Nieuws Jonge Ondernemers
Bakker Eline (16) maakt lekkerste worstenbroodjes: 'Drieduizend per week verkocht via webshop was bikkelen'
Ze bakt worstenbrood als de beste, heeft een webshop en droomt van een eigen bakkerij. Eline Nagelkerke (16) uit het Brabantse Oudenbosch is een nuchtere, hardwerkende ondernemer in de dop. Met een flinke dosis talent, al geeft ze dat zelf niet zo snel toe. ,,Laat mij maar lekker bakken.”

Eline Nagelkerke (16) uit Oudenbosch is in de bakkerij van haar ouders bezig met het maken van worstenbroodjes. Die werden dit jaar uitgeroepen tot Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Foto: Peter Braakmann/Pix4Profs
De Ondernemer Kiest
Blijf op de hoogte van het laatste (ondernemers)nieuws rondom de Provinciale Statenverkiezingen én kijk en luister dinsdag live mee met De Ondernemer Kiest. Meld je aan voor onze nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden is gratis en eenvoudig, kan via deze link: nieuwsbrief.
Eline is bijna letterlijk voor het bakken in de wieg gelegd. ,,Mijn ouders hebben altijd heel hard gewerkt in hun eigen bakkerij. Ik lag daar dan in de wieg en heb van jongs af aan alles gezien en meegemaakt”, vertelt ze aan BN De Stem.
Nu, zestien jaar later, is ze nog altijd in die bakkerij van haar ouders te vinden. Die is inmiddels uitgebreid met een choco-atelier en lunchroom. Iets anders doen kan ze zich maar moeilijk voorstellen. ,,Hiermee kan ik blijven variëren en maken wat ik zelf wil. Ik ben altijd wel bezig met bakken of ideeën opdoen.”
Vier dagen per week om 05.00 uur eruit
Dat ze daarvoor vier dagen per week om 05.00 uur uit bed moet, vindt ze geen probleem. ,,Oké, als de wekker gaat heb ik er even last van. Maar als ik eruit ben vind ik het nooit erg. Ik ga gewoon wat eerder naar bed en stop eerder. Dan heb je nog wat aan je dag.”
De jonge bakker bakt onder andere appelflappen, eierkoeken en haar specialiteit: worstenbrood. ,,Dat is echt ons topproduct, dat verkopen we heel veel. Als klein kind zag ik onze bakkers dat altijd al maken en ik hielp als jong meisje al mee met rollen. Inmiddels heb ik mijn eigen recept ontwikkeld. Mijn worstenbrood lijkt qua smaak op die van mijn vader, maar ze zijn mooier, glanzender. Ik besteed wat meer aandacht aan het uiterlijk.”
"Inmiddels heb ik mijn eigen recept ontwikkeld. Mijn worstenbrood lijkt qua smaak op die van mijn vader, maar ze zijn mooier, glanzender"
Lekkerste Brabantse worstenbroodje
Dat is niet onopgemerkt gebleven. Onlangs won ze de wedstrijd voor het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2023 van Omroep Brabant. Hiermee is ze is de jongste winnaar ooit binnen de categorie professionals. ,,Ik deed op mijn elfde al mee met de categorie thuisbakkers en werd toen tweede en later eerste. Ik heb veel geoefend en wilde nu een stapje hoger proberen.”
Met succes. Maar bij zo’n overwinning hoort de nodige aandacht. En dat is best nog even wennen voor de bescheiden bakker. ,,Ik ben niet zo van de spotlights. Ik vind het wel prima, maar het is niet dat ik het per se opzoek.”
Toch wordt ze regelmatig herkend, ook door het tv-programma Een Huis Vol waarin ze met haar ouders en zeven broers en zussen te zien was. ,,Dat blijft toch wel gek. Dan ben je met je vriendinnen op vakantie in Renesse en willen mensen met je op de foto. Kijk, als ik nou een bekende vlogger zou zijn, dan zou ik dat ook wel willen, maar toch niet met mij? Zo zie ik mezelf helemaal niet.”
Lees ook: Geen zin in vakkenvullen: Brent (13) startte bedrijf in fietstours
'Als ondernemer zijn sociale media belangrijk'
Op sociale media is ze niet erg actief. Ze post wel op TikTok, maar dan met name over de bakkerij. ,,Als ondernemer zijn sociale media, het internet sowieso, heel belangrijk. Daarom ben ik met hulp van mijn ouders ook een webshop begonnen om mijn worstenbroodjes online te kunnen verkopen.” De lekkernij gaat inmiddels het hele land over. Vooral na de winst liepen de bestellingen binnen; in een week tijd werden er drieduizend besteld. ,,Dat was wel even doorbikkelen, ja”, zegt ze lachend.
Ook nu lopen de bestellingen nog flink door, maar ieder broodje wordt met evenveel liefde bereid. ,,Ik ga één dag per week naar school, maar het liefst ben ik in de bakkerij. Vrienden vinden dat ik wel veel werk, die gaan gewoon naar school en werken misschien één dag. Dat is wel heel anders.”
School is niet aan Eline besteed. ,,Niks voor mij. Ik ben met een herexamen nog geslaagd voor de mavo, maar als ik was gezakt, was ik misschien wel gestopt. Ik trok die leraren niet meer, ik wil gewoon werken. De bakkersopleiding vind ik wel leuker, daar leer ik ook veel nieuwe dingen maken.”
Het harde werken, het ondernemen, heeft ze niet van een vreemde. ,,Mijn ouders hebben verschillende zaken en steunen me enorm. Die zijn heel soepel in hun opvoeding. Ze laten mij m’n ding doen. Ik ben geen meisje-meisje en zeker geen softie. Ik hou ook niet van lui zijn.”
"Normaal denk je bij bakkers aan oude grijze mannen. Ik ben jong én ik ben een meisje. Dat zie je niet vaak"
Inspiratie voor jongeren
Eline houdt zich dan ook prima staande in de bakkerswereld, waar ze vooral mannen ziet. ,,Misschien kan ik wel een inspiratie zijn voor jongeren. Normaal denk je bij bakkers aan oude grijze mannen. Ik ben jong én ik ben een meisje. Dat zie je niet vaak. Misschien dat andere meisjes daardoor ook enthousiast worden om te bakken. Dat lijkt me wel heel leuk.”
Haar eigen toekomst ziet ze in ieder geval duidelijk voor zich. Eerst haar opleiding afmaken en op den duur een eigen bakkerij starten. Niet te groot. ,,Gewoon simpel, zodat ik zelf het overzicht hou en mijn ding kan blijven doen. Misschien in een andere, wat grotere plaats dan Oudenbosch. Met de verkoop van ijs erbij.”
Wat ze dan ook zeker blijft verkopen, is haar worstenbrood. Die eet ze trouwens zelf niet. ,,Ik hou wel van brood en gehakt, maar in een worstenbroodje vind ik dat niet lekker. Ik snap echt wel dat anderen het lekker vinden, hoor. Daarom blijf ik ze ook zeker nog lange tijd maken.”
Benieuwd naar de worstenbroodjes van Eline? Kijk dan op worstenbroodvannagelkerke.nl