Nieuws Technologie

Startup van de Week: HEREweHOLO laat je als hologram een presentatie of pitch geven

Desmond Frencken, al veertien jaar eigenaar van Vision2Watch, start deze maand een nieuw bedrijf: HEREweHOLO. De startup uit Rijswijk biedt een innovatieve, holografische beleving waarbij je met een live verbinding of vooraf opgenomen beelden een levensecht verhaal kunt vertellen. Frencken weet zeker dat het een succes wordt.

Jeroen Kreule 2 maart 2022

Hologram ondernemer 1

Desmond Frencken in het echt en als hologram. Foto: Anjali Ram.

Nieuwe serie: Startup van de Week

Wat, waarom en hoe? In de nieuwe serie Startup van de Week geven we startende ondernemers op onze website de kans hun ondernemersverhaal te vertellen. En: over precies drie maanden nog eens. Elke vrijdag gaat er een nieuwe Startup van de Week online. Meedoen met de serie en geïnterviewd worden door startup-kenner Jeroen Kreule? Stuur een e-mail naar redactie@deondernemer.nl en wie weet...

Een holografische beleving volgens HEREweHOLO, wat houdt dat eigenlijk in?

,,Ken je het liedje Travelling Without Moving van Jamiroquai? Het is niet alleen een geweldig goed nummer, maar de titel zegt eigenlijk precies wat wij maken. Ik zal ons product – een box met daarin onder meer een groot touchscreen, een geluidsbox en 3D camera - uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel, je bent ceo van een multinational met een hoofdkantoor in Den Haag en wil medewerkers van de locatie in Sydney een presentatie geven over een nieuw product, een andere koers of whatever. Je kunt er naartoe vliegen, maar dat kost tijd en geld. Wij hebben iets ontwikkeld waarbij het net lijkt alsof je toch in Sydney aanwezig is. Je houdt het praatje in onze studio of voor een camera in eigen kantoor. Met een live verbinding word je via een hologram met 4K videokwaliteit weergegeven in een HEREweHOLO box in Sydney."

,,Toehoorders zien jou dus in vol ornaat, inclusief bodylanguage. Door deze videoverbinding ben je zelfs in staat om - zonder vertraging - met de Australische werknemers in contact te treden: je ziet de toehoorders ook zitten. Sterker, door het interactieve scherm kun je ze er live bij betrekken. Je teleporteert jezelf dus van de ene kant van de aarde naar de andere kant."

,,Het is onvergelijkbaar met Zoom of Facetime: een holografische weergave komt veel echter en vertrouwelijker over. Wij maken die boxen in twee maten. De kleine is 15 inch kost 5.000 euro, de levensgrote kost 37.000 euro. Plug en Play. Het is een flinke investering, maar wanneer je een ceo van een multinational de hele wereld over laat vliegen om overal hetzelfde praatje te laten houden, ben je ook heel veel geld kwijt: tickets, hotels, noem maar op. Die investering is snel terugverdiend. Ze zijn ook heel geschikt voor de presentatie van bijvoorbeeld kleding. Laatst stonden er drie HEREweHOLO units in de etalage van H&M op het Rokin in Amsterdam, met daarin drie dansende mensen in kleding van H&M. Alsof ze daar live staan te dansen, terwijl de opnames toch echt in onze studio zijn gemaakt.’’

Je bent al veertien jaar eigenaar van Vision2Watch, een innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in visuele technieken als interactieve projectie, mixed reality en ook holografie. Waarom ben je HEREweHOLO begonnen?

,,Vooropgesteld: de HEREweHOLO box bestaat eigenlijk al sinds 2020, als onderdeel van Vision2Watch. Ik geloof echter zo sterk in dit product, dat ik er een aparte onderneming van heb gemaakt. Het idee om HEREweHOLO als apart bedrijf op te richten, ontstond tijdens de pandemie. Na de eerste persconferentie van Rutte viel Vision2Watch ineens stil: onze audiovisuele producten worden vooral gebruikt op evenementen en beurzen. Klanten belden op om orders ‘on hold’ te zetten of zelfs te annuleren."

,,Omdat in het begin van de pandemie alle inkomsten wegvielen, hebben we aanspraak kunnen maken op verschillende regelingen van de overheid. Stilzitten deden we niet, want in de tussentijd hebben we veel tijd en energie gestoken in het verder ontwikkelen van techniek op het gebied van holografische weergaven. Tot voor kort was een holografische beleving bij daglicht niet mogelijk. Voor een leek misschien een ingewikkeld verhaal, maar het komt er op neer dat projectie en holografie geen vrienden van elkaar zijn. Wij passen nu een techniek toe waarmee die holografische beleving bij daglicht wel mogelijk is. Dankzij de HEREweHOLO box hoeven mensen niet meer te reizen, terwijl ze toch op een andere plek op aarde kunnen zijn. Ik wilde de box loskoppelen van Vision2Watch en het onderbrengen in een apart bedrijf.’’

Lees ook: Startup van de Week: Anyways, flexibel alles-in-één autoabonnement

Lees ook: Startup van de Week: Nølson, van de stijlvolle shirts

Hoe zou je jezelf als ondernemer omschrijven?

