Jonge ondernemers

Shotjes van Julian (23) zijn een gigantische hit: ‘Zelfs een tonneninvestering gehad’

Julian ter Horst met zijn Tukker Schnaps en Pitstop. Charissa van Willigen
Charissa van Willigen
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Voor zijn opleiding Ondernemerschap & Retail Management op hogeschool Saxion moest Julian ter Horst een project bedenken. Het werd Tukker Schnaps. Tijdens een wedstrijd van FC Schalke 04 zag hij hoe de supporters van de Duitse voetbalclub gezamenlijk aan de Schalke-schnaps zaten. Julian tegen Tubantia: „Toen besefte ik dat wij zoiets niet hadden in onze regio. Je hebt Twents kuiernat, maar mijn likeurtje is wel voor een hele andere doelgroep.”

Voor zijn Saxionproject kreeg hij een dikke voldoende, maar Julian voelde dat er meer in zat. „Iedereen was zo enthousiast dat ik ben gaan googelen naar een partij die mij kon helpen met het ontwikkelen van dit likeurtje. Ik heb de doelgroep verschillende drankjes voorgeschoteld. Het vanillelikeurtje was verreweg het populairst. Dat is eigenlijk hoe Tukker Schnaps drie jaar geleden is ontstaan.”

Tegen de tijd dat deze batch werd afgetapt, was het helemaal bruin van kleur. Ik denk dat er zuurstof is bijgekomen

Grote opstartproblemen

Julian vond uiteindelijk een bedrijf uit Hoogeveen dat voor hem het drankje kon produceren. Hij investeerde 1.500 euro aan spaargeld. „Ze hadden geen minimale afname, maar dat bleek al snel een nadeel te zijn. De vraag was zo groot, dat ik in no-time zonder voorraad zat. Hun productieproces kon het niet aan, omdat alles handmatig werd geproduceerd.”

Lees verder onder de advertentie

Julian moest dus al snel op zoek naar een nieuwe partij. „Maar ik had het recept van mijn eigen likeur niet. Een bedrijf kwam qua smaak in de buurt, dus heb ik gelijk een grote batch besteld. Ook had ik een afvulmachine en een doppensluiter geregeld, zodat ik een eigen productielijn kon opzetten.”

In totaal sloeg hij bijna 2.000 liter drank in om zelf af te vullen, gefinancierd met de opbrengst van de likeurtjes uit Hoogeveen. „Dat liet even op zich wachten. Tegen de tijd dat deze batch werd afgetapt, was het helemaal bruin van kleur. Ik denk dat er zuurstof is bijgekomen.”

Lees ook: Shotjesbars winnen in rap tempo aan populariteit

Lees verder onder de advertentie

Omdat de smaak wel goed was, besloot Julian het toch naar de winkels te brengen voor de verkoop. Het bleek een grote fout te zijn. „De mailtjes met negatieve reacties stroomden binnen. Hier ben ik als ondernemer voor het eerst keihard op mijn bek gegaan, want het heeft mij heel wat klanten gekost.”

Julian gaf echter niet op en ging op zoek naar een nieuwe partij. „Opnieuw regende het klachten. Blijkbaar was de drank verkeerd geproduceerd. Ik had weer 1000 liter drank in de winkels liggen die niet goed was.” Het was voor hem de tweede domper in korte tijd.

„De kwaliteit is in het begin dus ook lang niet altijd constant geweest, helaas. Ook zat ik vaak zonder voorraad, waardoor ik nieuwe klanten moest afwijzen en niet kon doorgroeien.”

Lees verder onder de advertentie

Mensen kunnen zich identificeren met Tukker Schnaps. Ze zien Tukker en het Twentse Ros op de fles staan

Volautomatisch proces

Inmiddels wordt Tukker Schnaps geproduceerd door een bedrijf uit ’s-Heerenberg. En dat gaat volautomatisch. „De kwaliteit is nu ook constant goed van geur en kleur. En de smaak is bijna identiek aan de eerste Tukker Schnaps. Eigenlijk gaat me nu alles voor de wind. Ik kan de eerdere aanvragen in behandeling nemen en er komen op korte tijd nog veel meer verkooppunten bij.”

