,,Dit familiebedrijf bestaat nu 38 jaar”, begint Nick vanuit de kledingzaak waar zijn ouders mee begonnen. Destijds zo’n honderd vierkante meter aan vloeroppervlakte, vandaag de dag ruim tien keer zo groot ,,Mijn broer en ik namen het twintig jaar geleden over. Het winkelpand hebben we door de jaren heen natuurlijk wel verduurzaamd. Dat doen we nog steeds. Maar in ons nieuwe magazijn hebben we bijna alles gedaan wat we konden.”
Sans-online zo goed als zelfvoorzienend
Dat de gebroeders Sans de ondernemersgenen van hun vader en moeder hebben, blijkt wel uit het feit dat dit nieuwe magazijn zo’n drieduizend vierkante meter telt. De Overijsselse ondernemer is duidelijk trots op waar hij over praat. En dat mag ook wel, want Sans-online is door hun inspanningen op het gebied van verduurzaming inmiddels zo goed als zelfvoorzienend.
Iets dat echter niet van de ene op de andere dag is gebeurd, verzekert Nick. ,,Hier komt natuurlijk best wat bij kijken. Allemaal zaken waar wij inmiddels wel iets vanaf weten, maar nog lang niet alles. Dat terwijl het natuurlijk wel goed geregeld moet worden. Hoe we dat hebben aangepakt? We hebben onze preventiespecialist Bert Gruben van a.s.r. gevraagd aan welke eisen deze hal moet voldoen. Het doel van een bezoek van zo’n preventiespecialist is om samen de risico’s voor de bedrijfscontinuïteit in kaart te brengen. En waar nodig preventieve maatregelen te nemen.”
,,Dan heb je het in ons geval over wanden van dikke panelen met brandwerende isolatie ertussen. Die komen overigens niet helemaal tot aan de grond. Volgens Bert deden we er goed aan om de onderste meter uit beton op te laten trekken. Rijdt er dan per ongeluk een auto tegen de gevel, dan gaat hij er niet meteen doorheen. Daar is echt over nagedacht.”
Dakbedekking dat de zon weerkaatst
We hebben Nick en zijn broer op de voordelen van wit dakleer als dakbedekking gewezen. Wit weerkaatst het zonlicht waardoor het in de zomer binnen niet zo heet wordt. Je hoeft dan dus minder te koelen. Op het dak zelf zorgt het ervoor dat de panelen beter renderen. Het zijn er honderddertig in totaal, dus dat is de moeite. Zorg daarom dat het ballastplan goed is berekend en laat de aanleg volgens de Scope 12 richtlijnen uitvoeren. Hierdoor voorkom je verschuiven bij storm en beperk je de kans op kortsluiting.”
Nu alles klaar is staat er een prachtig pand, waar de betrokken mensen trots op kunnen zijn en broers Sans in het bijzonder
Risicodeskundige Bert Gruben, preventiespecialist bij a.s.r.
Drang naar een betere wereld
Het is slechts een greep uit de vele verduurzamingsmaatregelen die er voor het magazijn van Sans-online zijn genomen. Wanneer er wordt gevraagd naar de status in en om het winkelpand, dan is Nick wat minder enthousiast. Iets dat hem siert, omdat het zijn drang naar een betere wereld blootlegt. ,,Dit pand is gewoon wat lastiger te verduurzamen. Er liggen wel zonnepanelen en de oude kachels hebben plaats gemaakt voor infrarood panelen. Maar bij het plaatsen van LED verlichting heb ik dubbele gevoelens. De oude armaturen gooien we namelijk weg en dus creëren we ook weer afval.”
De eerste stappen naar verduurzaming
De transitie die het bedrijf heeft ondergaan, is er eentje van formaat. Iets dat tijd en geld kost. Voor veel ondernemers een reden om vergelijkbare stappen voor zich uit te schuiven. Nick zegt dat te begrijpen, maar dat het proces binnen Sans-online eigenlijk heel soepel verliep. En dat het, zonder de letterlijke woorden, een leerzaam proces was. ,,Natuurlijk zijn de eerste stappen lastig. Het is een flinke investering, terwijl je niet meteen ziet wat het oplevert. Daarnaast moet je er maar op vertrouwen dat het advies van de installateur goed genoeg is voor de verzekeraar. Dat vond ik soms wel moeilijk.”
,,Toch moest het gewoon gebeuren. Als je de juiste personen om je heen verzamelt, komt het goed. Die hebben wij dus vanuit a.s.r. aan onze zijde. Voor zijn expertise hoeven we niets te betalen. Dat terwijl we lastige vragen van uitvoerders gewoon bij hem neer mogen leggen. Waar nodig worden we zelfs in contact gebracht met andere ondernemers die ervaring hebben in verduurzamen. Op die manier kunnen we elkaar steeds beter helpen.”
‘Mogelijkheid om te verduurzamen niet laten lopen’
Nick ziet in dat (verder) verduurzamen er tegenwoordig bij hoort en dat dit altijd nodig zal blijven. ,,Wij hebben onze weg hier nu in gevonden en dat voelt heel goed. Onze kinderen mogen er trots op zijn dat hun ouders geen rotte fabriek hebben gebouwd. Als je de mogelijkheid hebt om dit te doen, kan je het richting de volgende generatie niet maken om er niet mee aan de slag te gaan. En eerlijk is eerlijk: als ik zie wat wij op een dag met mooi weer aan elektriciteit binnenhalen, dan kan ik daar ook wel om lachen.”
Verduurzamen? Deze tips geeft Nick
Als hem tot slot wordt gevraagd naar tips voor andere ondernemers, zegt hij dat ze zich niet tegen moeten laten houden door de kosten die bij verduurzaming horen. ,,Doe wat nodig is. Voor je eigen bedrijf, maar ook voor de volgende generatie. Zorg dat je, net zoals wij, een contactpersoon met de juiste kennis om je heen hebt. Het is gewoon heel prettig als iemand net iets verder kijkt dan dat jij doet. Dat betonnen muurtje waar onze wanden op zijn gebouwd, had ik zelf nooit bedacht. Maar ik ben er ontzettend blij mee.”
Schade voorkomen bij duurzaam ondernemen
Steeds meer mkb-ondernemers kiezen ervoor om hun bedrijfspand te verduurzamen. Maar hoe je op een veilige manier verduurzaamt is lang niet voor iedereen duidelijk. Lees hier hoe de preventiespecialist van a.s.r. helpt schade te voorkomen bij duurzaam ondernemen.