Nieuws Technologie

Hoe gehackte bedrijfscomputers virtueel geld delven

Computers van nietsvermoedende particulieren en bedrijven inzetten om virtueel geld te 'minen' kan miljoenen euro's opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Kaspersky.

AD 6 maart 2018

Cryptocurrency industrie blockchain bitcoin banen 2

Het bedrijf deed onderzoek naar een paar groepen 'miners'. Een bende had 10.000 computers besmet om geld te verdienen. Dat leverde ze in zes maanden tijd ongeveer 7 miljoen dollar op, omgerekend 5,7 miljoen euro, aldus Kaspersky tegen nieuwssite Threatpost.

Mensen die aan 'cryptojacking' doen, kapen computers van anderen. De rekenkracht van die computers wordt stiekem gebruikt om de complexe formules achter virtueel geld op te lossen. De computers doen het werk, de beloning daarvoor is voor de hackers.

Lees ook: Cybersecurity & privacy: tips om miljoenenboetes te voorkomen

Gat in beveiliging

Een van de gevolgde organisaties wordt Group One genoemd. Die heeft ongeveer 10.000 computers tegelijk aan het werk. De systemen staan bij mensen thuis en bij bedrijven. De groep kan de controle krijgen doordat de gebruikers een gat in de beveiliging niet hebben gedicht. De computers worden gebruikt om de virtuele munt monero te delven.

Volgens Kaspersky zijn 2,7 miljoen mensen vorig jaar aangevallen door miners. Dat is 50 procent meer dan een jaar eerder.

Er zijn een paar manieren om andermans computer in te schakelen. Zo kunnen criminelen stiekem de code van een website aanpassen. Als iemand de site bezoekt, krijgt de browser ongezien de opdracht om aan het rekenen te slaan.

https://www.youtube.com/watch?v=noENs2QXXF8

Lees ook: Met zelfgebouwde computers delven deze Amsterdammers in hoog tempo cryptomunten