Nieuws Technologie

Startup Guts voorkomt fraude bij doorverkoop kaartjes

Guus Meeuwis, Youp van 't Hek en Jochem Myjer verkopen de kaartjes van hun voorstellingen voortaan via een nieuwe techniek van startup Guts Tickets waarbij kaartjes worden gekoppeld aan de smartphone van de koper. Tickets kunnen zo niet meer tegen woekerprijzen worden doorverkocht.

ANP / Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 2 maart 2018

Guus meeuwis guts ticket verkoop

Impresariaat Hekwerk, productiehuis Modestus en de Amsterdamse startup Guts Tickets hebben het afgelopen jaar een proef gedaan bij een aantal voorstellingen van Jochem Myjer. De resultaten hiervan zijn zeer positief, maakten zij donderdag bekend. In plaats van de klassieke kaartjes krijgt een bezoeker een digitaal kaartje dat is gekoppeld aan zijn of haar smartphone.

Blockchain-technologie

Welk kaartje bij welke smartphone hoort is vastgelegd via de blockchain-technologie. Daarbij wordt informatie niet centraal opgeslagen maar op vele verschillende plekken. Iedere keer dat er een wijziging wordt gemaakt, moet dat door de andere opslagplekken worden goedgekeurd. Door dat systeem, waar ook cryptomunt Bitcoin op is gebaseerd, is fraude nagenoeg onmogelijk. Zo kunnen de online woekerprijzen voor (neppe) kaartjes de kop in worden gedrukt.

Lees ook: Youp van 't Hek en Jochem Myjer stappen in blockchain-bedrijf

Bij De Wereld Draait Door legde Myjer donderdagavond uit dat er meer met het systeem kan dan 'alleen' de illegale kaartjeshandel indammen. Ook maakt Guts het mogelijk voor artiesten om contact op te nemen met bezoekers. Dus als het slecht weer is, en bezoekers zich zorgen maken of het optreden wel door gaat kan de zanger, cabaratier of andersoortig podiumbespeler een bericht rondsturen dat hij of zij al veilig aangekomen is.

Woekerprijzen

Het is de bedoeling dat de nieuwe technologie vanaf 1 april wordt ingevoerd bij de theaters die dit willen. De drie zijn nog in gesprek met de theaters en kunnen dus nog geen aantallen noemen. Guus Meeuwis staat enkele malen per jaar in het Philips-stadion in Eindhoven met zijn 'Groots met een zachte G'-toernee, daar is het nog niet mogelijk om het systeem bij te gebruiken. Bij het NPO3-programma legde de zanger van 'Brabant' uit dat hij is aangehaakt bij het project om die grotere zalen ook toegankelijk te maken voor het Guts-systeem.

Lees ook: Successtory TicketSwap: CEO Hans Ober (29) over zijn razendsnelle groei

In eerste instantie wordt het nieuwe systeem ingevoerd voor voorstellingen van artiesten van wie de toegangskaarten vaak worden doorverkocht tegen woekerprijzen.