Aangeboden door SST Software

Branded Content Technologie

SST Software verwelkomt elke uitdaging, hoe complex ook

Welkom uitdaging, zeggen ze bij SST Software wanneer een nieuwe klant binnenstapt. Software bedenken en ontwikkelen, dat kan het Enschedese bedrijf als geen ander. Maar dan begint het pas. Mede-eigenaar Rick Koenders: ,,Hoe complex het vraagstuk ook is, wij zorgen voor de oplossing.”

Arno Ruitenbeek 31 maart 2021

SST Software directie Enschede Rob Voss web

Rick Koenders (staand), geflankeerd door mede-eigenaren Bram Wenting (links) en Kamiel Niezink: ,,Wij zijn geen zolderkamer-nerds." Foto: Rob Voss

Koenders, Bram Wenting en Kamiel Niezink zijn de drie eigenaren/directeuren van SST Software, dat in 2001 begint als Student Solutions Twente. Nomen est omen: een ‘practicum’ van studenten in onder meer informatica en computer science van de Universiteit Twente en hogeschool Saxion. In 2011 nemen Wenting en Niezink het bedrijf over van de derde generatie studenten. In 2014 nemen ze de eerste fulltimers in dienst. SST Software groeit gestaag en op eigen kracht uit tot een professionele organisatie. Drie jaar later voegt Koenders zich bij hen.

Bedrijven helpen met sprong voorwaarts

,,Mijn taak bij SST is in eerste instantie de versterking en uitbouw van de zakelijke kant”, vertelt Koenders. ,,Wat ik doe is de wereld, te beginnen bij Twente, laten zien wie we zijn. Actiever naar buiten brengen dat we geen zolderkamer-nerds zijn, hoewel we 100 procent voor de inhoud gaan. Wij hebben veel plezier in wat we doen. We kunnen bedrijven die een sprong voorwaarts willen maken, aan de technologie helpen om dat ook waar te maken.”

"Meestal schuilt achter de vraag van een klant een andere vraag"

Rick Koenders, mede-eigenaar SST Software

Om het even hoe complex het probleem is, SST Software vindt een oplossing, aldus Koenders. ,,Dat is geen belofte, dat is ons bestaansrecht. Ons motto luidt niet voor niets: ‘Welkom uitdaging.’ We vinden het leuk als klanten ons uitdagen om hun innovatiedoelstellingen te bereiken. Waarbij we bovendien streven naar optimale duurzaamheid. De software moet tot in lengte van jaren te gebruiken zijn.”

Doelen bereiken en verder kijken

Koenders en de ongeveer 25 softwarespecialisten (onder wie negentien ontwikkelaars) hebben de kennis en ervaring om software te bedenken en (her)ontwikkelen, maar de samenwerking met de klant is essentieel. ,,We doen dit samen, van begin tot eind. Tijdens een grondig vooronderzoek pluizen we uit wat het probleem is en wat de eisen van de opdrachtgever zijn. Meestal zit achter de vraag van de klant een andere vraag of meer vragen.”

Koenders vervolgt: ,,Het is relatief eenvoudig om te zeggen wat je doel is, maar veel moeilijker om aan te geven hoe je dat wilt bereiken, in technologisch opzicht. Dat geldt zowel voor de ontwikkeling van nieuwe als de herontwikkeling van bestaande software. We proberen daarbij altijd te kijken naar wat herbruikbaar is.“

Lees ook: Gebruikerservaring (UX) software kan vaak beter

De juiste voorbereiding en een concreet plan leiden tot een voorstel van aanpak, inclusief advies op maat. ,,Het luistert nauw. Nieuwe software moet naadloos aansluiten bij de huidige applicaties. Het moment waarop de door ons ontwikkelde nieuwe of herontwikkelde software wordt ingepast is eveneens van belang.”

De klanten komen uit allerlei sectoren. Iedereen met een IT-uitdaging is van harte welkom. ,,We zijn goed in de automatisering van bedrijfs- en productieprocessen, bijvoorbeeld in de maakindustrie. Die is sterk vertegenwoordigd in Twente.”

3D-werkomgeving voor speeltoestellen

Voor TnT Speeltoestellen in het nabij gelegen Hengevelde schiep SST Software een zogenoemde product-configurator. ,,Speeltoestellen zijn gebonden aan veel en strenge wet- en regelgeving. Al die specificaties hebben we ingebracht in een 3D-werkomgeving. Daarmee kunnen de klanten van TnT, zoals gemeenten en scholen, online hun eigen toestellen ontwerpen. Geheel naar eigen inzicht en smaak, en niet in de laatste plaats in overeenstemming met de eisen wat betreft onder meer veiligheid.”

"We zijn goed in de automatisering van productie-processen, bijvoorbeeld in de maakindustrie"

Rick Koenders, mede-eigenaar SST Software

Stages voor studenten van Saxion en UTwente

De band met de regionale onderwijsinstituten is onverkort hecht. Koenders en de zijnen sponsoren IT-gerelateerde symposia van de UTwente. ,,We bieden de UT- en Saxion-studenten stage- en afstudeerplekken, of ze kloppen hier aan voor een bijbaan als ontwikkelaar.” SST Software, gevestigd op het Kennispark tegenover de universiteit, heeft een goede naam opgebouwd onder technische studenten.

,,Ons succes steunt op twee pijlers”, zegt Koenders. ,,Ten eerste dat klanten vaak jarenlang, met plezier, met ons blijven bouwen aan hun onderneming. Ten tweede dat we er naar streven de beste werkgever zijn voor onze mensen. Beide vormen de basis van verdere groei.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met SST Software. Zie voor meer informatie sst-software.nl