Nieuws Technologie

Goedkoper biologische groente produceren? Zo gebeurt het in 2019

Voordeliger biologische groenten produceren in 2019. Het Robotics Institute van de TU Delft en de Wageningen Universiteit helpen de Nederlandse start-up Odd.Bot om dat doel samen met boeren te bereiken. Het is hard nodig. De vraag naar biologisch voedsel neemt toe, het groeiende personeelstekort bij AgriTech-bedrijven echter ook terwijl het gebruik van bestrijdingsmiddelen steeds verder wordt teruggedrongen.

Redactie De Ondernemer / MVO 30 december 2018

Goedkoper biologische groente produceren 2019

Arbeidsintensief

De problematiek moet onder andere worden getackeld door de zogenaamde ‘weed whacker’ van Odd.Bot. Het is een kleine, driehoekige robot die straks autonoom over de akker rijdt om onkruid te herkennen en te verwijderen. ,,In eerste instantie richten we ons op de biologische teelt van prei, wortels, kool en pastinaak”, vertelt Martijn Lukaart van Odd.Bot. ,,Biologisch boeren, en dan met name handmatig wieden, is namelijk erg arbeidsintensief. Bovendien is onze robot nu geoptimaliseerd om het onkruid waar dit soort gewassen het meeste last van hebben, goed te verwijderen.”

Lees ook: Zo maak je haalbare voornemens voor jouw bedrijf

Beperken en verbieden

Vanuit Europa is er veel aandacht voor robotisering in de landbouw. Specifiek voor de ontwikkeling van alternatieve vormen van gewasbescherming. De Europese Commissie zet in op het beperken van specifieke middelen en bestanddelen en in Noord-Brabant gelden zelfs al verboden. Al in 2019 zullen de eerste 'weed whackers' daarom al op enkele Nederlandse akkers van testgebruikers verschijnen.

Het is de bedoeling van de start-up om uiteindelijk de ‘Robots-as-a-Service’ aan te bieden. Dit op een manier waarbij de boer per hectare kan afrekenen. Lukaart: ,,Zie ons als een uitzendbureau voor robots. Het is onze ambitie om mechanisch onkruid wieden uiteindelijk voordeliger te maken dan het ‘bespoten alternatief’.”

Boeren die willen helpen bij de doorontwikkeling of willen investeren in het roboticabedrijf, kunnen gebruik maken van een coöperatiemodel van Odd.Bot.