,,Ik ben in de eerste plaats zeer gedreven, met name als het om innovatie en creativiteit gaat. Ik heb in de loop der jaren veel kennis en ervaring opgedaan in de audiovisuele branche. Als je een interactieve vloer in een winkel ziet, is de kans groot dat ik hem heb gemaakt. Met onze producten zitten we in een niche markt. Ik beschouw mezelf als een voorloper en geloof heel erg in onze producten. Ik kan snel handelen en weet de juiste kanalen te gebruiken om een product onder de aandacht te brengen."

,,Ik werk het liefst met partijen die het tof vinden om met mij te werken, die mij kunnen en willen vertrouwen om wie ik ben. Als dat zo is, dan garandeer ik dat ik altijd lever waar ze om vragen. Ik heb vier mensen in dienst, maar beschouw mezelf absoluut niet als hun baas, wel als collega: ik ben niet groter of beter dan wie dan ook. Ik ben dan ook een slechte manager. In administratie ben ik ook niet goed. Erg? Welnee, ik ben bereid om daarvoor te betalen door iemand in te huren die dat wel goed kan. Dan zie ik onderaan de streep wel wat er overblijft.’’

Je weet zeker dat je de wereld gaat veroveren met HEREweHOLO. Hoe ga je dat precies doen?

,,Ja, de verkoop gaat exploderen. Dat weet ik zeker. Mijn motto is: als ik iets heel tof vind, dan móeten er anderen zijn die het ook tof vinden. Ik vind de HEREweHOLO box ook echt gaaf. En toepasbaar voor zoveel doeleinden: van speeches en productpresentaties tot het geven van onderwijs of het maken van een selfie met een voetballer of artiest."

,,Neem het onderwijs. Wist je dat een kwart van alle lessen in Scandinavische landen uitvalt als gevolg van barre weersomstandigheden? Dan zitten leerlingen dus thuis. Hoe cool is het om live les te krijgen van een leraar in je eigen HEREweHOLO box? Misschien heeft hij of zij van te voren al een boeiende animatie gemaakt over het heelal. Met de aarde in zijn handen kan hij vervolgens mooie dingen laten zien. Het wordt bijna écht. De lessen zijn bovendien interactief, want via een touchscreen kun je hem een vraag stellen. Ik weet zeker dat dat boeiende lessen worden."

,,Je kunt ook een box bij een concert of een voetbalwedstrijd neerzetten, waarbij je verschillende opnames van een artiest of voetballer in verschillende poses gebruikt. Als je zwaait, zwaait hij of zij terug. Als je een selfie wil maken, reageert hij of zij daarop. De huidige technologie maakt het mogelijk. Ik heb onlangs een distributeur met slagkracht en topverkopers gevonden. Dat bedrijf heeft bovendien wereldwijd opnamestudio’s en showrooms om producten te presenteren. Een prettige partij om mee samen te werken.’’

Lees ook: Startup van de Week: Bottle Up, bronwater in herbruikbare flesjes

Je bent zeer actief op LinkedIn en hebt zo’n 10.000 volgers. Hoe belangrijk is dat kanaal voor jou?

,,Geloof het of niet, maar tachtig procent van alle opdrachten haal ik via LinkedIn binnen. Ik maak toffe filmpjes. Niet van die gelikte filmpjes, maar gewoon vanuit de hand met mijn telefoon. Ik ben trots op wat we maken. Ik maak graag connecties met mensen van wie ik weet dat ze geïnteresseerd zijn in wat ik maak. Wanneer je de juiste hashtags bij een post gebruikt, bereik je in één klap de juiste mensen. Zo gebeurt het regelmatig dat grote bedrijven mij benaderen.’’

Wat zijn volgens jou de valkuilen als startup-ondernemer? Heb je nog bruikbare tips waar andere starters iets aan hebben?

,,Laat je niet te snel uit het veld slaan. Zorg dat je kennis van de markt hebt en houdt. Durf snel te handelen als je een innovatief product wil introduceren. Besteed niet al te veel tijd aan octrooien en patenten, tenzij je echt iets nieuws hebt uitgevonden. Wees een voorloper. Anders gezegd: zorg dat concurrerende partijen altijd achter je aan lopen."

,,Natuurlijk mag je fouten maken, dat hoort bij ondernemen. Ik werk soms iets te veel op vertrouwen. En dat vertrouwen is inderdaad wel eens geschaad. Ooit leende ik een box uit aan iemand. Hij vroeg er om en ik dacht: prima. Een paar maanden later zag ik een kopie van mijn kast terug. Dan voel ik me wel genaaid, maar de kwaliteit was in alle opzichten slecht en niet doordacht. Dus heb ik me er niet meer druk om gemaakt. Je zou het een valkuil kunnen noemen."

,,Een andere tip: durf dingen uit handen te geven. Je moet als eigenaar niet alles zelf willen doen, want daardoor word je gestagneerd in de dingen waar je goed in bent. Doe dus dingen waar je goed in bent en maak gebruik van de kwaliteiten van een ander. En probeer echt nooit iemand te vinden die gelijk is aan jou: vroeg of laat begint hij of zij een eigen onderneming of gaat hij er met jouw idee vandoor.’’

Lees ook: Ondernemers maken hologrammen: speciale videoboodschap voor nabestaanden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws