Nieuws Innovatie

Hoe Protix met de zwarte soldaatvlieg de voedselketen op zijn kop zet

De grootste insectenkwekerij ter wereld staat in Brabant. Protix, gevestigd in Bergen op Zoom, beschikt over technologie om de volledige voedselketen op zijn kop te zetten. Hun geheime wapen: hermetia illucens oftewel de zwarte soldaatvlieg.

Presentatie: Roelof Hemmen 12 januari 2023

Niet de vlieg zelf maar de zeer eiwitrijke larven van deze veelvoorkomende vliegensoort zorgen voor een revolutie in de voedselketen. De zwarte soldaatvlieg gedijt uitstekend op voedselreststromen en de larvenoogst dient als zeer voedzame basis voor vee. Als de technologie van Protix de juiste schaalgrootte bereikt, heeft het onder andere de potentie om de wereldvisvangst met een derde terug te brengen.

Roelof Hemmen ging in gesprek met Kees Aarts, CEO van het explosief groeiende Protix, op zoek naar de oorsprong van zijn idee, zijn uitdagingen als pionierende high tech insectenverwerker en een handgeschreven brief van sir Richard Attenborough. ,,Mijn belangrijkste resultaat is dat onze technologie en onze producten de volledige industrie hebben gevormd."

Deze podcastserie is tot stand gekomen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en is een vierluik van interviews met de CEO’s van Brabantse bedrijven die zich onderscheiden door zowel hun buitengewone maatschappelijke impact als hun uitzonderlijke groeipotentieel. De podcastserie, gepresenteerd door Roelof Hemmen, is onder meer ook via De Ondernemer te beluisteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws