Aangeboden door Amazon Web Services

Branded Content Technologie

Een ticket naar de wereld van wetenschappelijke informatie

Wetenschappelijke informatie beschikbaar maken voor bedrijven om zo innovatie te stimuleren, dat is de missie van Research Solutions. Dat doen ze voor grote bedrijven als Philips, DSM, en farmaceuten als Merck en Bayer. Maar het blijft niet alleen bij toegang tot informatie. ,,We zijn een SaaS-bedrijf, onze online oplossingen zorgen dat je de juiste informatie kunt vinden, bestellen, bewaren, delen, organiseren en van aantekeningen kunt voorzien.” Samen met AWS-partner Luminis ontwikkelde Research Solutions een nieuw digitaal product: Curedatis, speciaal voor makers van medische apparaten.

Marieke Poelmann 7 oktober 2022

Michiel van der heijden Chief Product Officer Research Solutions

Michiel van der Heijden (51). Foto: Nina Schollaardt

Productontwikkeling is de rode draad in het leven van Michiel van der Heijden (51), Chief Product Officer voor Research Solutions. Hij studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft en werkte eerder voor de wetenschappelijke uitgevers Elsevier en Springer Nature. Sinds twee jaar is hij de Nederlandse tak van het Amerikaanse bedrijf Research Solutions dat wereldwijd honderd procent virtueel werkt, zonder fysieke kantoren. ,,Mijn werkdagen bestaan voornamelijk uit Zoom-meetings, daarbij is het extra belangrijk om te investeren in menselijk contact. Je werkt beter samen als je net wat meer van elkaar weet.” Een goede match met de AWS-specialist die samen met hen Curedatis zou gaan ontwikkelen was essentieel voor Research Solutions. “Het fijne aan de samenwerking met Luminis is dat we elkaar in de ogen kunnen kijken en het ook kunnen benoemen als dingen niet goed gaan. Die constructieve feedback maakt het product alleen maar beter.”

Wat onderscheidt Research Solutions van andere bedrijven in dezelfde branche?

,,We zijn zeker niet de enige als het gaat om toegang tot wetenschappelijke informatie, maar wat ons uniek maakt is dat we meerdere services onder één dak aanbieden, als one-stop-shop. We onderscheiden drie fases in onze dienstverlening: discovery, delivery en management, dat doen maar twee bedrijven ter wereld en wij zijn er daar één van.

Als je klant bent bij ons, heb je rechtstreeks toegang tot wetenschappelijke artikelen, die plaatsen wij dan in de bibliotheek van het bedrijf waarvoor je werkt zodat je collega’s toegang tot dezelfde informatie hebben. Je kunt aantekeningen en annotaties maken in de PDF-bestanden en ook die weer met elkaar delen. Zo hopen we het innovatieproces binnen een bedrijf te ondersteunen en versnellen.”

Kun je wat meer vertellen over jullie nieuwste product, en de samenwerking met Luminis?

,,Zeker, maar dat heeft wel even een aanloop nodig. Een van onze doelstellingen als Research Solutions is om onze klanten beter te begrijpen en onze producten beter te laten aansluiten bij hun behoeftes. Uit onze data bleek dat veel eindgebruikers zich bezighouden met het zogenoemde literature review process for regulated and knowledge intensive companies. Bedrijven die medicijnen en medical devices maken- en dat kan van alles zijn van een pleister tot een stent voor een hartoperatie - moeten op de hoogte zijn van alle wetenschappelijke informatie die melding maakt van hun product. Dit is essentieel, want als er bijwerkingen worden gemeld, moet daar actie op worden ondernomen. In Europa verloopt dit proces via de EU MDR: the European Union Medical Device Regulation, als maker van medische producten moet je een intern systeem hebben om aan autoriteiten te bewijzen dat je er alles aan doet om bijwerkingen te voorkomen en verhelpen.

In die behoefte voorzien wij met ons nieuwste product: Curedatis. Curedatis scant automatisch welke (wetenschappelijke) artikelen volgens een vooraf opgegeven zoekopdracht melding maken van hun product. Wat de applicatie vervolgens doet als die artikelen gevonden worden, is entity recognition: herkennen welke termen er precies genoemd worden die betrekking hebben op het medische product. Vervolgens kan de maker van het medische product besluiten welke artikelen moeten worden toegevoegd aan het regulatory approval process om zo bijwerkingen te voorkomen of verhelpen.”

Een vraag aan Luminis: wat kenmerkte de samenwerking tussen Research Solutions en jullie voor dit project?

Sander Pagie - directeur Luminis:

,,Door onze manier van werken bij Luminis in combinatie met AWS en agile samenwerking met Research Solutions is in zo kort mogelijke tijd een minimum loveable product (MLP) gerealiseerd dat voorziet in behoefte van gebruikers. De op AWS gebaseerde oplossing heeft een hoge mate van flexibiliteit zodat nieuwe wensen uit de markt snel gerealiseerd kunnen worden.”

En wat is de rol van Luminis bij de ontwikkeling van dit product?

,,We hadden een partner nodig die de applicatie ook daadwerkelijk zou kunnen bouwen. Luminis werd ons aangeraden door een ander bedrijf, en later bleek een goede vriend ook al met Luminis te hebben samengewerkt. Dat was voor mij genoeg bewijs dat zij een goede partner zouden zijn, en ze kwamen ook nog eens als beste uit de bus in vergelijking met andere partijen die we hebben benaderd. Het product dat we bouwen sluit ook precies aan bij wat Luminis interessant vindt, ze denken mee in de oplossingen die nodig zijn. Er zit bijvoorbeeld een AI-component die te maken heeft met de entity recognition: de applicatie moet daadwerkelijk medische termen kunnen herkennen en daarbij ook alle andere namen die in omloop zijn voor hetzelfde product of bestanddeel. Luminis ziet zoiets als een interessante uitdaging om samen op te lossen, ze zien het als voordeel wanneer iets hen intellectueel uitdaagt in plaats van dat ze enkel zorgen dat de code klopt.

Luminis regelt voor ons alles wat met AWS te maken heeft, ik denk dat zij wel echt een voorloper zijn in hoe je AWS optimaal kunt inrichten en gebruiken.”

Michiel van der Heijden van Research Solutions en Sander Pagie van Luminis waren te gast in de liveradioshow tijdens de Smart Business Week. Hieronder kun je het fragment terugkijken.

MyChannels Video ID: 333003

Wil jij meer zien? Laat je inspireren tijdens de Smart Business Roadshow. Meld je aan voor het event in jouw regio: Rotterdam (1 november), Utrecht (2 november), Eindhoven (8 november) en Amsterdam (10 november).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel