Nieuws Technologie
Eindhovense startup Onward Medical wil tot 100 miljoen euro ophalen via beurs voor remedie dwarslaesie
Tot 100 miljoen euro wil het Eindhovense medisch technologiebedrijf Onward Medical ophalen via een beursgang. Het bedrijf dat een behandeling heeft ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie wil op 21 oktober zijn beursdebuut maken.

Onward Medical wil dwarslaesiepatiënten weer helpen lopen. Foto: Onward Medical
Als de voorgenomen beursgang slaagt, schaart de medische start-up zich in het rijtje met Philips, ASML, Neways en Renewi als beursgenoteerde bedrijven in de regio. Ook de Deurnese fabrikant van elektrische bussen Ebusco wil naar de beurs. Vorige maand mislukte de beoogde beursgang van energiebedrijf Scholt Energy uit Valkenswaard, zo schrijft het ED.
Onward Medical was eerder bekend als GTX Medical. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. Ook in het Zwitserse Lausanne en in Boston heeft het vestigingen. Het bedrijf telt ruim 73 arbeidsplaatsen op voltijdbasis, waarvan de helft in Eindhoven.
Lees ook: Innovatiekracht volgens Peter Wennink (ASML): 'Overheid zou van VS en China moeten leren'
Met elektrische stimulatie van het ruggenmerg is het volgens Onward mogelijk om mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen of hun armen te laten bewegen. De methode kan mogelijk ook helpen bij andere aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en een beroerte, denkt Onward. De mede in Eindhoven ontwikkelde technologie werkt met elektroden die operatief worden verbonden met zenuwbanen in de onderrug. Een onderhuids apparaatje geeft via die elektroden en zenuwen de benodigde prikkels aan de spieren van de patiënt. Een bedieningsapparaat buiten het lichaam stuurt de bewegingen van de patiënt aan.
Opstartfase Onward Medical
Onward Medical verkeert nog in de opstartfase. Momenteel heeft het inkomsten uit subsidies. Onderzoek en ontwikkeling kost het bedrijf - zoals elke startup - handenvol geld. In 2020 leed het een verlies van 20 miljoen euro, zo staat in het prospectus voor geïnteresseerde beleggers dat dinsdag is gepubliceerd.
Het bedrijf wil de opbrengst van de beursgang gebruiken om de productontwikkeling voort te zetten en klinische studies uit te voeren om wettelijke goedkeuringen te verkrijgen. Ook wil het de commerciële organisatie in de Verenigde Staten en Europa versterken.
Lees ook: Dit stukje Dutch Design van Philips is misschien niet zo mooi maar wel heel slim
Implantaat om patiënt te helpen wandelen
Een aandeel Onward Medical gaat tussen de 11,75 en 13,75 euro kosten. Het bedrijf wil 5,9 miljoen aandelen uitgeven. Dat betekent dat minimaal 69,3 miljoen euro aan kapitaal zou moeten worden binnengehaald. Als de introductieprijs op 13,75 euro zou worden vastgesteld, komt 81,2 miljoen beschikbaar. Als er heel veel belangstelling van beleggers is dan kan het bedrijf nog extra aandelen uitgeven. Maximaal zou de opbrengst van de beursgang dan 103,8 miljoen euro bedragen.
Als eerste product hoopt het bedrijf in 2023 een externe bedieningsapparaatje op de markt te brengen dat zich richt op herstel van de hand- en armfunctie van patiënten met een hoge dwarslaesie. Voor mensen met een lage dwarslaesie wordt een implantaat ontwikkeld. In eerste instantie wordt daarmee beoogd de normale bloeddruk en rompcontrole van patiënten te herstellen. Marktintroductie van dit product is nu voorzien voor 2024. Goedkeuring van de functie van het implantaat om de patiënt weer te helpen wandelen hoopt het bedrijf in 2025 binnen te halen.