Nieuws Technologie

Show stelen met hologrammen? Dit bedrijf maakt ze voor je

De kans is groot dat je als ondernemer weleens geadverteerd hebt via poster, flyers of billboards. Maar heb je weleens gedacht aan een hologram waarin de klant jouw product of dienst driedimensionaal voor zich ziet? Met Media Hologram kan dat.

Robbert Daalder 24 maart 2023

Amy simon hanemaaijer media hologram

Amy en Simon Hanemaaijer, de oprichters van Media Hologram.

,,Het was 2018 toen ik bij Holland zingt Hazes een hologram van de oude André Hazes zag”, begint Simon Hanemaaijer als medeoprichter van Media Hologram. ,,Stond ‘ie daar samen met zijn zoon te zingen, echt heel bijzonder. De vraag die ik mezelf vrijwel meteen stelde, was wat ik met hologrammen voor de bedrijfswereld zou kunnen betekenen. Hoe mooi is het als bedrijven hun producten of diensten driedimensionaal kunnen tonen tijdens evenementen waar veel mensen zijn?”

Een terechte vraag van de ondernemer uit Etten-Leur. Een dergelijke marketingtool bestond nog niet en ervaring met de enigszins vergelijkbare interactieve spiegels had Simon al met zijn eigen bedrijf Media Mirror. De grootste uitdaging zat ‘m in het schaalbaar maken van deze dienst. ,,Mijn collega’s vonden het een leuk idee toen ik voorstelde om media-hologrammen te maken, ze vroegen zich alleen af wat klanten ermee moesten. Het kwartje moest echt even vallen.”

Zo wordt een hologram gemaakt

Een hologram wordt geprojecteerd met een LED Display Fan. Bij deze projectie draait een LED-strip dusdanig snel rond dat het menselijk oog de rotatie van LED niet kan waarnemen en de hersenen dit daardoor als één geheel zullen verwerken.

De LED-fan zendt op de juiste plekken van de strip licht uit waardoor de rest transparant wordt. Zo ontstaat er dieptevorming wat zorgt voor een 3D-project. Op deze manier kan iedere animatie worden afgespeeld met de hologram projector. Bron: mediahologram.nl

,,Als je een hologram met een diameter van 70 centimeter wilt huren voor je stand op een event, dan kan dat vanaf 375 euro", vertelt Simon. ,,Je kan ook voor een interactieve host van 115 bij 70 centimeter kiezen die je klanten welkom heet bij binnenkomst. Uiteraard zijn daar ook allerlei varianten op, maar in dit geval zouden we daar 7.000 euro voor vragen."

Media Hologram aangezwengeld door NAC Breda

Omdat Simon met Media Mirror in voetbalclub NAC Breda al een goede klant had, was dit de eerste partij bij wie hij aanklopte met zijn hologrammen van Media Hologram. ,,Op ons kantoor hadden we een eerste concept redelijk basic in elkaar gezet en bij NAC waren ze daar meteen heel enthousiast over. We konden meteen een projector bij ze ophangen. Het balletje ging rollen toen we met Media Hologram in één van hun clubbladen verschenen en met posters in het stadion adverteerden.”

"We hadden zoiets nog nooit gedaan en dus stond de aanloop naar die beurs volledig in het teken van trial and error"

Het leverde Media Hologram reacties uit allerlei sectoren op, maar het belletje vanuit Defensie is toch wel het meest blijven hangen. ,,Ze hadden dat jaar een enorme beurs georganiseerd en daar wilden ze twintig hologrammen voor hebben. Haha! Daar was ons bedrijf natuurlijk nog helemaal niet op ingesteld, maar we zijn er maar wel gewoon voor gegaan.”

