Er wordt volop geklust in De Klaarbeek. Die gaat flink op de schop en krijgt straks een andere naam: Gewoon Neut. Er komt een nieuwe bar in en houten hangtafels voor de gasten. Het interieur krijgt later nog een schilderbeurt. Donkere kleuren. Beetje rood-bruin, wat zwart. Het moet de uitstraling krijgen van een bruine kroeg.
Een biljart ‘is onderweg’, evenals een grote stamtafel. ,,We krijgen veel hulp van mensen uit het dorp’’, zegt Jordy Weijn (24) tegen de Gelderlander. ,,Die hebben het een jaar zonder kroeg moeten doen en kunnen niet wachten tot wij open gaan. We zijn dolblij met hun hulp.’’
Bij Jordy en zijn vriendin Mila Wolters (21) ging het afgelopen zomer kriebelen. Mila’s oom Chris - nauw betrokken bij de lokale carnavalsclub - plantte het horecazaadje: of het jonge stel een kroegcarrière wilde beginnen? Mila: ,,Dat leek ons wel wat, ook wij hebben de kroeg hier gemist. Maar we hebben geen enkele horeca-ervaring, dus moesten we er wel even over nadenken.’’
Uiteindelijk besloten we de sprong te wagen. Maar dat doen we alleen omdat we hulp krijgen van mijn familie en die van Mila
Jordy Weijn
Vierde generatie Weijn die kroeg gaat runnen
Jordy Weijn: ,,Uiteindelijk besloten we de sprong te wagen. Maar dat doen we alleen omdat we hulp krijgen van mijn familie en die van Mila. Zonder hen waren we hier niet aan begonnen.’’ Weijn komt uit een horecafamilie. Hij is de vierde in de generatie Weijn die Klarenbeeks enige kroeg gaat runnen. Zijn overgrootouders, opa en oma én vader Rolf en moeder Bianca (2004-2009) gingen hem voor.
Na Jordy’s ouders runden andere uitbaters de kroeg, tot oktober vorig jaar. Sindsdien staat de zaak leeg. Het pand was ooit van de Deventer horecabaas Ayhan Sahin en is nu in het bezit van een Apeldoorns vastgoedbedrijf, dat op de plek ooit woningen wil neerzetten. Maar dat gaat voorlopig nog niet gebeuren, zegt Weijn. ,,We tekenden een gebruikersovereenkomst en kunnen hier zeker een paar jaar een kroeg runnen. Dat vinden wij de moeite wel waard.’’
Ze krijgen daarbij dus eveneens hulp van Mila's familie. ,,Echte ondernemers’’, zegt Mila Wolters. ,,Jordy's familie weet veel van horeca en die van mij is goed in zakelijke dingetjes. Dat is dus een ideale combinatie om ons op weg te helpen.’’ Toch blijft het een spannend avontuur, zegt Weijn. ,,We hebben geen ervaring en zijn best een beetje zenuwachtig. Maar we hebben er vooral enorm veel zin in.’’
Zoals wij het doen wel. We beginnen met twee openingsdagen: vrijdag en zondag. Vrijdag vanaf een uurtje of twee en zondag vanaf lunchtijd
Jordy Weijn
Vaste baan naast kroegcarrière
De twee houden hun baan naast het runnen van de kroeg. Wolters: ,,Ik werk in de zorg, Jordy is hovenier. We vinden ons werk te leuk om ermee te stoppen. En we houden de zekerheid van een vast inkomen. We verwachten dat de kroeg gaat lopen, maar zoiets weet je nooit zeker.’’
Een vaste baan én een kroeg runnen, kan dat wel? Weijn: ,,Zoals wij het doen wel. We beginnen met twee openingsdagen: vrijdag en zondag. Vrijdag vanaf een uurtje of twee en zondag vanaf lunchtijd. Mila en ik gaan het eerst met z'n tweeën doen. Als onze kroeg een knaller wordt, nemen we er mogelijk personeel bij en gaan we misschien op meer dagen open.’’
De timing kon niet beter, zegt Wolters. ,,We hebben geen concurrentie van de vele tentfeesten, die in deze regio nogal populair zijn. En we gaan op tijd open voor het carnaval in februari. Dat is hier nogal een dingetje, met een grote optocht erbij. De Neutenkrakers kunnen dat weer vieren in hun zo vertrouwde honk.’’
Jordy’s vader Rolf is een van de klussers. Hij kan niet wachten tot de kroeg weer open gaat. ,,Dit is zó belangrijk voor ons dorp. We misten meer dan een jaar een ontmoetingspunt met een sterke sociale functie, voor jong en oud. Prachtig dat die twee het oppakken. Daar help ik ze graag bij.’’
Lees ook: Patrick wil van de enige kroeg in Zwammerdam wél een succes maken