Nieuws Technologie

Hoe streamingdienst Disney+ Netflix van de troon wil stoten

Groei, groei en groei - voor minder doet Disney het niet. Het mega-entertainmentconcern durft te investeren, doet overnames, blijft innoveren, van Disneyland Parijs tot Netflix-concurrent Disney+. En wat blijkt, naast de VS en Canada wordt het nieuwe VOD-kanaal in november in óns land gelanceerd.

Bron: Adformatie / RTL Boulevard.nl 19 augustus 2019

Disney tegen netflix star wars narco

"Disney is niet bang te investeren in de modernste filmtechnieken en luistert altijd goed naar wat het publiek wil zien", stelde Ron Vergouwen, mediadeskundige van RTL Boulevard eerder dit jaar al op hun website. “De koopzucht van Disney pakt bijna altijd goed uit." Als eind jaren ‘90 de groei afneemt, aarzelt het bijvoorbeeld om niet grote concurrenten in te lijven en nieuwe platformen aan te boren. Denk aan animatiestudio's Pixar en Marvel (Finding Nemo en Toy Story), tv-zender ABC, sportkanaal ESPN en filmstudio's Lucas Film (Star Wars en Indiana Jones) en onlangs dus, voor tientallen miljarden, Fox.

Streamingdienst Disney+

Nieuwste wapenfeit om die content bij de kijker te krijgen: de streamingdienst Disney+. Het mediabedrijf rolt de dienst als eerste Europese land uit in Nederland, waar Netflix en Videoland van RTL vooralsnog de dienst uitmaken. Adformatie meldt dat de kosten 6,99 euro per maand worden, een jaarabonnement bijna 70 euro. Voor die prijs krijgen we de nieuwste Disney-films als Avengers: Endgame en Star Wars: The Rise of Skywalker, de populaire Pixar-films en Marvel-series. Ook komen er nieuwe series en zijn veel filmklassiekers te zien.

"Ze moeten zich echt deze markt invechten", aldus Vergouwen. "Disney begint dit avontuur terwijl er al een hoop concurrentie is, zeker in de Verenigde Staten, waar je als nieuwe streamingdienst in een betrekkelijk groot rijtje aanschuift met Netflix, Amazon, HBO en anderen."

Lees ook: Nederlandse ondernemers scoren miljoenenomzet bij Disneyland Parijs

De overname van 21th Century Fox

Met de overname van 21th Century Fox voor 71 miljard (!) dollar, gekocht van Rupert Murdoch, heeft Disney z’n ijzeren greep op de tech- en filmwereld alleen maar verstevigd. De imposante portefeuille van Fox bevat onder meer The Avengers, Kingsman, X-Men, Avatar en Deadpool en daarmee zet Disney de concurrentie op scherp. Sinds de teloorgang van de MGM Studio's in de jaren 80 heeft Hollywood niet meer zo op z'n grondvesten geschud. Niet slecht voor een club die ooit begon met een tekenfilmpje over een muis.

Jonge (tv-)kijkers

Het is volgens Vergouwen voor grote mediamerken als Disney noodzakelijk zich te profileren op de streamingmarkt, ook al is het een kostbare investering. "Het is dé manier om te overleven in de tv-wereld", stelt hij op de website van RTL Boulevard. "Normale ‘kabeltelevisie’ zal echt niet snel helemaal verdwijnen, vooral voor nieuws en evenementen zullen kijkers blijven, maar de inkomsten van tv-zenders nemen in rap tempo af. Streamingdiensten trekken een hoop, vooral jonge, kijkers weg."

Disneyland Parijs

Ook 'offline' durft het bedrijf diep in de buidel te tasten. Eerder dit jaar werd een investering van twee miljard euro aangekondigd voor Disneyland Parijs, voor een ingrijpende uitbreiding. Het Walt Disney Studios Park zal drie nieuwe zones krijgen rond de thema’s Marvel, Frozen en Star Wars. Er komt een hele reeks nieuwe attracties en extra live entertainment.

In 2020 opent het resort bovendien de deuren van Disney’s Hotel New York – The Art of Marvel, een nieuwe versie van Disney’s Hotel New York, dat bezoekers ontvangt in de wereld van Iron Man, The Avengers en Spider-Man.

Grootste concurrent van Netflix

Als hij dan toch een voorspelling moet doen, gokt Vergouwen erop dat Disney zich wel eens kan ontpoppen tot de grootste concurrent van Netflix, veel meer dan andere diensten. Disney start ermee in november en rekent op 90 miljoen gebruikers in 2024. Per jaar wordt aanvankelijk 1 miljard dollar en later 2 miljard geïnvesteerd. Rond 2024 moet het kanaal winst gaan maken.

"Er zullen veel mensen zijn die alleen al een abonnement nemen voor bijvoorbeeld Frozen, Star Wars of de Avengers-superheldenfilms. De consument is in elk geval meer dan ooit bereid een abonnement ook op te zeggen, dus ze moeten blijven investeren in nieuwe content. Dat doet de concurrentie ook. De grote winnaar is in elk geval de entertainmentindustrie, want er worden meer films en series gemaakt dan ooit."

Pathé Thuis

Onlangs was er op New Business Radio een interview met Jaap Bruijnen, COO van Pathé Thuis. Hij sprak onder meer over de komst van Disney+ naar Nederland en de betekenis voor Pathé Thuis en de rest van de markt. Luister de podcast van onze collega's van Marketing Report hier: