Nieuws Technologie

Privacyhoes tegen identiteitsfraude: deze jonge ondernemer bedacht het

Een privacyhoes van doorzichtig folie die je over je paspoort schuift. Strepen op het folie dekken pasfoto en het burgerservicenummer deels af. Het is een Nijmeegse vinding tegen identiteitsfraude. We spraken de ondernemer achter het slimme gadget.

Jacqueline van Ginneken (AD) 7 juli 2020

Hoes spy fy fraude jong ondernemen

Peter van de Rijdt (links) en Ties den Dekker van Spy-Fy. Foto: Bert Beelen

Het idee komt van Ties den Dekker (29) uit Wijchen. De ondernemer runt samen met Peter van de Rijdt (29) Spy-Fy, specialist in digitale privacy.

Den Dekker reisde veel door Azië en Zuid-Amerika en of hij nu een scooter huurde of bij een hotel incheckte - overval werd een kopie van zijn paspoort gemaakt.

Den Dekker ergerde zich eraan, zo vertelt hij in het AD. Want identiteitsfraude ligt op de loer. Bij deze vorm van fraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de combinatie van een naam en BSN-nummer, kan een fraudeur aan de slag. Bijvoorbeeld spullen kopen zonder te betalen op naam van iemand anders.

''Er zijn er al rond de 300 verkocht. De laatste dagen gaat het hard omdat mensen weer het vliegtuig in durven''

Ties den Dekker, ondernemer

Ontdekt door bol.com

Nu zullen ze in een hotel raar opkijken van een paspoort in een privacyhoes. Ook dáár heeft Den Dekker aan gedacht. Op de hoes zit een QR-code die doorlinkt naar een site met uitleg in twaalf talen over de privacy-paspoorthoes.

Bol.com verkoopt inmiddels zijn vinding, het hoesje kost 24,95. ,,Er zijn er al rond de 300 verkocht. De laatste dagen gaat het hard omdat mensen weer het vliegtuig in durven.”

Lees ook: Jonge ondernemers achter handdesinfectiezuilen mét elleboogdispenser

Ondernemers starten uitrol

Twee maanden geleden had hij serieuze gesprekken met de gemeente Nijmegen over een eventuele afname van de hoesjes. Hij had al vergezichten over een nationale uitrol van zijn vinding. Een toekomstbeeld over Europa als afzetmarkt. Maar toen kwam corona, zegt Den Dekker. Nijmegen heeft nu even andere prioriteiten. Net als bedrijven. Het is wachten op andere tijden, zegt hij. Er ligt een voorraad van duizend hoezen.

Lees ook: Jonge ondernemer (24) start in crisis eigen bedrijf: ‘Uitdagingen, daar hou ik van’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.