Nieuws Technologie

Groeibriljant YoungCapital realiseert megagroei van 59 procent per jaar

YoungCapital van mede-oprichter Rogier Thewessen is een echte groeibriljant. Sinds de start rond de eeuwwisseling groeit deze atypische uitzender met tientallen procenten per jaar. Technologie in de vorm van hypermoderne software is de aanjager. Het jongerenmerk doet alles digitaal en schudde daarmee de ouderwetse recruitmentwereld flink op.

Eduard Voorn | Foto: YoungCapital 6 april 2018

Kopie van MD Young Capital10593

”We zijn meer een IT-bedrijf dan een uitzendorganisatie, zoals onze traditionele concurrenten dat zijn. Vanaf de start is er gewerkt aan ons IT-platform en een grote database, daar plukken we nu de resultaten van. We zijn een softwarebedrijf, dat geeft je veel flexibiliteit om allerlei slimme trucjes in te bouwen. Vandaag iets verzinnen en volgende week zit het erin,” aldus een enthousiaste medeoprichter Rogier Thewessen.

Groei

Het gesprek vindt plaats daags nadat Erasmus Centre for Entrepreneurship, Rotterdam School of Management en nlgroeit YoungCapital tot groeibriljant hebben bestemd. Volgens hun onderzoek creëerde het bedrijf tussen eind 2014 tot eind 2017 605 nieuwe banen, en groeide de omzet jaarlijks gemiddeld met 59 procent. In de groeilijst staat het daarmee op de zesde plaats.

Thewessen: “Daar hebben we overigens lang naar toegewerkt. In onze sector moet je heel grote contracten winnen bij heel grote bedrijven en daar is vertrouwen voor nodig. Toen we nog klein waren vonden zulke bedrijven het een risico om met ons te werken. Totdat we een paar fikse klanten kregen en onze sales gingen professionaliseren. Het werd steeds makkelijker voor ons om die grote contracten binnen te halen. En dan komt de kunst van het leveren. Wij kunnen beter en meer leveren, omdat we online zo’n goed bereik hebben.”

Lees ook: Dit zijn de succesvolle groeilessen van Marco Aarnink (Drukwerkdeal)

Geen retailformule

De drie oprichters, naast Thewessen zijn dat Hugo de Koning en Bram Bosveld, begonnen als student aan hun bedrijf. Zij hadden een probleem met het makkelijk vinden van baantjes. Er bestond nog geen platform voor hun behoefte en doelgroep, dus creëerden ze deze zelf: StudentenWerk. In 18 jaar werd een uitzendbedrijf uit de grond gestampt dat actief is in Nederland en een paar Europese landen. In 2014 werden de verschillende websites onder één naam gebracht: YoungCapital.

De stevige ambitie zorgde ervoor dat over het boekjaar 2017 een omzet werd gerealiseerd van 325 miljoen euro; een groei van 60 procent. De drie oprichters – de dagelijkse leiding is in handen van ceo Ineke Kooistra – hebben inmiddels voor duizenden banen – gemiddelde leeftijd werknemer is 27 jaar - gezorgd. “Met een groeidoelstelling van minimaal 30 procent gaan we dit jaar richting de half miljard euro en zullen we zeker nog honderden mensen aannemen,” gaat Thewessen verder.

“Het succes komt door het feit dat wij naast een sterk jongerenmerk veel investeren in technologie. Het is de basis van ons bestaansrecht. We zijn in 2000 begonnen als een jobportal, dat is een heel ander uitgangspunt dan de traditionele uitzenders die begonnen als retailformule. Iemand die opzoek was naar werk liep de winkel in en dan ging een recruiter iets voor die persoon zoeken. Bij ons kwamen ze online binnen, gingen zelf een baan zoeken en zelf solliciteren. Door onze andere start zijn we in ons DNA een internetbedrijf met als businessmodel uitzenden. Wij hebben alles zelf ontwikkeld en gebouwd, terwijl onze concurrenten vaak systemen inkopen.”

