Nieuws Technologie

Elon Musk naar Groningen? Zeeland ziet testcentrum hyperloop in rook opgaan

Een testcomplex voor een nieuw vervoersmiddel, de hyperloop, komt in de provincie Groningen. De noorderlingen kregen de voorkeur boven Zeeland, de andere kandidaat.

ANP / De Ondernemer 20 december 2019

Hyperloop Delft Groningen Elon Musk

Minister van Nieuwenhuizen, Tim Houter CEO Hardt Hyperloop, Europees commissaris namens Slovenie Violeta Bulc en directeur van FME Ineke Dezentje lanceerden de afgelopen zomer de Hardt Hyperloop. (Foto: Koen van Weel/ANP)

Het European Hyperloop Center moet gaan bestaan uit een laboratorium en een testbaan van 3 kilometer. Die verrijzen ten oosten van de stad Groningen. Initiatiefnemer Hardt Hyperloop uit Delft investeert 25 miljoen euro, de provincie Groningen draagt 3 miljoen euro bij. De bouw moet komend najaar beginnen en in 2022 moet het complex klaar zijn.

''De hyperloop is nu nog toekomstmuziek, maar het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk ziet er brood in''

Supersnelle vacuümtrein

De hyperloop is een supersnelle vacuümtrein. Hij vliegt door een buis die vrijwel vacuüm is gezogen. Het idee is dat de trein door de lage luchtweerstand enorme snelheden kan bereiken. Een rit Amsterdam-Parijs zou dan een half uur duren. Het is een soort buizenpost voor mensen en goederen.

Lees ook: Startup Hardt trekt grote investeerders voor hyperloop van Elon Musk

SpaceX van Elon Musk

De hyperloop is nu nog toekomstmuziek, maar het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk ziet er brood in. SpaceX houdt elk jaar een speciale hyperloopwedstrijd, waar ook een studententeam uit Delft aan meedoet. Uit dat team komt Hardt voort.