Hanemaaijer kreeg verzoek voor F35-straaljager

,,Defensie wilde onder andere een F35-straaljager op de hologram hebben. We hadden zoiets nog nooit gedaan en dus stond de aanloop naar die beurs volledig in het teken van trial and error. Twee dagen voor de opening hadden we alles af en het was waanzinnig. Onze opdrachtgever dacht daar hetzelfde over. We moesten ons bedrijf maar vast gaan voorbereiden, want ze zouden nog veel vaker gebruik van ons gaan maken", aldus Simon, die het bedrijf samen met zijn vrouw Amy en tien medewerkers runt.

MyChannels Video ID: 365033

Media Hologram voor Johan Cruijff en potje Mentos

Het palet aan opdrachtgevers is in vijf jaar tijd bijzonder divers geworden. Simon vertelt dat ze voor een event in de Amsterdam Arena een hologram voor Johan Cruijff maakten, supermarktketen Jumbo in tachtig filialen hologrammen wilde hebben en snoepmaker Perfetti Van Melle ‘een hele vette campagne’ rond Mentos afnam.

,,Zodra je als klant voor het schap loopt, zie je het potje Mentos ervoor zweven waar de snoepjes vervolgens uit omhoog komen. Echt, de mogelijkheden zijn eindeloos. Holografisch gamen is een ander voorbeeld. Voor een van ons meest recente projecten was ik in Las Vegas. Daar hadden we een holografische slotmachine waar mensen aan konden trekken en prijzen konden winnen. We zijn nu een hele gameafdeling aan het opzetten.”

Hanemaaijer zweert bij eigen techniek

De trotse medeoprichter van Media Hologram vertelt het doel te hebben om wereldberoemd in Nederland te worden. Gezien het huidige succes wordt zijn bedrijf echter ook de grens over geduwd. Simon is zich bewust van de gevaren die gepaard gaan met extreem snelle groei en dus kiest hij zijn klanten zorgvuldig uit.

,,Zo kwam Heineken met het verzoek of wij een animatie voor ze wilden maken. De hologram hoefden we niet te leveren, die hadden ze zelf al. Voor ons een reden om de opdracht niet aan te nemen. Onze kwaliteit moet nu eenmaal gelijk zijn aan wat we uitdragen en dus werken we alleen met onze eigen spullen. Best spannend om zo’n boodschap tegen een grote klant als Heineken uit te spreken. Toch kwamen ze uiteindelijk wel bij ons terug. Met name door de hoge resolutie waarmee wij werken. Mooi, zo zet je dus stappen als bedrijf.”

,,En soms verkopen we echt ‘nee’. Er is weleens een week geweest waarin we de optie tot nieuwe aanvraag uit hadden gezet. We konden het gewoon niet meer aan. Het is niet zo dat we snel ‘nee’ zeggen, maar ik wil er wel voor zorgen dat we kwaliteit kunnen blijven leveren. Onder andere door onze mensen intern te trainen. Zo kan iedereen elkaar opvangen als iemand om wat voor reden dan ook even niet beschikbaar is. Het gaat heel goed, al gaan er natuurlijk ook weleens dingen mis.”

Oprichter Media Hologram: 'Soms even je neus stoten'

Wanneer hem gevraagd wordt naar een voorbeeld, komt hij wederom uit bij een opdracht voor Defensie. ,,Zoals aangekondigd kwamen ze bij ons terug voor een nieuw hologram-project. Dit keer voor een holografische muur van zes meter breed en twee meter hoog met daarop een apache-helikopter, tanks en een zee met daarin hun duikboot. Acht minuten lang spektakel, maar een gigantische klus.”

,,Op kantoor hadden we wekenlang alles tot in de puntjes voorbereid, maar eenmaal op locatie bleek het internet niet goed genoeg. We hebben daar van alles geprobeerd, maar uiteindelijk konden we de opdracht niet uitvoeren. Ja, toen stond ik daar wel even met de tranen in mijn ogen.”

,,Toch hebben we er heel veel van geleerd en kunnen we de hologrammen inmiddels ook offline laten draaien. Bovendien was Defensie onder de indruk van onze passie en konden we de opdracht twee maanden later alsnog uitvoeren. Soms moet je even je neus stoten om het in het vervolg nog beter te doen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws