Aangeboden door No Name
Branded Content Technologie
No Name: softwaretalent uit het buitenland met een Nederlandse mentaliteit en kwaliteit
Er is een tekort aan ontwikkelingscapaciteit in de westerse landen. Daarom wordt outsourcing naar het oosten van de wereld steeds populairder. Dat heeft echter ook zijn uitdagingen, zegt Thomas Kolmans (23), directeur No Name. „Zet je deze slimme mensen aan het werk in creatieve industrieën? Dan krijg je nooit wat je wilt, maar altijd precies wat je vraagt.”

Thomas Kolmans. Foto: Koen Verheijden.
Kolmans programmeert al zijn hele leven. En dan bedoelen we: sinds zijn tiende. „Toen ik mijn eerste laptop in handen had, pakte me dat. Ik begreep dat iemand al die websites en programma’s had geprogrammeerd. Dat wilde ik ook! Dus keek ik YouTube tutorials en typte ik die eerst na. Daarna ben ik mijn hele leven blijven programmeren.” Na zijn middelbare school ging Kolmans direct in de IT aan de slag. Eerst als software engineer, later als zelfstandig ondernemer. Met zijn bedrijf No Name speelt Kolmans, geheel op zijn eigen manier, in op het gebrek aan ontwikkelingscapaciteit in de Westerse wereld.
Ik kreeg nooit wat ik wilde, maar altijd precies wat ik had gevraagd
Wanneer Kolmans met hoogopgeleid IT-talent uit het buitenland werkte, kreeg hij nooit wat hij wilde, maar altijd precies wat hij had gevraagd. „Daarmee kwam ik op zo’n 75 procent kwaliteit uit, waardoor ik in de avonduren die laatste 25 procent nog zelf nog aan het bewerkstelligen was. Een veelgehoord probleem in outsourcing, dus ging ik op zoek: waar gaat het mis?” In 2020 openden Kolmans en zijn compagnon Don de Jong een eigen kantoor in Pakistan. Daar sloegen zij de handen ineen met twee lokale ondernemers en hanteerden ze een nieuwe manier van mensen aannemen en projecten managen. Het bleek een daverend succes.
Hier gaat het mis in IT-outsourcing
Volgens Kolmans werkt IT-talent in de typische outsourcing landen, zoals India en Pakistan, hiërarchisch. Dat werkt volgens de ondernemer fantastisch in een fabriek, maar niet voor de creatieve industrie, waar ook software engineering zich bevindt. „In deze branches draait het niet om produceren, maar om creëren. En om iets te creëren moet je niet alleen volgen, maar juist ook eigen initiatief nemen. Dat werkt niet op een hiërarchische manier. Daar gaat het mis. IT-talent krijgt een aanvraag en gaat typen. Zonder vragen te stellen of zelf na te denken. Dan ben je in mijn ogen geen programmeur, maar een geavanceerde typist.”
“IT-talent krijgt een aanvraag en gaat typen. Zonder vragen te stellen of zelf na te denken. Dan ben je in mijn ogen geen programmeur, maar een geavanceerde typist”
Daarbij is software engineering volgens Kolmans een economisch groeimodel. „Er is geen enkel ander beroep dat zo veel verdient als softwareontwikkelaar. Dat betekent dat veel mensen software ontwikkelen om geld mee te verdienen. Daar is niets mis mee, maar verschilt van de instelling om gewoon gave dingen te willen maken. Ben je minder gemotiveerd of gepassioneerd? Dan kijk je ook minder kritisch naar een product. De optelsom van al deze factoren? De opdrachtgever krijgt precies wat hij gevraagd heeft, maar niet waar hij naar op zoek is.”
Talent uit Pakistan
Met No Name zet Kolmans in op buitenlands IT-talent dat eigen initiatief neemt. Dat doet hij vanuit zijn kantoor in Pakistan. Waarom hij voor Pakistan in plaats van het populaire India koos? „Omdat de kans, dat je iemand in Pakistan vindt die beter verstaanbaar is dan iemand uit India, erg groot is. En omdat ik het als ondernemer interessant vind om een bedrijf in een ongezien land op te richtten. In India onderscheid ik mezelf niet. In Pakistan wel. Daarbij is Pakistan absoluut een IT-gedreven land. Hier liggen kansen, hier zit toekomst.”
“Bij veel IT-landen zie je een braindrain: buitenlandse bedrijven kapen talent weg en trekken een land leeg”
Nieuwe visie op talent
In Pakistan selecteert No Name gepassioneerd talent. „Heeft onze ontwikkelaar een beter idee dan zijn opdrachtgever? Dan krijgt hij dat te horen. Alleen zo krijg je kwaliteit.” Gemiddeld ontvangt Kolmans zo’n duizend reacties op één vacature. „Van die duizend voldoen vaak slechts zo’n tien mensen aan onze kwaliteitsstandaarden. Dus niet de Pakistaan die ja en amen zegt. Ook niet de Pakistaan die programmeert om rijk te worden. Maar de Pakistaan die creatief en gepassioneerd is en er graag zijn eigen ideeën op nahoudt.”
Voor dit talent beoogt Kolmans een ‘levenscyclus’ te creëren. „Bij veel IT-landen zie je een braindrain: buitenlandse bedrijven kapen talent weg en trekken een land leeg. Wij kiezen bewust voor een Pakistaanse entiteit. We betalen daar belasting en investeren in de maatschappij. Zo zetten we nu bijvoorbeeld een lokale universiteit op. Zo kunnen de kinderen van onze ontwikkelaars in Pakistan studeren en vervolgens ook weer bij No Name in Pakistan werken. Wel zo eerlijk, toch?”
No Name-oprichter Thomas Kolmans was recent te gast bij de radioshow van de Week van de Ondernemer. HIeronder kun je het fragment terugkijken.