Nieuws Innovatie

TomTom maakt veranderslag

Om relevant te blijven in een tijd waarin het gebruik van navigatiekastjes in de auto sterk afneemt, zet TomTom in op een rol als leverancier van technologie voor verkeerssystemen. Dat schrijft het AD.

ANP | Foto: ANP Jerry Lampen 8 maart 2017

ANP tomtom jerry lampen

Daarvoor zoekt het bedrijf nieuwe samenwerkingspartners, zegt mede-oprichter en bestuursvoorzitter Harold Goddijn in een dinsdag gepubliceerd interview met Bloomberg.

Zelfrijdende auto's

Technologie om het verkeer in goede banen te leiden, wordt steeds belangrijker, zeker met het oog op de zelfrijdende auto's waar veel bedrijven aan werken. De topman erkent dat het bedrijf niet volledig op eigen kracht die markt kan veroveren. ,,Wij hebben geen verkeerslichten of grote verkeerscentrales. Maar wij hebben wel een heleboel slimme technologie."

Om daar beter van te profiteren, sloot TomTom al samenwerkingsovereenkomsten met technologieconcern Siemens en verkeersdienstverleners als het Duitse PTV en het Britse Elgin. Er zitten meer van zulke deals aan te komen, aldus Goddijn.

Lees ook: Rijswijk past infrastructuur aan op zelfrijdende auto's

Waardevol

TomTom levert zijn technologie nu al aan steden als Amsterdam, Berlijn en Zürich, die er verkeersstromen mee in kaart brengen. Die gegevens zijn ook voor TomTom waardevol. Het bedrijf gebruikt ze om producten te verbeteren.

Ook contracten met autofabrikanten blijven een belangrijke pijler. Peugeot gaat TomTom-navigatietechnologie gebruiken in de boordcomputers van de nieuwste modellen. De Franse autobouwer is al langer een grote klant.