Aangeboden door KVK

Podcast

Podcast KVK Innovatie Top 100 2022: 'De echte vernieuwers zijn mkb’ers'

Woensdag 30 november maakt de Kamer van Koophandel de winnaar van de 17e KVK Innovatie Top 100 bekend. In de aanloop naar deze bekendmaking vond op 1 november in de Radiofabriek in Hilversum een podcastinterview plaats. Remy Gieling sprak met juryvoorzitter Ruud Koornstra en twee finalisten, de directeuren van GSF Glasgroep en Online Payment Platform. Zij maken, net als 98 andere bedrijven, kans deze prestigieuze prijs te winnen.

Kvk innovatie top 100 2022

Foto: Dingena Mol

Wim Danhof 8 november 2022

Wie gaat er winnen? Expertpanels hebben onlangs de honderd bedrijven voor de KVK Innovatie Top 100 2022 geselecteerd. Tien daarvan heeft de jury onder leiding van Ruud Koornstra inmiddels gerangschikt van 1 tot 10. Deze lijst en dus ook de winnaar wordt op woensdag 30 november bekend gemaakt. Dit gebeurt tijdens het KVK Innovatie Top 100 Event, in de Prodentfabriek in Amersfoort. Dit is de plek waar baanbrekende ideeën tot leven komen en waar je de meest innovatieve ondernemers van Nederland kunt ontmoeten en kunt leren van hun verhalen. Heb je zelf een tof, nieuw idee? Pitch het eens aan andere ondernemers op de Innovatiemarkt, en breid je netwerk uit!

Bekijk het programma en meld je gratis aan voor het KVK Innovatie Top 100 Event.

Beluister de podcast

Beluister hier de gehele podcast, waarvan enkele hoogtepunten in dit artikel werden samengevat.

Koornstra was duidelijk over het belang van de KVK Innovatie Top 100: ,,In het midden- en kleinbedrijf zitten de echte vernieuwers. Innovaties komen letterlijk uit schuurtjes, zoals ook Bill Gates vanuit een schuurtje met Microsoft begon. Nederland is daar rijk aan. Ik vind dat daar veel te weinig aandacht voor is, ook gegeven de enorme uitdagingen waar de wereld voor staat. Maar KVK heeft daar wél aandacht voor. Wij moeten die innovatieve kracht van het mkb tot wasdom laten komen en een podium geven.”

Wie volgt Grown.bio op?

De grote vraag is wie Grown.bio opvolgt, het bedrijf dat een duurzaam alternatief voor piepschuim ontwikkelde en daarmee de KVK Innovatie Top 100 van 2021 won. Die prijs leverde allerlei voordelen op, aldus oprichter Jan Berbee: ,,Nieuwe aanvragen van grote(re) bedrijven voor wie dit jury-oordeel van KVK een extra motivatie is, maar ook een breed netwerk én nieuwe kennis.”

Via circulair glas naar minder CO2-uitstoot in de bouw

GSF Glasgroep is één van de honderd geselecteerde bedrijven die kans maakt om 30 november de felbegeerde trofee in de wacht te slepen. Het bedrijf uit Almere is al 32 jaar glasleverancier, maar heeft begin 2022 iets op de markt gebracht wat nog nergens ter wereld bestond: circulair glas. Directeur Maarten Rood vertelde erover in de podcast: ,,Veel woonwijken en gebouwen worden verduurzaamd; glas wordt vervangen omdat het naar de huidige maatstaven te weinig isoleert. Wij halen dat oude glas uit die woningen en bedrijfspanden en er moet nieuw glas in. In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en de TU Delft hebben wij in twee jaar tijd een proces ontwikkeld, waarbij we dat oude glas uit elkaar halen, reinigen en weer in dezelfde gebouwen of andere projecten als nieuwe beglazing laten terugkomen."

,,Daarmee reduceren we veel CO2-uitstoot: afhankelijk van het type glas praat je over 40 tot 95% CO2-reductie ten opzichte van traditioneel geproduceerd glas. Vanuit een nieuwe, nog kleine productielocatie in Hilversum zijn wij feitelijk met de nieuwe, circulaire glaseconomie gestart. Onze opname in de KVK Innovatie Top 100 helpt natuurlijk extra om ons businessmodel - circulair glas - bekend te maken, zodat we sneller kunnen groeien.”

