Aangeboden door Vodafone Business

Branded Content Technologie

CM.com: hoe wereldbedrijf in mobiele diensten zijn efficiency boost met slimmer werken

CM.com verzorgt wereldwijd berichtendiensten en maakt op evenementen als Lowlands en de Formule 1 Dutch Grand Prix munten en lange wachtrijen overbodig met mobile order. Eén van de succesfactoren van het Bredase bedrijf is Smarter Working: een mix van flexibel locatie-onafhankelijk samenwerken en creatieve sessies op kantoor. Mede-oprichter Jeroen van Glabbeek vertelt hoe het bedrijf slimmer werken toepast.

Bram de Vrind 30 september 2019

Cm com Smarter Working

Jeroen van Glabbeek (links) en Gilbert Gooijers, de oprichters van CM.com.

Wereldwijd de klantreis moderner en makkelijker maken. Dat is het doel van CM.com. De Brabantse onderneming (zo'n 270 medewerkers en 85 miljoen omzet) doet dat met mobiele berichtendiensten en -betaaloplossingen die bedrijven daarvoor kunnen inzetten.

,,Zoals het in de kantine bestellen en online afrekenen via WhatsApp van een tosti, die vervolgens al door de cateringmedewerker is klaargelegd als je bij de toonbank komt. Of bij Lowlands je drankjes bestellen via de festivalapp, zonder muntjes te hoeven kopen en in een lange wachtij te staan voor de bar”, zegt ondernemer Jeroen van Glabbeek.

Het bedrijf dat hij eind jaren negentig samen met Gilbert Gooijers oprichtte, begon met het verzenden van sms-berichten namens clubs en discotheken (CM staat voor ClubMessage). Nu verzorgt het de communicatie met klanten via berichtendiensten als sms en WhatsApp, biedt bedrijven mobiele betaaloplossingen en een platform voor ticketverkoop.

Onder de ongeveer 8.000 klanten zijn Albert Heijn, MediaMarkt, Parkmobile en Lowlands. Dit jaar verbond het bedrijf zich aan de Formule 1 Dutch Grand Prix in Zandvoort. Het regelt de ticketverkoop, mobiele communicatie met de fans en betalingen op het wereldevenement in mei 2020.

Formule 1 uithangbord

,,Formule 1 is een uithangbord waarmee we onze nieuwste toepassingen kunnen laten zien”, zegt Van Glabbeek. ,,We maakten het bij de kaartverkoop bijvoorbeeld mogelijk dat kopers hun voorkeursplek op de tribune konden aangeven. De zitplaatsen werden vervolgens verdeeld via een slim algoritme. En wil een koper van zijn kaartje af, dan kan die het op een veilige manier aanbieden via ons platform.”

Het bedrijf ziet grote kansen op het gebied van mobiele betalingen en berichten.

''Formule 1 is een uithangbord waarmee we onze nieuwste toepassingen kunnen laten zien''

Jeroen van Glabbeek

Smarter Working

Een belangrijke succesfactor van CM.com is Smarter Working. Medewerkers kunnen onafhankelijk van tijd of plaats – op een veilige manier – met elkaar samenwerken. Dat verhoogt de efficiency van het bedrijf. ,,Als techbedrijf dat vestigingen over de hele wereld heeft en personeel dat veel op weg is, kunnen we niet zonder”, zegt Van Glabbeek.

Personeel werkt bijvoorbeeld samen via slimme toepassingen als Microsoft Teams, een app waarmee medewerkers in een beveiligde omgeving kunnen chatten, bestanden delen en video-gesprekken houden. De maandelijkse bedrijfsmeetings worden live gestreamd, zodat personeel ze overal ter wereld kan bekijken.

CM.com houdt intern de lijnen onderling zo kort mogelijk, met zo weinig mogelijk hiërarchie. Medewerkers krijgen verantwoordelijkheid en werken zelfstandig, zodat knopen snel kunnen worden doorgehakt. ,,Medewerkers voelen zich hierdoor een waardevol onderdeel van het geheel, wat zij inbrengen doet ertoe. Onze teamleads en managers zijn er vooral om het bedrijf, de teams en de mensen te faciliteren”, zegt Van Glabbeek.

Creatieve kruisbestuiving

Maar Smarter Working betekent voor CM.com niet dat het bedrijf zijn medewerkers loslaat en elke dag thuis of in de koffiebar laat werken. Het stimuleert medewerkers ook om samen te komen. ,,Met name bij creatief werk is de kruisbestuiving belangrijk. Bijvoorbeeld als er multidisciplinair door projectmanagement, technische ontwikkelaars en marketeers aan een gezamenlijk doel moet worden gewerkt. Of zaken doorgesproken moeten worden.”

Ook voor de binding aan het bedrijf is het fysiek bij elkaar brengen van medewerkers belangrijk, zegt Van Glabbeek. ,,Samenkomen op kantoor is de manier om je visie over te brengen en een saamhorigheidsgevoel te creëren. Het is voor medewerkers bovendien prettiger op afstand samenwerken als ze elkaar ook de hand hebben geschud.”

''Tijdens die bijeenkomsten kunnen medewerkers elkaar inspireren en leren kennen''

Jeroen van Glabbeek

Tien jaar terug in de tijd

CM.com 'verleidt' personeel daarom naar kantoor te komen. ,,Bijvoorbeeld door de beste koffie te schenken en de best mogelijke werkplek te bieden: schoon, mooi, licht en met stabureaus.” Drie keer per jaar houdt CM.com grote bijeenkomsten waarvoor medewerkers van over de hele wereld naar Breda worden gehaald. ,,Tijdens die bijeenkomsten kunnen medewerkers elkaar inspireren en leren kennen. We geven bijvoorbeeld presentaties in samenwerking met klanten en verzorgen trainingen.”

Wat Van Glabbeek ondernemers aanraadt op het gebied van slimmer werken? ,,Gebruik de kanalen die je medewerkers privé ook gebruiken. Als je medewerkers het prettig vinden om met vrienden te communiceren via Facebook, WhatsApp of LinkedIn, gebruik die tools binnen je bedrijf dan ook. Met name de jongere generatie millennials verwacht dat van werkgevers. Thuis hebben ze een smart tv en swipen tussen Netflix-series op de iPad. Zorg ervoor dat ze niet tien jaar terug in de tijd gaan als ze op hun werk komen en moeten werken op een oude Windows PC.”

Wil jij graag Smarter Working inzetten als groeiversneller voor jouw bedrijf? Meld je dan snel aan voor het Smarter Working Event bij CM.com:

tracking pixel

img src="https://ads.creative-serving.com/pixel?id=3157505"