Nieuws Innovatie

Udens bedrijf Compumatica beveiligt Olympische Spelen

Terwijl Nederlandse sporters afreizen naar de Olympische Spelen van 2016, is Nort van Schayik van het Udense bedrijf Compumatica al druk bezig met de Spelen van 2020, zo bericht het BD.

Kay den Teuling | Foto: Van Assendelft 1 augustus 2016

Nort van Schayik olympische spelen japan uden bedrijf ict

Compumatica in Uden is een bedrijf voor digitale beveiliging en tekende eerder deze maand voor een samenwerkingsverband met Nederlandse bedrijven om de cyberveiligheid van de Japanse Olympische Spelen te waarborgen.

Maar zijn ze in Azië niet al heel erg goed met computers? "Daar stonden wij ook van te kijken. Ons bedrijf is eerder dit jaar samen met Mark Rutte op handelsmissie geweest naar Japan. De mensen zetten daar bij wijze van spreken hun fiets niet eens op slot", vertelt Nort van Schayik. Kortom: van beveiligen hebben ze weinig kaas gegeten in Japan.

De schaamtecultuur in Japan zorgt ervoor dat mensen niet zo snel dingen doen die tegen de regels zijn, bang om hun eer te verliezen. Maar volgens Van Schayik zorgt die cultuur er ook voor dat er groot wordt ingezet op cyberveiligheid. "Ze willen graag dat het goed geregeld is en dat een uitzending niet zomaar op zwart gaat tijdens de Olympische Spelen."

VerbondHet Udense bedrijf met meer dan 50 werknemers in Nederland en Duitsland gaat daar samen met andere Nederlandse bedrijven en universiteiten aan werken. Met een verbond van acht bedrijven in samenwerking met de Technische Universiteit Delft en de Technische Universiteit Eindhoven moet Nederland op de kaart worden gezet om niet alleen digitale infrastructuren te beschermen, maar ook energie en drinkwater.

Van Schayik heeft ook een verklaring waarom de Japanners naar Nederland komen, in plaats van 'security'-staat Amerika. "In Amerika heb je een wet, de CALEA, waarin is vastgelegd dat de Amerikaanse overheid de toegang moet krijgen tot alle elektronische beveiligingen." Kortom: Amerika kan iedere sleutel van elk digitale slotje wat in het land gemaakt wordt, opvragen. "De overheid zegt dat ze er geen misbruik van maken. Maar ze kunnen op die manier altijd toegang krijgen tot versleutelde gegevens."

VersleutelingHet Udense bedrijf is zelf gespecialiseerd in zulke encryptie, ofwel versleuteling. Producten worden vaak niet ontwikkeld met een oog voor goede veiligheid. In Japan moet het bedrijf ervoor zorgen dat de hoofdlijnen tussen verschillende locaties van de Olympische Spelen goed beveiligd zijn. "Dat gaat niet alleen om internetverbindingen, maar ook alle voice-, data- en videoverbindingen.