Blog Innovatie

Hoe een fietsvakantie Wibe Wagemans naar de top van Silicon Valley bracht

Hij is een pionier, serial entrepreneur en ceo in Silicon Valley. Een fietsvakantie op zijn zeventiende, naar de Col du Galibier en erop, leerde hem dat er geen limieten zijn. Wibe Wagemans in zijn tweede expertblog: ‘Ik heb in mijn werk altijd plezier gehad van die vormende ervaring'.

Wibe Wagemans 29 december 2020

Wibe Wagemans Silicon Valley Sherpa ANP 352390085

Fietsen naar de top van de Col du Galibier: 2642 meter omhoog. Foto: ANP/Bas Czerwinski.

Wibe Wagemans

Wibe Wagemans (1970) is een pionier, serial entrepreneur en ceo in Silicon Valley. Als eerste ter wereld bouwde hij een AI-bot en een online videogame op mobiel. Samen met journalist Eva Schram schreef hij het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen voor Nederlandse ondernemers. Voor De Ondernemer schrijft Wagemans de Silicon Sherpa-blog over de Valley.

Als zeventienjarig jochie kwam ik met een vriend, Arnout Heuven, op het bizarre plan om met onze racefietsen naar de Col du Galibier te fietsen en die te beklimmen; 2400 kilometer ver en 2,642 meter hoog. Niet met onze ouders of in een Oad-bus. Nee, we zouden het doen met bagage, een tent, kookspullen, scheerspullen voor de benen, fromage blanc battu en een budget van 200 euro. Dat was de eerste keer dat ik alles uit de kast haalde om een doel te bereiken. Het werd de mooiste vakantie van mijn leven, omdat ik geen limieten meer zag. Ik heb in mijn werk altijd plezier gehad van die vormende ervaring.

Zoals na mijn mislukte start in Silicon Valley, waarover ik in mijn eerste Sherpa Blog voor de ondernemer beschreef. Ik stapte weer op, trapte door en het tij keerde snel.

"De app werd door Apple aangeprezen als app van het jaar en werd een popicoon"

In 2002 had ik de Nokia App Store gemanaged vanuit het hoofdkantoor in Finland en toen Apple in 2008 de App Store introduceerde, stond ik vooraan. Theo Ianuly, een vroegere business partner, stelde voor om een vriend van hem te ontmoeten, Dave Dederer. Dave was de gitarist en zanger van The Presidents of the United States, bekend van hun nummer één hit Lump in 1995. Tijdens de lunch bij Dickey's Barbecue Pit hadden we na een kwartier, nog voor de brisket sandwiches eraan kwamen, druipend van de barbecuesaus, hét idee voor een nummer één hit op de App Store.

Lees ook: Hoe Eva Schram in het diepe sprong met haar eenmanszaak in Silicon Valley

Samen lanceerden we de app Top 100’s by Year, die zonder hulp van Apple binnen 24 uur naar nummer één in de algemene ranking op de App Store in de Verenigde Staten steeg door een campagne met uitgekiend brand management, ontwerp en de juiste influencers. In het hoofdmenu draaide je aan een reuzenrad met jaartallen erop.

Als je 1973 selecteerde, speelde de app willekeurig de top 100 liedjes van dat jaar af. De app werd door Apple aangeprezen als app van het jaar en werd een popicoon. Op feestjes draaiden mensen muziek via onze app. We lanceerden nog een dozijn muziekapps in verschillende genres, zodat ik het wereldrecord nummer-1 apps in de App Store neerzette.

Lees ook: Silicon Valley-experts over Nederland: met ja-maar-mentaliteit ga je het niet redden

The sky is the limit

Tegenwoordig zijn er ontelbare gekken in Silicon Valley die op ‘bizarre fietsvakantie’ gaan. Velen zien geen limieten en verleggen grenzen. The sky is the limit. Want ze vragen niet ‘hoezo’, ze vragen ‘waarom niet’.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.