Nieuws Marketing
150 jaar warenmarkt in Hengelo
Laagdrempelig, persoonlijk, gezellig. De markt hééft het. Daarom is het een blijver, zegt Ben Geelink tegen de Twentsche Courant Tubantia.

Kijk, dit is zo'n ding waar ze het laatst over had. De klant laat het Sonja zien. Of ze het kent en weet waar je die kunt krijgen. Sonja Zengerink zal niet weten wat het is... Het is een zoommaatje, een klein lineaaltje om zomen en naden mee af te tekenen. Ze maakt er een foto van met haar mobieltje. Als ze er een keer tegenaan loopt, zal ze er een meenemen naar haar kraam.
KwaliteitDit is 150 jaar Hengelose warenmarkt in de notendop. Waar klant en verkoper elkaar nog kennen, maar waar de tijd niet heeft stil gestaan. Waar vroeger de kippen aan de poten werden opgehangen en, soms nog levend, hingen te wachten om verkocht te worden, liggen ze nu geslacht, geplukt en gekoeld in de vitrine te wachten om straks rechtstreeks de braadpan in te gaan. "Die kwaliteit die we tegenwoordig bieden, dat is het grote verschil met 150 jaar geleden", vindt Ben Geelink.
Historische kledijHij is voor de gelegenheid gekleed in een rijk versierde, chique lange jas en draagt een hoge hoed. "Als voorzitter van de marktbond vonden ze dat ik niet zo maar een apenpakkie aan moest, maar wel iets chiquers." Meer kooplieden hebben zich vanwege de festiviteiten rond het 150-jarig bestaan van de Hengelose warenmarkt gestoken in historische kledij. Beschikbaar gesteld door de Hengelose Revue en Fopshop Wienk. Zoals er deze zaterdag ook raadslieden en ander figuranten rondlopen op de markt en zo oude tijden laten herleven.
Ook Sonja Zengerink heeft zich gehuld in oude dracht. Om haar schouders hangt een kleurrijke doek. Die hangt normaal gesproken in haar fournitourenkraam te koop. Nu is ze even haar eigen uithangbord.
HandelsfamilieAfkomstig uit een notoire handelsfamilie weet ze wel hoe ze de spullen aan de man/vrouw moet brengen. De Zengerinks, broers, zussen, neven en nichten, staan al sinds 1920 op de Hengelose markt. Sonja nam de handel in 1994 over van haar vader. Ze is als het ware opgegroeid op de markt. En kan dus ook heel goed aangeven waarin de kracht van de warenmarkt ligt. "Je hoeft hier geen winkeldeur door. Dat maakt de markt toegankelijk. Er is meer interactie met de klant. Je kunt nog eens een grapje maken."
Persoonlijk Die kracht, daaraan heeft de markt in 150 jaar tijd niets ingeboet, vindt Geelink. "Bij de bank ben je een nummer. In de supermarkt mag je blij zijn als je nog een 'fijne dag' krijgt. De markt is nog steeds een ontmoetingsplaats. Misschien niet meer de enige plek waar je het nieuws hoort, zoals 150 jaar geleden, maar je wilt niet weten hoeveel mensen hier elke markt 's morgens vroeg bij elkaar komen om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Of het nu over FC Twente gaat of wat dan ook. Ik noem het altijd de 'keek op de week'."
Sociale funtieDie sociale functie wil de marktbond graag wat verder uitbouwen. Bijvoorbeeld door meer ruimte te maken voor de 'foodpleintjes', rond de viskramen en snackwagens. "Je eet toch makkelijker een broodje bratwurst op de markt, dan in een eettent. Die laagdrempeligheid is onze kracht. De behoefte aan direct contact neemt weer toe. En daar ligt onze toekomst. Dus ja, ook over 150 jaar is er nog markt. Misschien iets kleiner en compacter. Maar de markt zal er altijd zijn."