InnovatieGroei

Uit het niets naar de top: deze IT-ondernemer schudt bankenwereld op met fintech innovatie

 
Sanjay Jhinnoe, oprichter van Verkooploep. Foto: Verkooploep
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

IT-ondernemer Sanjay Jhinnoe overwon twee hobbels om met zijn software-oplossing Verkooploep uiteindelijk succes te boeken in de bancaire wereld: financiële instellingen nemen met moeite fintech innovaties over die door derden zijn ontwikkeld, dat was hobbel één. De geboren Surinamer liep tegen vooroordelen aan in de conservatieve wereld van banken en verzekeraars; hij beslechte ook hobbel twee. Nu is Jhinnoe financieel onafhankelijk en helpt hij met zijn stichting Mijn Finnie mensen met financiële problemen.

Lees verder onder de advertentie

Bij een neergaande economie moeten op de afdeling Bijzonder Beheer van een bank alle zeilen worden bijgezet. Er voltrekt zich daar veel menselijk leed als huizen verkocht moeten worden wanneer de eigenaar zijn of haar hypotheek niet meer kan betalen. Het zijn complexe processen waar tot voor enkele jaren geleden nog veel bankmedewerkers mee waren belast. Sanjay Jhinnoe (41) was een van hen.

,,Voordat je tot de daadwerkelijke verkoop kon overgaan en daarna de financiële afwikkeling, was je weken verder. Er gingen vele dossiers heen en weer tussen betrokken partijen als notarissen, taxateurs, bankiers en verkoopmakelaars. Het was geen transparant proces, en door het ondoorzichtige onderhandse verkoopproces werd niet altijd alle waarde uit het vastgoed gehaald. Het gevolg kon zijn dat er een restschuld achterbleef, nog meer menselijk leed.”

Er zat niets anders op dan ontslag nemen en met eigen geld mijn oplossing laten ontwikkelen. Ik kom uit een familie van ondernemers, daardoor weet ik wat hard werken is en ik ben eigenwijs

In dit tijdsgewricht van digitalisering zou je zeggen dat zo’n verkoopproces al was gedigitaliseerd. Jhinnoe had zijn handen vol aan het ‘rondsleuren’ van dossiers en het voeren van pijnlijke gesprekken met mensen die hun huis moesten verkopen. ,,Ik kwam ‘s avonds kapot thuis van al die emotie.”

Lees verder onder de advertentie

'In de avonduren en weekenden werkte ik mijn idee uit'

Hij had een idee om dit verkoopproces te digitaliseren. ,,In de avonduren en in de weekenden zat ik te tekenen, te rekenen en te excellen – ik ben geen software-engineer – om dit proces op een logische manier te kunnen digitaliseren. Er kleeft veel wet- en regelgeving aan”, vertelt hij. ,,Met een idee en de uitwerking ben ik toen naar mijn toenmalige werkgever gestapt. Ik voelde me niet gehoord of serieus genomen. Wat de oorzaak kan zijn? Financiële instellingen zijn over het algemeen voorzichtig met het in gebruik nemen van innovaties die niet door hen zijn ontwikkeld.”

Wat doe je dan? Het idee is goed en je denkt een probleem te kunnen oplossen. Jhinnoe: ,,Een goede vriendin uit de bancaire wereld zei dat je dit niet half kon doen. ‘Ga er volledig voor!’ Er zat niets anders op dan ontslag nemen en met eigen geld mijn oplossing laten ontwikkelen. Ik kom uit een familie van ondernemers, daardoor weet ik wat hard werken is en ik ben eigenwijs. Het gehele verkoopproces in Bijzonder Beheer van aanbieden tot uiteindelijke verkoop van de woning kon worden geautomatiseerd en daar ging ik voor.”

Lees ook: Job van den Berg data-minister in Ondernemerskabinet: 'Een kennisinstituut voor algoritmes en AI'

Lees verder onder de advertentie

Jhinnoe moest niet alleen de softwarehobbel nemen, maar ook het feit dat hij in Suriname is geboren met Hindoestaanse afkomst. Regelmatig tijdens het interview benoemt hij dat hij daardoor wel drie keer harder moest werken. Hij heeft het over een ‘conservatieve wereld’ van bankiers en verzekeraars. ,,Ik heb geen blauwe, maar diep bruine ogen om maar iets te noemen. Vooral als ik dan met mijn rugzak binnenkom, gaan de wenkbrauwen omhoog. Ik heb mij in het begin best onzeker gevoeld. Een vriend zei toen: zij hebben jou nodig, heel hard nodig, en niet andersom."

