Met hun beddengoedstartup Wocha hebben Charlotte Kimman en Wouter Simons een belangrijke stap gezet richting duurzaamheid door over te stappen op biologisch katoen-satijn. ,,De biologische katoenen vezels zijn langer en sterker, wat resulteert in een ongelooflijk hoogwaardige garen”, legt Charlotte uit. Deze keuze is volgens haar niet alleen goed voor de kwaliteit van het beddengoed, maar ook voor de grond en de gezondheid van de boeren, aangezien er geen schadelijke pesticiden aan te pas komen. ,,We zijn trots dat onze gehele collectie nu duurzaam is.”
De verschuiving heeft niet alleen geleid tot een kortere supply chain, maar ook tot een verhoogde productiekwaliteit
Productieverplaatsing beddengoed naar India
De beslissing om de productie van Portugal naar India te verplaatsen was een weloverwogen keuze gericht op het verhogen van de efficiëntie en het verbeteren van de kwaliteit van het beddengoed. ,,Het was een spannende stap om Europa uit te gaan, maar het voelde goed omdat katoen geteeld wordt in India en niet in Portugal,” vertelt Charlotte.
Met een jaarlijkse productie van ongeveer 6 miljoen ton katoen, beschikt India volgens de ondernemer over technologisch geavanceerde fabrieken die voldoen aan de hoge standaarden van Wocha. ,,Deze fabrieken zijn in staat om een hoge garentelling te produceren, wat leidt tot fijner en zachter beddengoed. Deze verschuiving heeft niet alleen geleid tot een kortere supply chain, maar ook tot een verhoogde productiekwaliteit.‘’
Productverbeteringen van Wocha
Het duo blijft hun producten vernieuwen om de kwaliteit en het gebruiksgemak van hun producten te verbeteren. Onlangs introduceerden ze een short side-label op hun hoeslakens, wat het opmaken van het bed moet vereenvoudigen. Bovendien zijn de katoen-satijnen dekbedovertrekken voorzien van lintjes aan de binnenkant om het dekbed op zijn plaats te houden. ,,Het voordeel van met zijn tweeën werken is dat we snel beslissingen kunnen nemen en onze collectie precies kunnen afstemmen op onze visie,” zegt Wouter. Tijdens de overstap naar India hebben ze de kans benut om hun eigen katoenen stof te perfectioneren.
Het voordeel van met zijn tweeën werken is dat we snel beslissingen kunnen nemen en onze collectie precies kunnen afstemmen op onze visie
Creativiteit in marketing
Ondanks de uitdagingen van het combineren van een startup met een fulltime baan, zijn Charlotte en Wouter ambitieus. Ze proberen zo veel mogelijk te leren en zelf te doen. Wouter heeft zelf een 13-weekse fotografiecursus afgerond, waardoor ze de productfotografie in eigen handen hebben. Ze kiezen ervoor om hun beddengoed te fotograferen met modellen in staande of zittende poses, in plaats van alleen in een bed. Ze streven ernaar om de producten in een authentieke en artistieke setting te presenteren.
Sociale verantwoordelijkheid van startup
Wocha zet zich niet alleen in voor een groenere beddengoedmarkt, maar draagt ook bij op sociaal vlak. Reststoffen uit de productie worden omgezet in nieuw beddengoed, dat vervolgens wordt gedoneerd aan goede doelen. Vorig jaar heeft Wocha gedoneerd aan het Armoedefonds en dit jaar staat de LINDAfoundation op de lijst. ,,Het is inspirerend om aan onze startup te werken en deze te zien groeien, maar het is vooral belonend om te zien hoe onze inspanningen mensen helpen,” besluit Charlotte.
Lees ook: Meten is weten: deze jonge ondernemers helpen bedrijven gerecycled plastic te gebruiken
Bekijk hier de voorwaarden.