht wat nog nergens ter wereld bestond: circulair glas. Directeur Maarten Rood vertelde erover in de podcast: ,,Veel woonwijken en gebouwen worden verduurzaamd; glas wordt vervangen omdat het naar de huidige maatstaven te weinig isoleert. Wij halen dat oude glas uit die woningen en bedrijfspanden en er moet nieuw glas in. In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en de TU Delft hebben wij in twee jaar tijd een proces ontwikkeld, waarbij we dat oude glas uit elkaar halen, reinigen en weer in dezelfde gebouwen of andere projecten als nieuwe beglazing laten terugkomen."

,,Daarmee reduceren we veel CO2-uitstoot: afhankelijk van het type glas praat je over 40 tot 95% CO2-reductie ten opzichte van traditioneel geproduceerd glas. Vanuit een nieuwe, nog kleine productielocatie in Hilversum zijn wij feitelijk met de nieuwe, circulaire glaseconomie gestart. Onze opname in de KVK Innovatie Top 100 helpt natuurlijk extra om ons businessmodel - circulair glas - bekend te maken, zodat we sneller kunnen groeien.”

Tegen gevestigde belangen opboksen

Nu moet je als disruptor opboksen tegen een traditionele industrie met allerlei gevestigde belangen, en goedkeurings- en certificeringssystemen die vaak de zittende macht beschermen, zo stelde Ruud Koornstra. ,,De sector zelf zal dit niet promoten, want die wil nieuw glas verkopen. Maar dit is echt iets geniaals! Kijk eens naar het effect: deze CO2-besparing gaat ergens over, dit zijn grote stappen! Maar het kan even duren voordat Maarten, in zijn eentje, bij de minister aan tafel komt om over zijn innovatie te praten. Daar moeten wij hem via de KVK Innovatie Top 100 een beetje bij helpen.”

Aan de ambities van GSF Glasgroep zal het niet liggen, want Maarten Rood vertelde dat hij over vijf jaar zowel prijstechnisch als qua aantallen wil kunnen concurreren met de traditionele glasproducenten.

Online Payment Platform: veilige online handel tussen consumenten

Over het opboksen tegen gevestigde belangen en het innoveren in een sector die overgereguleerd is, kan Maurice Jongmans meepraten. Hij is oprichter van Online Payment Platform (OPP), een betaaldienstverlener in de Europese markt, die ook kans maakt de KVK Innovatie Top 100 2022 te winnen. ,,Je moet inderdaad volgens de regels van de financiële wereld spelen, met zijn anti-witwasregels, regels om terrorismefinanciering te voorkomen, enzovoort.”

Daarbij focust OPP op het faciliteren van platformen en markplaatsen waar consumenten verkopen aan consumenten: online locaties waar je dus veel meer verkopers hebt dan één op een webshop. In de podcast werd Jongmans gevraagd wat OPP uniek maakt: ,,In Europa zijn er geen andere aanbieders die consument-tot-consumentbetalingen op platformen faciliteren en daarbij optimale zekerheid bieden aan kopers en verkopers. In Nederland doen we dat op Marktplaats. Wij verhogen de veiligheid van de online handel via oplossingen als ‘Gelijk oversteken’ en ‘Kopersbescherming’. Wij houden gelden vast vanaf het moment van betaling tot de productlevering. Het komt erop neer dat wij heel veel doen om aan de voorkant fraudeurs tegen te houden, en aan de achterkant te zorgen dat elke verkoper op tijd zijn geld krijgt.”

De KVK Top 100-jury is ook van deze innovatie onder de indruk omdat, in de woorden van Koornstra, ,,het vertrouwen van veilige online handel tussen consumenten wordt geautomatiseerd, ook nog eens met betrekking tot producten die opnieuw in een kringloop worden gebracht”. ,,De argwaan verdwijnt, waardoor je als verkopers en kopers andere gesprekken voert.”

Top 100-bedrijven gaan veel minder vaak onderuit

In de podcast onderstreepte Koornstra de reputatie van de KVK Innovatie Top 100. Uit KVK-onderzoek blijkt namelijk dat de bedrijven die hierin prijken bovengemiddeld robuust zijn: ,,Van de winnaars uit alle vorige edities is er nog nooit één onderuit gegaan. Sterker nog: het gemiddeld aantal faillissementen onder alle Top 100-ondernemers in al die jaren ligt ruim 50% lager dan bij reguliere ondernemers. Je zou zeggen: de meest innovatieve bedrijven lopen een hoger risico, dus is er een hogere kans op faillissementen. Maar dat is dus niet zo: bedrijven die het lef hebben om te innoveren zijn - binnen de bestuurlijke kaders van het normale, slimme ondernemen en ‘good governance’ - over het algemeen de meer geslaagde clubs.”

KVK Top 100 Event op 30 november: aanmelden kan nog!

Wie er gaat winnen wordt op woensdag 30 november bekend gemaakt, tijdens het KVK Innovatie Top 100 Event, in de Prodentfabriek in Amersfoort. Dit is de plek waar baanbrekende ideeën tot leven komen en waar je de meest innovatieve ondernemers van Nederland kunt ontmoeten en kunt leren van hun verhalen. Heb je zelf een tof, nieuw idee? Pitch het eens aan andere ondernemers op de Innovatiemarkt, en breid je netwerk uit!

Bekijk het programma en meld je gratis aan voor het KVK Innovatie Top 100 Event.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details