Achmea, ABN Amro, ING en de Volksbank als klant

Maar no guts no glory en dus huurde hij op 7 april 2017 een zaaltje in ‘t Gooi, na maanden programmeren. ,,Ik nodigde banken, Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en verzekeraars uit om mijn softwareapplicatie aan hen te tonen. Ik was best zenuwachtig, maar de presentatie verliep goed. Van mijn eerste klant Mender (voormalig HypoCasso, red.) kreeg ik iets meer dan vier maanden om de softwareoplossing te implementeren. Verkooploep ging van start en zelfs mijn laatste werkgever Quion gebruikt nu mijn software, maar ook Achmea, ABN Amro, ING en de Volksbank.”

Financiële instellingen zijn over het algemeen voorzichtig met het in gebruik nemen van innovaties die niet door hen zijn ontwikkeld

Wat hem opviel, is dat banken en verzekeraars continuïteit belangrijker vinden dan de kwaliteit van het programma. ,,Ze twijfelden niet aan de oplossing, maar hoe waarborg je dat Verkooploep doordraait als er iets met mij of het bedrijf gebeurt? Je kunt als bank niet even switchen naar een andere aanbieder. Het bedrijf is inmiddels zo georganiseerd dat we in Den Haag, Leeuwarden en Polen vestigingen hebben. Hier zitten onze zeventien softwareontwikkelaars die inmiddels ook voor onze andere twee bedrijven werken. Toen Verkooploep liep, ben ik GripBB en Buy to let Mortgages begonnen. GripBB ondersteunt het volledige bijzonder beheer-proces. Het is een risicomanagementoplossing voor hypotheken en kredieten. Buy to let Mortgages heeft zich gespecialiseerd in het geautomatiseerd aanvragen van verhuurhypotheken.”

Lees verder onder de advertentie

Tekst gaat onder foto verder.

beeld deondernemer

'Zeg als beginnende ondernemer niet te snel ja'

In de vijf jaar dat hij in totaal drie bedrijven wist op te bouwen, leerde hij niet te snel ja te zeggen. ,,Elke beginnende ondernemer is gretig en zegt ja om de klant of klus maar niet kwijt te raken. Maar waar zeg je eigenlijk ja tegen? We proberen de klant zo goed mogelijk te helpen en uiteindelijk profiteert daar de consument, de bezitter van het huis, weer van. Verkooploep zorgt dat dit vervelende proces zo efficiënt mogelijk verloopt en de prijs zo hoog mogelijk is.”

Lees verder onder de advertentie

Ik heb mij in het begin onzeker gevoeld. Een vriend zei toen: zij hebben jou nodig, heel hard nodig, en niet andersom

Er staan nu drie bedrijven die banken, verzekeraars en de NHG bedienen. Het hard en gedisciplineerd werken hebben hem inmiddels financiële onafhankelijkheid opgeleverd. zijn ogen schieten heen en weer bij de vraag: wat nu? Een nieuw platform voor het aanbieden van koopwoningen, een concurrent voor Funda, staat in de steigers en zal medio volgend jaar het licht zien. ,,Uniek is dat je gelijk een hypotheek kunt aanvragen. Daarnaast hebben we al 250 makelaars via Verkooploep aan dit nieuwe platform verbonden. De komende maanden moet dat tot zeker 1000 zijn opgetrokken. De groei financieren we uit de cashflow. Er hoeft geen vreemd vermogen te worden aangetrokken.”

Mijn Finnie brengt juiste afloscapaciteit in kaart

Maar hij gaat pas echt glimmen van het initiatief om iets terug te doen voor consumenten die in financiële problemen zijn gekomen. ,,Met de Stichting Mijn Finnie helpen we consumenten kosteloos die in financiële problemen zijn gekomen. We brengen orde in het vele papierwerk, zoals het ordenen van de bankafschriften. Het doel is dat door Mijn Finnie de juiste afloscapaciteit, dus naar draagkracht, kan worden bepaald. We willen samen met de donerende banken en verzekeraars consumenten naar een financieel gezonde toekomst leiden.”