Op dit moment is zijn likeurtje bij 90 verkooppunten aan te schaffen. Tukker Schnaps wordt voornamelijk verkocht als shotje, een kleine hoeveelheid sterke drank in een borrelglaasje. Maar voor de echte liefhebber zijn er ook flessen van 200 milliliter en 700 milliliter te koop. „Met een flinke investering heb ik tienduizenden liters besteld. Die hoop ik dit jaar kwijt te zijn.”

Waarom zijn drankje in de regio zo populair is? „Mensen kunnen zich identificeren met Tukker Schnaps. Ze zien Tukker en het Twentse Ros op de fles staan. Daar heb ik echt op ingespeeld. Ook bedrijven kopen de grote flessen in voor een kerstpakket of als relatiegeschenk. Mijn drankje wordt echt gebruikt als promotie voor de regio. Dat is wel heel gaaf.”

Lees verder onder de advertentie

Pitstop

Al het geld dat Julian ter Horst verdient, investeert hij weer in nieuwe producten. Zo lanceerde hij een Formule 1-drankje genaamd Pitstop. „Ik was 20.000 euro kwijt voordat ik überhaupt een product had. Met de slijterijen heb ik de afspraak dat Tukker Schnaps niet in de supermarkt komt te liggen, maar Pitstop is daarentegen wel te koop bij supermarkten. Vooral in de Jumbo’s van Leussink, waar het vorig jaar geïntroduceerd is.”

Zijn passie ligt bij het Twentse likeurtje, maar Pitstop lijkt een groter succes te kunnen worden. Sterker nog: Ter Horst wil met het shotje de internationale markt op. „Ik ben in vergevorderde onderhandelingen met een investeerder. Hij wil tonnen investeren tegen 50 procent van de aandelen. Het is niet iemand die alleen financieel kan bijdragen aan het product. Hij heeft veel kennis en een groot netwerk.”

Mails beantwoorden, sociale media bijhouden, drank wegbrengen naar de verkooppunten. Ik doe echt alles zelf

Toekomstplannen

Hoe hij dit allemaal doet? Op een kantoortje bij zijn ouders thuis in Haaksbergen. „Ik heb geen vast inkomen, keer mezelf amper salaris uit en herinvesteer al mijn geld, dus het vinden van een koopwoning is lastig. Maar vooralsnog is het prima te doen zo. Mijn vader is ook ondernemer, dat is een fijne gesprekspartner.”

Lees verder onder de advertentie

Verder doet Julian in principe alles alleen. „Het is een flinke stap om iemand in dienst te nemen.” Hij geeft ook niet graag werk uit handen. „Maar alleen wordt het teveel. Ik heb soms weken waarin ik zeventig of tachtig uur werk. Mails beantwoorden, sociale media bijhouden, drank wegbrengen naar de verkooppunten. Ik doe echt alles zelf. Ik vind het ook belangrijk om overal geregeld mijn gezicht te laten zien.”

Dromen mag

Vooralsnog lijkt het ondernemerschap Julian goed af te gaan, maar zijn grote droom is nog altijd niet uitgekomen: samenwerken met FC Twente. De twee partijen zijn wel met elkaar in gesprek over de verkoop van Tukker Schnaps.

„Ik zou mijn shotjes graag verkopen in de businessclub. Dat FC Twente het aan eigenaren van skyboxen kan leveren. Ook bij de supportershomes van De Vriendenkring en Vak-P zou het in plastic verkocht kunnen worden.”

Lees verder onder de advertentie

De voetbalclub lijkt er in ieder geval voor open te staan. De jonge ondernemer werkt momenteel aan een plan van aanpak. „Ik werk op evenementen samen met promotiedames. Ik zie het helemaal voor mij dat die dames ook in de rust van een wedstrijd mijn drankjes verkopen op de tribune. Dat zou in Nederland wel echt bijzonder zijn.” Of het ook realistisch is? „Geen idee. Dat moet nog blijken. Maar ik ga er in ieder geval alles aan doen.”

Lees ook: Jonge ondernemers Bart en Leroy (20) schieten in de roos met Saclé-shotje