Nieuws Technologie
Dit Nederlandse bedrijf laat politici wereldwijd rampscenario’s zien in virtual reality
Had het kabinet de coronacrisis anders aangepakt als het zich een voorstelling had kunnen maken van de omvang en impact van de pandemie? Hoe maak je zoiets onvoorstelbaars voorstelbaar? Het Haagse Scenarios4 doet dit aan de hand van virtual reality, games en film. 'Wereldleiders zijn ook maar mensen die met de juiste hulp betere beslissingen nemen.'

Foto: Shutterstock
,,Door te anticiperen op een breed scala aan scenario’s voordat ze werkelijkheid worden, kun je op de best mogelijke manier door de echte wereld navigeren”, legt Mark Stoop, medeoprichter van Scenarios4 uit opAD.nl. Het verhaal van Scenarios4 (toen nog Scenarios4Summits) begint in maart 2014 als wereldleiders in Den Haag samenkomen voor de Nuclear Security Summit.
,,Onderdeel van de overvolle agenda was een ‘gericht beleidsdebat’ over de aanpak van een realistische nucleaire veiligheidsdreiging”, gaat Stoop verder. ,,Daarvoor hebben wij toen een film gemaakt met allerlei scenario’s. Op papier blijft zoiets plat en abstract. Wereldleiders zijn ook maar mensen die zich niet overal een voorstelling bij kunnen maken. Na afloop was iedereen enthousiast en bleek dat een sessie van een wat wij noemen Scenario Based Policy Discussion effectiever is dan tien vergaderingen.”
Lees ook: Startup Faslet belooft dé oplossing voor de jungle van online maattabellen
Expertise combineren met storytelling en hoogwaardige filmtechnieken
Volgens Stoop is het de kunst om de juiste inhoud te combineren met realistisch en mooi beeld. ,,We combineren expertise en ervaring met storytelling en hypermoderne, hoogwaardige filmtechnieken. We huren goede acteurs in en schrijven een volledig script met echte dialogen. Je moet zoiets wel geloofwaardig neerzetten. We leven in een moeilijke wereld en deze ingewikkelde tijden maken het er niet makkelijker op.”
,,Een wereldwijde pandemie, oorlog op het Europese continent. Het maakt een groot verschil als je goed bent voorbereid op alles wat er komen gaat, als je alle mogelijke scenario’s voorbij heb zien komen. We moeten de veiligheidsrisico’s van deze tijd echt serieus nemen. Met de juiste visie en beleid kun je naar mijn mening op elke crisis zijn voorbereid. Alles draait om communicatie. Zoiets blijft mensenwerk, en er zullen altijd fouten worden gemaakt, maar het gaat er om hoe je daarmee omgaat.”
Mark Stoop, medeoprichter Scenarios4. Foto: Ingeborg van Bruggen
Nuclear Security Summit en WHO
Inmiddels heeft Scenarios4 een bijdrage kunnen leveren aan verschillende belangrijke conferenties en politieke vergaderingen. Het begin op de Nuclear Security Summit 2014 was meteen één van de hoogtepunten. Maar ook tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016 was Scenarios4 erbij.
,,De moeilijkste was denk ik een bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over eerlijke prijzen voor medicijnen. Daar leven natuurlijk heel veel verschillende belangen en is het heel ingewikkeld iedereen op één lijn te krijgen. Daarbij kwam dat vlak voor begin de WHO besloot dat alles anders moest. Toch hebben we het toen voor elkaar gekregen om een mooi resultaat neer te zetten. Er is een mooi gezegde dat je een paard wel naar het water kunt leiden, uiteindelijk moet het beest zelf drinken. Als je de juiste randvoorwaarden creëert en er komt inderdaad een productief gesprek uit voort, geeft dat enorm veel voldoening.”
"We zijn hartstikke eigenwijs en hebben ook geen moeite onze mening over onderwerpen te geven. Met de juiste voorbereiding kun je op elk scenario zijn voorbereid"
Overheden en grote internationale bedrijven
Scenarios4 kende tijdens corona een moeilijke periode. Grote conferenties en politieke vergaderingen waren niet mogelijk en dus moest het bedrijf het tijdelijk over een andere boeg gooien. ,,We hebben veel online gewerkt en met virtual reality toch best nog wat kunnen doen. Maar we zijn nooit bang geweest dat ons voortbestaan in het geding zou komen. Wat wij doen is moeilijk te dupliceren. Bovendien hebben we een aardig netwerk opgebouwd met mensen die specifiek met ons willen werken.”
Naast met overheden werkt Scenarios4 ook met grote internationale bedrijven. Ook in dit soort organisaties is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op crisissen en alle mogelijke scenario’s. ,,Ook hier draait het meestal om de juiste communicatie. Werken alle procedures naar behoren, wie doet in welk geval wat en wat kan er eventueel nog beter. Als je bepaalde situaties al eens hebt ‘meegemaakt’, zal je in het echt daar beter mee om kunnen gaan.”
Mayors of EU Capitals Meeting in Amsterdam. Foto: Orientation Travel Production
Verschil maken in duurzaamheid en klimaat op Europees niveau
Een van de onderwerpen die Stoop - zeiler in hart en nieren - persoonlijk en Scenarios4 als bedrijf na aan het hart liggen, zijn duurzaamheid en klimaat. ,,Daarin willen we heel graag iets betekenen en we denken dat met onze hulp daar op Europees niveau verschil in gemaakt kan worden. Dit soort thema’s los je niet tijdens een of twee conferenties op, je moet de lange termijn in het vizier hebben en gemotiveerd blijven. Maar deze weerstand zijn we gewend en dat vinden we eigenlijk ook wel leuk. "
,,We zijn hartstikke eigenwijs en hebben ook geen moeite onze mening over dit soort onderwerpen te geven. Zoals ik al zei, met de juiste voorbereiding kun je op elk scenario zijn voorbereid. Wij zeilers zeggen dan: de wind komt uiteindelijk altijd naar je toe, maar het is wel belangrijk dat je dan de juiste voorbereidingen hebt getroffen.”
Lees ook: Hoe Bright Star Studios met blockchain-games voor nieuwe banen zorgt
Over Scenarios4
Mark Stoop richtte Scenarios4 op met compagnon Fried-Jan van den Eerenbeemt. Stoop heeft een Defensie-achtergrond waar hij deel uit maakte van een Global Missile Defense Wargame. Ook was hij in het verleden verbonden aan het Nederlands onderzoeksinstituut TNO en heeft gewerkt aan belangrijke projecten voor overheden, de NAVO en de industrie. Daarna werkte hij voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en zette hij in 2014 Scenarios4 op naar aanleiding van de Nuclear Security Summit.
Van den Eerenbeemt heeft meer dan 25 jaar ervaring in de media-, tv- en filmindustrie. Hij werkte voor internationale bedrijven en overheden en is groot fan van de nieuwste technologieën zoals virtual reality, virtuele productie, augmented reality, de metaverse en live-streaming. Inmiddels hebben zich nog twee partners aangesloten, Erik Frinking (voormalig managing director van The Hague Centre for Strategic Studies) en Tomas Naessens om zowel de inhoudelijke als de filmtechnische kant van het team te versterken.