Blog Innovatie

Silicon Valley-expert: corona raakt vrouwelijke ondernemers harder

De eerste keer dat Eva Schram naar Demo Day van startup-accelerator YCombinator ging, was in 2018. Het evenement, waarbij startups pitchen voor investeerders uit Silicon Valley, werd toen nog gehouden in het Computer History Museum in Mountain View. Dat museum ligt naast de campus van Google en wordt gekenmerkt door de lange rijen Tesla's die op het parkeerterrein staan te wachten tot ze een van de twee snellaadpunten kunnen gebruiken.

Eva Schram 16 december 2020

Demo Day Y Combinator

Tijdens Demo Day pitchen startups voor investeerders uit Silicon Valley. Foto: YCombinator

Eva Schram, correspondent in Silicon Valley

Eva Schram (1988) is journalist en correspondent aan de westkust van de Verenigde Staten. Ze schrijft onder andere voor Het Financieele Dagblad en het Vlaamse Knack. Samen met serie-ondernemer Wibe Wagemans schreef ze het boek Het geheim van Silicon Valley, een boek vol lessen voor Nederlandse ondernemers. Voor De Ondernemer schrijft Schram een blog over haar ervaringen en alle leerzame ontwikkelingen in de startupcultuur van de San Francisco Bay Area.

Maar die Demo Day dus. Honderden investeerders en een handjevol media zitten dan urenlang te luisteren naar de pitches van startups. Daar worden de ondernemers goed in getraind: op de seconde af duren ze allemaal twee minuten, en alle pitches lopen volgens een vast stramien.

Lees ook: Silicon Valley-experts over Nederland: met ja-maar-mentaliteit ga je het niet redden

Tijdens de pauzes stroomt iedereen naar de aula, waar sommige startups een standje hebben voor productdemonstraties. Die eerste keer stond ik met een groepje mensen bij een productdemonstratie te kijken, toen ik plotseling een duw voelde. Een man in een grijs pak greep mijn schouder en duwde me letterlijk opzij om de demonstratie beter te kunnen zien. Ik probeerde me terug te wurmen maar hij blokkeerde me met zijn elleboog.

Ruw opzij geschoven

Misschien was die vent gewoon een zak. Dat kan. Maar toen ik om me heen keek, zag ik alleen maar mannen in grijze pakken. En niemand van hen werd ruw opzij geschoven. Ik zou willen dat ik meer voor mezelf opgekomen was, maar ik was te verbouwereerd om actie te ondernemen en droop stilletjes af.

,,Startups geleid door vrouwen halen al jaren minder kapitaal op dan startups van mannen"

Eva Schram, co-auteur Het geheim van Silicon Valley

Het zou natuurlijk kunnen dat het toeval was. Maar zo voelde het echt niet, en ik ben amper de enige vrouw die dit soort gedrag opmerkt in Silicon Valley. De data zijn al wat verouderd, maar in 2016 hielden onderzoekers van Stanford University een interessante enquête onder vrouwen in de Valley. 88 procent van de ondervraagde vrouwen had wel eens meegemaakt dat een vraag die aan hen gesteld had moeten worden, aan een mannelijke collega werd gesteld. 87 procent kreeg wel eens denigrerende opmerkingen van mannelijke collega’s. En 88 procent merkte op dat soms oogcontact werd gemaakt met mannelijke collega’s, maar niet met hen. Om nog maar te zwijgen van de 60 procent van respondenten die te maken hadden met ongewenst flirten.

Recordjaar voor vrouwelijke ondernemers

Ook over de data rond vrouwelijke startup-oprichters en -ceo's kun je geen brief naar huis schrijven. Startups opgericht en geleid door vrouwen halen al jaren minder kapitaal op dan startups van mannen. Maar door veel publieke druk zat er de jaren wel schot in. In een nieuw rapport laat data-bureau PitchBook zien dat 2019 een recordjaar was voor vrouwelijke ondernemers in de Valley. Startups die werden opgericht door minstens één vrouw (er konden dus ook mannen in het oprichtersteam zitten) haalden in 2019 in totaal 20 miljard dollar op, verdeeld over 2.669 deals. Dat is bijna tien keer zo veel geld als tien jaar geleden.

Wibe Wagemans & Eva Schram

Het geheim van Silicon Valley

22,00 euro

Bestel direct!

Lees ook: Hoe Eva Schram in het diepe sprong met haar eenmanszaak in Silicon Valley

Maar corona gooide roet in het eten. ,,Covid-19 heeft een buitenproportionele impact op vrouwelijke ondernemers", schrijven de auteurs van het rapport. In 2020 haalden startups met vrouwelijke oprichters namelijk 31,3 procent minder kapitaal op dan in 2019. Voor Amerikaanse startups in het algemeen is de daling slechts 17,9 procent.

Snellere exits

In ons boek Het geheim van Silicon Valley wijden mijn co-auteur Wibe Wagemans en ik een heel hoofdstuk aan het gebrek aan diversiteit in de Valley. We lichten ook een tipje van de sluier op wat er aan de hand is. Dat is een onderwerp waar ik de afgelopen jaren vaker over heb geschreven.

,,Covid-19 heeft een buitenproportionele impact op vrouwelijke ondernemers"

PitchBook Report 2020

Want vanuit ethisch oogpunt is het natuurlijk bezwaarlijk dat vrouwelijke ondernemers financieel gezien achtergesteld worden. Maar het is ook vanuit zakelijk oogpunt dom. Datzelfde rapport van PitchBook laat namelijk zien dat startups met vrouwelijke oprichters consistent sneller een exit bereiken dan andere startups. Een snelle exit is goed nieuws voor investeerders, want dan krijgen ze hun investering en het rendement daarop eerder terug.

Optimisme na corona

Nu er met de verschillende vaccins licht aan het einde van de corona-tunnel lijkt te komen, zou het jaar 2020 als outlier voor vrouwelijke ondernemers die kapitaal ophalen in de Valley gezien kunnen worden. Ook PitchBook is optimistisch dat ,,de voortgang kan hervatten" na corona.

En mocht na corona Demo Day opnieuw in den lijve plaatsvinden (de laatste twee edities waren digitaal), zal ook ik mezelf herpakken en me gewoon naar voren in de rij ellebogen. Mannen in grijze pakken, wees gewaarschuwd!

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.