Nieuws Technologie

Dit fonds moet groei vroege fase quantum-startups versnellen

Er is een nieuw 15 miljoen euro fonds om het bloeiende ecosysteem van quantum technologie-onderzoek in Nederland om te zetten in succesvolle startups gelanceerd. Het zogeheten QDNL Participations fonds biedt impactvolle zakelijke en commerciële ondersteuning om potentieel kansrijke ideeën om te zetten in succesvolle bedrijven.

Van onze redactie 2 maart 2023

Freeke Heijman Delft

Freeke Heijman, medeoprichter en Director Ecosystem Development bij Quantum Delta NL, en Ton van 't Noordende, managing director bij QDNL Participations in het DiCarlo Lab (QuTech, Delft). Foto: Rebekka Mell

Daarvoor investeert het in vroege-fase quantum technologie startups met investeringen tot 1,5 miljoen euro. Het helpt ook onderzoeksteams startups te lanceren op basis van hun technologie. Daarnaast biedt het fonds 50.000 euro aan teams die veelbelovende quantum technologieën ontwikkelen, voordat ze zelfs maar zijn opgericht als een startup.

Via een SAFE note-overeenkomst (‘simple agreement for future equity’) wordt deze financiering later omgezet in aandelen wanneer de startup gereed is om verder te gaan als een bedrijf. ,,We stappen vroeg in en geven de oprichters de juiste ondersteuning en eerste kennismaking met geduldig durfkapitaal”, zegt Ton van 't Noordende, managing director van QDNL Participations.

''QDNL Participations en Infinity hebben slechts één doel: quantum startups duurzaam laten groeien in Nederland. Er zijn geen andere belangen''

Freeke Heijman, directeur Ecosystem Development Quantum Delta NL

On-call ondersteuning voor opkomende quantum technologie startups

Naast het fonds lanceert Quantum Delta NL ook een nieuw ondersteuningsprogramma genaamd Infinity. Infinity heeft als doel om in 2028 het beste, meest verbonden en duurzame quantum startup-ecosysteem ter wereld te hebben opgebouwd. Het programma is niet verbonden aan een specifieke universiteit en biedt onafhankelijk en deskundig advies over hoe wetenschappers hun onderzoek op de juiste manier, met de juiste partners, commercieel kunnen maken. Daarbij krijgen ze toegang tot het netwerk van meer dan 800 deep tech-investeerders wereldwijd van Infinity, waaronder QDNL Participations.

Een ander uniek aspect aan dit programma is dat het niet gebonden is aan vaste data, maar wordt afgestemd op de behoefte van het team en de technologie. De lancering van Infinity bouwt voort op de ondersteuning die Van 't Noordende al heeft geboden aan succesvolle Nederlandse quantumtechnologie-startups zoals QuantWare en QphoX.

Lees ook: Virtual Reality-bedrijf SenseGlove wint 17e KVK Innovatie Top 100

'Quantum Delta NL bouwt aan het best mogelijke klimaat voor startups'

Carlo Beenakker, voorzitter van de Raad van Toezicht van Quantum Delta NL: ,,QDNL Participations en Infinity gaan over meer dan geld. Quantum Delta NL koestert jonge bedrijven en het Infinity-team zal hen voorzien van de ondersteuning die ze nodig hebben om de enorme potentie van de Nederlandse quantumtechnologie sector te realiseren.”

Freeke Heijman, mede-oprichter en directeur Ecosystem Development bij Quantum Delta NL: ,,QDNL Participations en Infinity hebben slechts één doel: quantum startups duurzaam laten groeien in Nederland. Er zijn geen andere belangen - daarom hebben we ervoor gekozen om het programma een eigen profiel te geven. Het fonds is hard nodig omdat het in Nederland nog steeds moeilijk is om investeerders te vinden met een lange termijn horizon en kennis van de markt. In combinatie met investeringen in gedeelde faciliteiten zoals cleanrooms en R&D-programma's, bouwt Quantum Delta NL zo aan het best mogelijke klimaat voor startups."

Lees ook: Na drie succesvolle bedrijven is Niels de Peuter op zijn 36ste investeerder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws