Nieuws Marketing

1 april als marketingkanon

Bedrijven haken elk jaar weer massaal in op 1 april. Soms briljant, soms slaapverwekkend, maar het is en blijft een dag om eens goed gebruik te maken van marketing. Maar in hoeverre werkt zo’n 1 aprilstunt? "Een 1 aprilgrap werkt alleen als het aansluit bij je bedrijf en als het bijdraagt aan je reputatie", vertelt Pieter Jan Helmink, directeur van Logisz.

Lotte Grimberg 1 april 2016

Lachen1

Uitvaartverzorger Dela moet volgens Helmink dan ook niet met een aprilgrap komen. "Als Dela met een actie komt als twee kisten halen, één betalen, krijgt het bedrijf zeker veel publiciteit, maar echt positief is de aandacht dan niet." En zo zijn er volgens hem meerdere bedrijven die zich niet op het grappenpad moeten wagen.

Ondanks de soms wat onhandige acties van bedrijven, maakt bijna elke ondernemer een grap op 1 april. "Het is een schitterend moment voor gratis reclame. Je moet misschien iets investeren in de grap, maar het levert uiteindelijk veel meer op. Als de grap echt goed is, gaat hij viraal op onder andere Facebook en Twitter."

Dit jaar zijn verschillende bedrijven goed in de weer geweest om van 1 april te profiteren. Een overzicht van succesvolle acties die heel van reuring teweeg hebben gebracht,

1. Unilever: Raketje verdwijntUnilever kondigde op 24 maart aan dat de aloude raketjes uit de schappen zouden verdwijnen vanwege de terugloop van de verkoopcijfers. Een storm van kritiek was het gevolg. Zelfs een petitie werd opgezet om het raketje te redden van zijn ondergang. Niet zomaar een grap dus, maar een ware publiciteitsstunt.

Ondanks het feit dat mensen in shock waren van het nieuws, roken anderen onheil. En dat was goed geroken want een dag later kwam het verlossende woord; het is een 1-aprilgrap. Maar op 24 maart een aprilgrap maken? “Als we het bericht vlak voor 1 april hadden verstuurd, had elke journalist het meteen naast zich neergelegd”, reageert Ola in een interview met het AD. “We hebben het zo snel bekendgemaakt dat het een grap was, omdat het ergens gelekt was. Ola is gesmolten voor de overweldigende reacties, hebben we ervan gemaakt.”

En de grap krijgt van Pieter Jan Helmink de complimenten. "Zelfs ik geloofde in eerste instantie dat het raketje uit de schappen zou verdwijnen", lacht hij.

2. Coolblue komt met minimagazijn in woonkamerOla is niet de enige die deze ‘dag van de grappen’ gebruikt om publiciteit te genereren. Wat dacht je van de grap van Coolblue? Met moeite houdt ‘eindbaas Pieter’ zijn lach in bedwang als hij vertelt dat het bedrijf met een nieuwe service komt: nu bestellen, binnen 30 minuten al in huis. Coolblue wil deze service gaan realiseren met de klant als minimagazijn-houder. In het promotiefilmpje dat het bedrijf heeft gemaakt van het ‘nieuwe’ idee, komt zelfs een minimagazijn-houder aan het woord. Wees duidelijk over de openingstijden, waarschuwt ze. “Laatst stond er een buurman om half 2 ’s nachts voor mijn deur”, kan ze nog uitbrengen terwijl ze haar lach bedwingt.

Het initiatief van Coolblue heeft 3000 aanmeldingen opgeleverd. Helaas voor deze mensen krijgen zij geen minimagazijn in hun woonkamer, wel een tegoedbon. "Iedereen die zich aangemeld heeft, krijg er eentje. We vinden het namelijk heel erg sympathiek dat deze mensen zich aangemeld hebben", reageert Coolblue. Sympathiek of niet. Het bedrijf hoopt natuurlijk dat deze tegoedbonnen weer ingeleverd worden en dat hun verkoopcijfers omhoog gaan.

Het bedrijf geeft aan op het idee gekomen te zijn na een lange brainstormsessie. "Vorig jaar wilden we sympathie bij de mensen kweken met de pakketknuffelaar. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om in te zoomen op onze snelle bezorging." En zeg nou zelf: binnen 30 minuten je bestelde pakketje in huis is zeker snel.

3. De veterstrikservice van OmodaOok schoenenwinkel Omoda komt met een nieuwe service op de markt, namelijk de veterstrikservice. Het is de bedoeling dat er een interne opleiding opgezet gaat worden om een selecte groep medewerkers op te leiden tot veterstrikexpert. Klanten kunnen naast het laten strikken van hun veters ook vragen om handige tips of een opfriscursus veterstrikken.

4. En verder... zelfrijdende fiets, Mark Zuckerberg collectie en flitsverzekeringDe reuzen doen ook mee aan het grappenvirus. Zo heeft Google het nieuws naar buiten gebracht dat ze met een zelfrijdende fiets komen en lanceert H&M de Mark Zuckerberg collectie. Simpel gezegd een grijs T-shirt met een spijkerbroek. Daarnaast heeft Flitsmeister plannen om een Flitsverzekering te lanceren. Hiermee moet je verzekerd zijn tegen tegen flitsboetes voor snelheidsovertredingen tot 10 km/ u. En mocht je nog meer voordelen uit je overtredingen willen halen? Binnenkort moet je kleine verkeersovertredingen kunnen betalen met Air Miles.