De zaadjes zijn hier geplant door Stichting Noordzee, die er heilig van overtuigd is dat zeewier 'booming' is. ,,Het gaat gebeuren'', zegt stichtingsvoorzitter Marcel Schuttelaar. ,,Met of zonder ons.'' Schuttelaar houdt zich al veertig jaar bezig met duurzaam ondernemen. ,,Voor een gezonde mens in een gezonde wereld.'' In de huidige samenleving bespeurt hij 'een onderstroom die meer plantaardig wil eten'. Zeewier geeft 'die lekkere smaak' waardoor je het vlees niet mist.
Eerste oogst
De eerste oogst - lange, glanzende slierten - hangt, nadat die is overhandigd aan demissionair staatssecretaris Martijn van Dam, als een trofee buiten voor het Zuiderstrandtheater. Het is 'een soort jongensdroom', zegt Schuttelaar. ,,Op een goeie dag sta je te juichen in je roeibootje.''
Ontwikkeling
De ontwikkeling ging van een minuscuul beginnetje van 2 millimeter in oktober naar 12 centimeter in december en vervolgens naar 40 centimeter in februari. Koen van Swam, coördinator van de Noordzeeboerderij: ,,Helemaal in onze nopjes waren we daarmee. Toen begonnen we te denken: dit kan echt iets worden.''
Zeeboerderij
Veertig centimeter minimaal, dat moet het zeewier bereiken wil een zeeboerderij succesvol zijn. Het eindresultaat: 1,5 meter. ,,Het groeit beter dan verwacht.'' Het wier overleefde een heftige storm in januari. Schuttelaar: ,,We maten zelfs golven van 8 meter. Ik wist niet dat ze zo hoog werden hier.''
Crowdfunding
Een van de liefhebbers van de ziltige groente is Sjaak Bral, cabaretier en columnist van deze krant. Via crowdfunding investeerde hij in de stichting. ,,Ik ben er dol op en wat is er nou mooier dan Haags zeewier. Er was ook een proef bij Texel, maar ik hoop dat wij het hier beter doen.''
Het groeit beter dan verwacht.'' Het wier overleefde een heftige storm in januari
Marcel Schuttelaar, Stichting Noordzee