Nieuws Innovatie

Zo overleef je als ondernemer de ‘digitale revolutie’

Wil je als ondernemer het hoofd boven water houden, dan is het belangrijk om alle zeilen bij te zetten en te blijven innoveren. “Vraag bijvoorbeeld de jonge generatie eens naar je bedrijf te kijken”, aldus Mascha Driessen, change- en innovatie specialist en tevens werkzaam bij Microsoft. Vandaag geeft ze tijdens Exact Live in de Jaarbeurs haar visie op digitalisering. In een interview met deondernemer.nl licht ze alvast een tip van de sluier op.

Lotte Elbrink 9 november 2016

Mascha Driessen

Digitale revolutie Klanten bestellen steeds vaker online, het ecommerce aanbod groeit en de verwachtingen zijn hoog door nieuwe technologische ontwikkelingen die meer gebruiksgemak en productiviteit bieden. “We hebben te maken met de vierde industriële revolutie oftewel, de digitale transformatie. Consumenten willen binnen de 24 uur die een dag heeft, zo productief mogelijk kunnen zijn. Digitalisering kan helpen om klanten een product of dienst te kunnen bieden wat aansluit op de specifieke behoeften van dat moment. Relevantie noemen we dat, wat je kunt bereiken door je klant goed te snappen door middel van de juiste inzichten door data vanuit de customer journey van elk van hen”.

Extreme klantgerichtheid Net als managementexperts Steven van Belleghem en Rik Vera, pleit Driessen voor extreme klantgerichtheid. “Extreme klantgerichtheid is de ultieme vorm van moderne marketing. Kijk maar naar bedrijven als AirBnb en Uber, zij maken het de consument makkelijk. Een naadloze aansluiting op de service behoeften van de klant is dan ook een essentieel onderdeel van je business. Hoe mooi je bedrijf of product ook is, de service moet goed zijn. Anders blijven de klanten weg.”

Automatisering Met het oog op extreme klantgerichtheid, is de digitale transformatie een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Klanten kunnen door de digitalisering betere keuzes maken, bedrijven worden productiever tegen lagere kosten. Hoe pas je digitalisering als ondernemer in je eigen bedrijf toe? “Het is belangrijk dat klanten bij het proces worden betrokken, probeer je als ondernemer in je klant te verplaatsen”, vertelt Driessen. “Optimaliseer en automatiseer daarnaast je processen, transformeer je producten op basis van de klantbehoeften en empower je medewerkers.”

Reversed mentorship Startups komen makkelijker mee met de digitale revolutie en kunnen daardoor een serieuze bedreiging zijn voor de gevestigde orde. Toch kan juist die gevestigde orde veel leren van de jonge, nieuwe spelers. “De bestaande en gevestigde generatie kan veel opsteken van de zogeheten ‘digital natives’. Mijn advies is daarom: pas ‘reversed mentorship’ toe. Laat de jonge generatie eens naar je bedrijf kijken en vraag hoe zij het aan zouden pakken. Daar kan je ongetwijfeld veel van leren.”

Maar schroom ook niet om zelf eens een kritische blik op je onderneming te werpen. “Stel je zelf de vraag: ‘hoe zou je jouw bedrijf opnieuw inrichten, met de kennis die je nu hebt?’ Stap uit je dagelijkse ritme, bekijk de wereld om je heen met een open en realistische blik, pak een leeg vel papier en begin met tekenen. “

Lees ook:WVDO Eindhoven: 5 ondernemerskansen tijdens de digitale tsunami