Nieuws Technologie

Bagage kwijt op Schiphol? Itemlost van Gino de Vin vindt voorwerpen met QR-code terug

Misschien had deze uitvinder de chaos op Schiphol wel enigszins kunnen voorkomen: het bedrijf Itemlost van Gino de Vin (28) vindt met een QR-code namelijk verloren voorwerpen terug. Met de koffermanie op Schiphol loopt zijn bedrijf nu storm. ,,Het kost maar een paar klikjes.”

Zoë Toet (AD) 17 augustus 2022

Itemlost koffer logo kwijt bagage

Itemlost is een bedrijf dat gevonden voorwerpen terugbrengt naar de rechtmatige eigenaar door middel van een QR-code. Foto: Frank Jansen

Het begon met wat biertjes, een verloren hockeystick en een idee op een zolderkamer. Nu werkt Gino de Vin samen met zijn compagnon Marco Gons (51) hard aan een nieuwe lijn producten voor itemlost en gaan de QR-codes als warme broodjes over de toonbank. Scannen en terugvinden - dat is het idee. Reizigers bestellen in paniek massaal bagagelabels en stickers bij itemlost, zodat zij de codes aan hun koffer kunnen hangen. ,,Ze zijn met de bagagecrisis op Schiphol duidelijk bang om hun koffer af te geven”, vertelt De Vin aan het AD.

Lees ook: Schiphol houdt tot november vast aan maximumaantal reizigers: 'Miljoenenschade door extra beperkingen'

Gevonden spullen terugbrengen kost teveel moeite

Itemlost uit Zoetermeer genereert QR-codes die mensen aan een willekeurig object kunnen hangen, van sportwaar tot fietsen of boeken en, het meest verloren object: sleutels. De eigenaar moet alleen de QR-code registreren op de site van Itemlost. De vinder kan de QR-code scannen en anoniem in contact komen met de bezitter. ,,Gevonden voorwerpen komen nu vaak niet terug bij de eigenaar”, legt De Vin uit. ,,Er liggen gemiddeld per jaar 1,3 miljoen gevonden voorwerpen bij de NS en 700.000 bij gemeentes en duizenden bij Schiphol. En dan hebben we het nog niet eens over wat er nú gebeurt daar.”

Waar het eigenlijk op neerkomt? Moeite. ,,Als mensen iets vinden moeten ze het vaak afgeven ergens. De politie neemt gevonden voorwerpen niet eens meer aan, omdat het er te veel waren”, legt De Vin uit. ,,Mensen willen de spullen wel terugbrengen, maar het moet makkelijker kunnen. Daarvoor is itemlost ontstaan”, aldus De Vin. ,,We merken dat direct contact beter werkt en dat spullen zo wél terugkeren.”

''Je hebt Apple AirTag, die koffers lokaliseert. Maar dat is een heel duur apparaatje met een app, en als je in het vliegtuig zit kan je dan zien dat je koffer op Schiphol is achtergebleven''

Gino de Vin, Itemlost

Bandje met QR-code voor kinderen en hulpbehoevende of dementerende ouderen

Itemlost deed een onderzoek bij de gemeente Delft: er werden twintig sleutels met een label verspreid door de stad - 18 kwamen weer terug. ,,We hebben nu veel verschillende klanten zoals de gemeente Zoetermeer. Die delen het uit aan hun werknemers. Onder andere Corendon en Gazelle zijn merken die zich hebben aangesloten.”

Het gaat nu ook als een speer onder de massa’s. ,,Het bedrijf groeit de laatste tijd sowieso, maar met die bagagedrukte op Schiphol zijn mensen voorzichtiger. Je hebt Apple AirTag, die koffers lokaliseert. Maar dat is een heel duur apparaatje met een app, en als je in het vliegtuig zit kan je dan zien dat je koffer op Schiphol is achtergebleven. Daar kan je dan weinig meer aan doen, want je komt moeilijk met iemand in contact en weet niet wáár het is. Je duikt niet even het bagageruim in. Met Itemlost gaat dat makkelijker. Het is ook geen app.”

In september komt Itemlost met nieuwe producten. ,,Zo is er een bandje met een QR-code voor kinderen en ook voor bijvoorbeeld hulpbehoevende of dementerende ouderen.”

Gino de Vin. Foto: Frank Jansen

'Alles is anoniem en we voldoen volledig aan de privacy-regelgeving'

Maar is Itemlost wel veilig, als al die mensen massaal hun bagage toevertrouwen aan de online wereld? Of zelfs hun kind? De Vin: ,,De online omgeving is heel goed beveiligd, alles is anoniem en we voldoen volledig aan de privacy-regelgeving. Veel reizigers hangen nu bijvoorbeeld naamkaartjes aan hun koffer met hun gegevens. Adresgegevens kan je beter verbergen”, adviseert hij. ,,Er lopen mensen rond met slechte bedoelingen op vliegvelden die dan foto’s nemen van die gegevens. Mensen die op vakantie zijn hebben misschien een onbewaakt huis, weten ze.”

De producten van itemlost kosten tussen de 6 en 15 euro. ,,Sommige mensen raken echt álles kwijt”, lacht hij. ,,Gebruik de QR-code voor wat je wilt.”

Lees ook: Appbouwer Sebastiaan wint Apple Design Award: ‘Werken met Steve Jobs was cool, maar dit is mijn ultieme droom’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws