Nieuws Innovatie

Voormalig UT-student ‘kraakt’ drones

Voormalig UT-student Nils Rodday presenteert deze week in San Francisco zijn methode om de besturing van drones over te nemen. Rodday ontdekte tijdens zijn masterstudie in Enschede dat de huidige generatie drones een ernstige zwakke plek heeft. Met eenvoudige middelen maakte de student informatica een apparaatje om de besturing over te nemen.

Van onze redactie 4 maart 2016

Drone Thinkstock

Zijn ontdekking veroorzaakte nogal wat opwinding omdat met name overheden, brandweer en hulpdiensten het soort dure drones gebruikt, waar hij onderzoek naar deed.

TerugroepenDe zwakke plek die hij vond zit in de chip die de communicatie regelt tussen gebruiker en de drone. De verstuurde gegevens worden niet of onvoldoende versleuteld, waardoor buitenstaanders met genoeg technische kennis, de drone kunnen overnemen. Volgens zijn toenmalige begeleider en onderzoeker Ricardo de Oliveira Schmidt is het beveiligingslek niet zomaar te verhelpen omdat daarvoor nieuwe chips moeten worden ontworpen. Schmidt zei daar enkele maanden terug over: "Een software-upgrade is niet genoeg. Je zult de hardware moeten aanpassen. Wil je dat doen, dan moet je alle verkochte drones terugroepen. Dat is nogal wat."

Nils Rodday komt uit Duitsland, maar haalde zijn master vorig jaar in Enschede. Inmiddels werkt hij bij IBM.

Foto: Thinkstock