Tegen gevestigde belangen opboksen

Nu moet je als disruptor opboksen tegen een traditionele industrie met allerlei gevestigde belangen, en goedkeurings- en certificeringssystemen die vaak de zittende macht beschermen, zo stelde Ruud Koornstra. ,,De sector zelf zal dit niet promoten, want die wil nieuw glas verkopen. Maar dit is echt iets geniaals! Kijk eens naar het effect: deze CO2-besparing gaat ergens over, dit zijn grote stappen! Maar het kan even duren voordat Maarten, in zijn eentje, bij de minister aan tafel komt om over zijn innovatie te praten. Daar moeten wij hem via de KVK Innovatie Top 100 een beetje bij helpen.”

Aan de ambities van GSF Glasgroep zal het niet liggen, want Maarten Rood vertelde dat hij over vijf jaar zowel prijstechnisch als qua aantallen wil kunnen concurreren met de traditionele glasproducenten.

Online Payment Platform: veilige online handel tussen consumenten

Over het opboksen tegen gevestigde belangen en het innoveren in een sector die overgereguleerd is, kan Maurice Jongmans meepraten. Hij is oprichter van Online Payment Platform (OPP), een betaaldienstverlener in de Europese markt, die ook kans maakt de KVK Innovatie Top 100 2022 te winnen. ,,Je moet inderdaad volgens de regels van de financiële wereld spelen, met zijn anti-witwasregels, regels om terrorismefinanciering te voorkomen, enzovoort.”

Daarbij focust OPP op het faciliteren van platformen en markplaatsen waar consumenten verkopen aan consumenten: online locaties waar je dus veel meer verkopers hebt dan één op een webshop. In de podcast werd Jongmans gevraagd wat OPP uniek maakt: ,,In Europa zijn er geen andere aanbieders die consument-tot-consumentbetalingen op platformen faciliteren en daarbij optimale zekerheid bieden aan kopers en verkopers. In Nederland doen we dat op Marktplaats. Wij verhogen de veiligheid van de online handel via oplossingen als ‘Gelijk oversteken’ en ‘Kopersbescherming’. Wij houden gelden vast vanaf het moment van betaling tot de productlevering. Het komt erop neer dat wij heel veel doen om aan de voorkant fraudeurs tegen te houden, en aan de achterkant te zorgen dat elke verkoper op tijd zijn geld krijgt.”

De KVK Top 100-jury is ook van deze innovatie onder de indruk omdat, in de woorden van Koornstra, ,,het vertrouwen van veilige online handel tussen consumenten wordt geautomatiseerd, ook nog eens met betrekking tot producten die opnieuw in een kringloop worden gebracht”. ,,De argwaan verdwijnt, waardoor je als verkopers en kopers andere gesprekken voert.”

Top 100-bedrijven gaan veel minder vaak onderuit

In de podcast onderstreepte Koornstra de reputatie van de KVK Innovatie Top 100. Uit KVK-onderzoek blijkt namelijk dat de bedrijven die hierin prijken bovengemiddeld robuust zijn: ,,Van de winnaars uit alle vorige edities is er nog nooit één onderuit gegaan. Sterker nog: het gemiddeld aantal faillissementen onder alle Top 100-ondernemers in al die jaren ligt ruim 50% lager dan bij reguliere ondernemers. Je zou zeggen: de meest innovatieve bedrijven lopen een hoger risico, dus is er een hogere kans op faillissementen. Maar dat is dus niet zo: bedrijven die het lef hebben om te innoveren zijn - binnen de bestuurlijke kaders van het normale, slimme ondernemen en ‘good governance’ - over het algemeen de meer geslaagde clubs.”

KVK Top 100 Event op 30 november: aanmelden kan nog!

Wie er gaat winnen wordt op woensdag 30 november bekend gemaakt, tijdens het KVK Innovatie Top 100 Event, in de Prodentfabriek in Amersfoort. Dit is de plek waar baanbrekende ideeën tot leven komen en waar je de meest innovatieve ondernemers van Nederland kunt ontmoeten en kunt leren van hun verhalen. Heb je zelf een tof, nieuw idee? Pitch het eens aan andere ondernemers op de Innovatiemarkt, en breid je netwerk uit!

Bekijk het programma en meld je gratis aan voor het KVK Innovatie Top 100 Event.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details