KVK publiceert jaarlijks de Innovatie Top 100: de ranglijst met honderd concrete, baanbrekende innovaties van het midden- en kleinbedrijf. De handschoen van SenseGlove, de ‘SenseGlove Nova’, meet exact iedere beweging van elk gewricht in de hand. Zo wordt een zeer gedetailleerde virtuele hand gesimuleerd. Het Delftse bedrijf mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen.
Met deze SenseGlove Nova kun je de vorm, dichtheid en textuur van virtuele objecten voelen. Op het moment dat de gebruiker een virtueel object vastpakt, zal de handschoen de vingers afremmen, waardoor het net voelt alsof het virtuele object wordt vastgepakt. Door aanraking toe te voegen aan de digitale realiteit, maakt SenseGlove natuurlijke interacties in ruimtelijk computergebruik mogelijk. Dit resulteert in een nieuwe digitale realiteit die toegankelijk is voor elke professional.
Talrijke toepassingsgebieden & enorm besparingspotentieel
Dat maakt deze innovatie onder meer tot een geweldige VR-trainingsoplossing voor verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die onderhoudspersoneel opleiden, zonder daar nog duur fysiek materieel bij nodig te hebben. Zo kost het nu nog gangbare aan de grond houden van een vliegtuig voor onderhoudstrainingen 15.000 euro per dag. Maar ook voor bijvoorbeeld ontwerpers is deze innovatie veelbelovend. Zij kunnen hun productconcepten via deze innovatie testen en evalueren, nog voordat er een prototype is gemaakt. Daarmee wordt bespaard op materiaal.
Zo zijn er legio toepassingen denkbaar waarbij de niet malse investering in de hightech SenseGlove Nova-handschoenen - 4.499 euro per setje, excl. btw - zeer rendabel kan uitpakken, omdat deze innovatie kan leiden tot dematerialisatie, en daarmee tot financiële besparingen en duurzaamheid. Ook kan het meer veiligheid met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de SenseGlove Nova bij VR-trainingen rondom het werken met gevaarlijke materialen, of op grote hoogten, bijvoorbeeld de bouw van windmolens.
Klanten van naam en faam
SenseGlove werd in 2017 opgericht door Johannes Luijten en Gijs den Butter, als uitvloeisel van hun afstudeertraject aan de TU Delft, waarin VR-prototyping voor Volkswagen een rol speelde. Inmiddels telt het bedrijf achttien medewerkers en ruim 150 klanten, waaronder (nog altijd) Volkswagen, European Space Agency en het Nederlandse leger. De missie van het bedrijf is om waardevolle, haptische ervaringen naar de ‘Metaverse’ te brengen: de grotendeels nog toekomstige, mogelijke virtuele opvolger van het huidige internet. Het SenseGlove-team is ervan overtuigd dat digitale interacties in dat metaversum net zo echt zullen gaan aanvoelen als fysieke interacties in de reële wereld.
Seenons (2e plaats): naar circulair afval
Op een eervolle 2e plaats in de KVK Innovatie Top 100 2022 is het Amsterdamse Seenons geëindigd. Seenons helpt bedrijven in vijf stappen om hun afval circulair te maken. Bedrijven kunnen een afvalstroom aanmelden in de Seenons-app en een moment kiezen om het te laten inzamelen. Seenons vindt de meest geschikte vervoerder en efficiënte route om het afval op te halen. De vervoerder brengt dit naar een lokale afvalverwerker, die het gebruikt als grondstof voor nieuwe materialen of producten.
Pieter Pot (3e plaats): ‘Hoi Booschappen. Doei verpakkingen!’
Pieter Pot, de allereerste online verpakkingsvrije supermarkt die op landelijke schaal boodschappen bezorgt in herbruikbare, trendy potten en flessen, bemachtigde de 3e plaats in de KVK Innovatie Top 100 2022. Pieter Pot koopt groot en voordelig in en laat sommige potten en flessen al bij de producent vullen. Op alle potten en flessen zit statiegeld. De na gebruik ingeleverde spullen gaan terug naar het magazijn en worden gewassen en opnieuw gevuld. Zo wordt elke pot en fles ten minste veertig keer gebruikt, aldus het bedrijf, dat naar eigen zeggen bestaat uit ‘gedreven mensen die willen bewijzen dat duurzaam, makkelijk en sexy soms hetzelfde is.’
Noord-Holland en Noord-Brabant het meest innovatief
De KVK Innovatie Top 100 geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Noord-Holland is deze editie, met 26 bedrijven, het best vertegenwoordigd, gevolgd door Noord-Brabant met 21 bedrijven en Utrecht en Zuid-Holland, allebei met 14 bedrijven.
En wat zijn dan de meest innovatieve sectoren? Na de gezondheidssector (14 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT-sector (13) en de creatieve industrie (ook 13). Verder heeft ruim de helft van de bedrijven uit de lijst maximaal 10 mensen in dienst, en telt de lijst 25 startups.
Een gedegen jureringsproces
KVK Expertpanels hebben eerder dit jaar - op basis van 347 inzendingen - de honderd bedrijven voor de KVK Innovatie Top 100 2022 geselecteerd. Deze lijst werd 4 oktober bekend gemaakt. Uit deze lijst heeft een zeer deskundige jury onder leiding van duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra de top 10 gerangschikt van 1 tot 10. Alle innovaties zijn beoordeeld op originaliteit, impact voor de samenleving en verkrijgbaarheid. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.