Nieuws Technologie

Startup Xplane komt met VR-alternatief voor afgelaste evenementen

De startup Xplane VR lanceert een alternatief voor alle evenementen op fysieke locaties die momenteel worden afgelast vanwege het coronavirus: evenementen in VR met professionele sprekers als avatar. Bij deze evenementen presenteren sprekers door een VR-headset als avatar op een virtueel podium in een digitale 3D-locatie.

Van onze redactie 11 maart 2020

Xplane VR evenementen startup corona

Illustratie: Xplane VR

Veel grote evenementen, zowel binnen en buiten Nederland worden nu aan de lopende band door de verspreiding van het Coronavirus afgelast. Daniël van der Waals, oprichter van Xplane VR: ,,de kosten van het annuleren van een evenement kunnen hoog op lopen. Denk aan teruggave van het ticket, vliegticket, verblijfskosten, annulering van de evenementlocatie, catering en personeel. Het enige resterende veilige alternatief is een virtueel evenement. Daarom bieden wij business events in virtual reality aan. In tegenstelling tot een webinar biedt een event in VR direct interactie met het publiek en kunnen deelnemers ook met elkaar netwerken.''

''Daarnaast zijn we nog op zoek naar investeerders en hebben we ook andere trajecten lopen omtrent financiering''

Daniël van der Waals, oprichter Xplane VR

Ontwikkeling van het platform

Van der Waals: ,,momenteel zijn we met Xplane VR nog druk bezig met de ontwikkeling van het platform en de applicatie. We sluiten partnerschappen met verschillende sprekersbureaus. Daarnaast zijn we nog op zoek naar investeerders en hebben we ook andere trajecten lopen omtrent financiering.”

Lees ook: Oproep premier Rutte: 'Brabanders, werk komende zeven dagen thuis, waar mogelijk'

Verduurzaming evenementenindustrie

Uit onderzoek blijkt dat grote evenementen op een fysieke locatie zeer slecht zijn voor het milieu. Een driedaags internationaal evenement met zo’n 1.000 deelnemers stoot al gauw zo’n 500 ton CO2 uit. Ter vergelijking: de jaarlijkse CO2-uitstoot van de gemiddelde wereldburger is zo’n 3,4 ton CO2. Naast het duurzame karakter van events in VR bieden deze evenementen volgens de startup meer bereik en ticket sales, geen hoge kosten en meer presentatie mogelijkheden.

Lees ook: Coronacrisis: Minister Hoekstra belooft bedrijven op been te houden

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.