Rogier Thewessen spreekt op 16 mei tijdens het Groeicollege in Utrecht. Samen met Nederlands beroemdste groei-experts van Business University Nyenrode, de Erasmus universiteit en adviesbureau McKinsey helpt hij je bij het zetten van de volgende stap in je bedrijf. Samen met wisselende groeiondernemers spreken zij over de ervaringen, kennis en kunsten die jou helpen om je onderneming te laten groeien. Meer weten? Klik dan hier.

Sterk merk

De doelgroep waar YoungCapital zich op richt, de Y- en Z-generatie, is inmiddels geheel digitaal. De speciaal ontwikkelde app om makkelijk uren te kunnen declareren en beschikbaarheid op te geven wordt volgens Thewessen goed gebruikt, maar het merendeel van het verkeer gaat via de website. “We zijn de hele dag bezig met traffic krijgen en onze systemen optimaliseren om uitzenden goed te kunnen faciliteren. Het heeft ertoe geleid dat ons sterk online-bereik een flinke usp is. We hebben een netwerk van websites gebouwd en hebben we enorm bereik en een database met meer dan 5 miljoen mensen. Onze recruiters kunnen daardoor altijd sneller en makkelijker mensen vinden. Wat je ziet bij concurrenten is dat die veel meer moeten hunten op externe jobboards omdat ze zelf niet zo’n sterke online instroom hebben.”

Innovatie

Als een rode draad loopt innovatie door het uitzendbedrijf. Thewessen kan er vol passie over praten, omdat een deel van zijn werk daarin gaat zitten. Hij vindt het belangrijk om de continuïteit van het bedrijf te garanderen. “Hoe ik dat doe? Wat ik als ondernemer leuk vind, is zoeken naar dingen die niet efficiënt of slim in elkaar zitten. En dan kijken of we dat met IT kunnen oplossen. Als je innovatie wil in je bedrijf dan moet je er voor zorgen dat het hele bedrijf houdt van experimenteren; een cultuur hebben die dat omarmd. Fouten zijn namelijk altijd ergens goed voor. Lukt het een keer niet dan ‘vieren’ wij het experiment en gaan weer de volgende proberen. Door experimenten belangrijk te maken ontdek je het meeste.”

Lees ook: YoungCapital is 'Best Managed Company'

Schaalbare IT

Als een echt softwarehuis ontwikkelt YoungCapital bijna alles zelf. Het backofficesysteem EPIC komt uit eigen stal. Het is een uiterst schaalbaar systeem vertelt Rogier Thewessen: “Wij werven 60.000 mensen per maand, die komen online binnen zonder dat we daar een druppel van gaan zweten. Als dat er 100.000 gaan worden dan zorgt onze schaalbare infrastructuur daarvoor. We mailen ongeveer 750.000 mensen per week. Daar moet je een goede infrastructuur voor hebben.”

Data is de ‘motor’ van het bedrijf. Er wordt sterk naar de toekomst gekeken met het ontwikkelen van algoritmes om nog succesvoller te zijn. YoungCapital Brain heet dit onderdeel. Op dit moment onderzoekt neurowetenschapper Marcia Goddard mogelijkheden van machine-learning, kunstmatige intelligentie en virtual reality. “Machine-learning helpt de recruiter om uit alle sollicitanten de beste uit te pikken. Maar we gaan het ook aan de voorkant toepassen. Zo helpen we jonge mensen, die vaak ook niet zo goed weten waar ze de meeste kans op maken, aan een baan. We bouwen het op de site in en geven de aanbeveling om op die vacatures te solliciteren waar ze op basis van hun profiel veel meer kans op hebben. De sollicitatie-ervaring is zo veel plezieriger, want we hoeven minder kandidaten af te wijzen.”

Meer YoungCapital?

In het radioprogramma van De Ondernemer op New Business Radio spraken we met Maurice Peeters, de director professionals van YoungCapital. In de uitzending vertelt Peeters onder meer hoe YoungCapital een eigen opleidingsinstituut optuigde vanwege de ontoereikende kennis van veel studenten.

We zijn meer een IT-bedrijf dan een uitzendorganisatie

Rogier Thewessen | YoungCapital