Nieuws Technologie

Nederlandse bedrijven voorop in technologie, potentieel van 3,2 biljoen extra inkomsten

Nederlandse bestuurders lopen in Europa voorop op het gebied van technologische expertise in de bestuurskamer, zo blijkt uit het rapport Innovate or Fade van Accenture. Bijna een vijfde (19,1 procent) van de bestuurders heeft technologische ervaring, wat significant hoger is dan het Europese gemiddelde van 14 procent.

Van onze redactie 11 juli 2023

Tech bedrijven bestuurskamer europa 3 biljoen

Beeld: Shutterstock

Het rapport toont ook aan dat Europese bedrijven een grote kans hebben hun inkomsten te verhogen door de technologische kloof met Noord-Amerika te overbruggen, met een potentieel van 3,2 biljoen dollar extra inkomsten.

Door de technologische voorsprong bevinden Nederlandse bedrijven zich in een sleutelpositie om deze groeimogelijkheid te benutten. Slechts 14 procent van de Europese bedrijven heeft bestuurders met technologische ervaring, terwijl dit percentage in Noord-Amerika 22 procent bedraagt.

Het overbruggen van deze kloof vereist een nieuwe strategische richting, waarbij de technologische kennis binnen bestuurskamers versterkt wordt, er versnelde R&D-investeringen plaatsvinden en optimaal gebruik wordt gemaakt van bestaande opleidingsmogelijkheden. Door hun technologisch bekwame bestuurders zijn Nederlandse bedrijven uitstekend gepositioneerd om deze groeikans te benutten.

Lees ook: Ali Niknam (bunq) en collega-fintechbazen vrezen voor koploperspositie: brandbrief aan politiek

'Nederlandse bedrijven moeten op wereldniveau lat hoger leggen'

,,Dit rapport laat zien hoe belangrijk technologische ervaring is, gezien het potentiële inkomen van 3,2 biljoen dollar. Diepgaande technologische expertise binnen bestuursraden is noodzakelijk om te floreren in deze veeleisende economische tijden", stelt Nicole van Det, Country Managing Director van Accenture Nederland. ,,Nederlandse bedrijven hebben laten zien dat ze een leidende rol kunnen spelen in Europa, maar op wereldniveau moeten we de lat hoger leggen."

Van Det voegt eraan toe: ,,Vroeger was het gebruikelijk dat bestuursraden en ceo eerst hun bedrijfsstrategie vaststelden, waarna ze keken hoe technologie die strategie kon ondersteunen. Vandaag de dag moet technologie een integraal onderdeel zijn vanaf de eerste stap in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen."

Lees ook: Nederlandse ondernemers in de VS: Monique werkt in LA aan inclusieve AI-technologie voor dove mensen

Europese achterstand in R&D en AI-patenten vraagt om verandering

Europese bedrijven blijven achter in R&D-investeringen en hebben een tekort van $147 miljard ten opzichte van hun Amerikaanse en Aziatische branchegenoten. Ook zijn ze terughoudend als het gaat om het aanvragen van patenten voor kunstmatige intelligentie (AI). Slechts 60 procent van de Europese bedrijven doet dit, terwijl dat percentage in Amerika 77 procent is en in Azië zelfs 89 procent. Hetzelfde geldt voor patenten voor generatieve AI: slechts 34 procent van de Europese bedrijven vraagt deze aan, tegenover 60 procent in Amerika en 73 procent in Azië.

,,Dit moet anders", benadrukt Roy Ikink, Technology Lead bij Accenture Nederland. ,,Investeren in technologische R&D is de sleutel tot toekomstige groei, waardoor nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen binnen handbereik komen." Hij onderstreept de waarde van technologieën zoals blockchain, cloud computing, AI en quantumtechnologie, die een cruciale rol spelen bij het versnellen van R&D. Deze state-of-the-art toepassingen kunnen bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en duurzamere materialen in de chemiesector bevorderen. ,,Het gaat niet alleen om de hoeveelheid investeringen in R&D," voegt hij toe. ,,Maar vooral om de gerichte inzet van deze investeringen."

Lees ook: Denk niet meer in offline of online winkelen: zo pakken de Chinezen het aan

Het rapport Innovate or Fade is een dringende oproep aan Europese bedrijven om hun technologische vaardigheden te verbeteren en R&D te omarmen om zo de kloof met hun Noord-Amerikaanse concurrenten te dichten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws