Nieuws Marketing
5 merken die een opvallende comeback maakten
Merken kunnen door marktomstandigheden jarenlang op een laag pitje staan. Maar de écht sterke merken overleven altijd. Vijf voorbeelden van een geslaagde comeback.

1. Apple
Apple verkeerde in 1997 in financieel zwaar weer en was zeker nog niet de grootmacht die het vandaag de dag is. Met de komst van Steve Jobs begon het tij te keren. Het Apple-icoon zei naar verluidt tijdens een vergadering dat de producten van het bedrijf niet sexy genoeg waren. Het merk Apple werd stevig onder handen genomen. Onder leiding van Jobs verscheen vervolgens het ene na het andere succesnummer. Niet alles wat hij aanraakte veranderde in goud, maar producten als de iMac, de iPod en de iPhone waren wel een regelrechte hit. Ze combineren gebruiksgemak met een hip design. Ontwerper Jonathan Ive is er zelfs voor geridderd door de Britse koningin. Ook de App Store en de iPad hebben onze wereld veranderd. En elke nieuwe iPhone zorgt toch weer voor massale media-aandacht, zelfs als de nieuwe features tegenvallen. Niet verwonderlijk, want Apple behoort tot de sterkste merken ter wereld. Voornamelijk dankzij Jobs, die in 2011 overleed.
2. Nintendo
Veel van ons zijn opgegroeid met de spelcomputers van Nintendo. Voor het Japanse bedrijf komt succes in golven. Aan het begin van dit millennium ondervond Nintendo hevige concurrentie op de consolemarkt. De GameCube van de hand van Nintendo was niet opgewassen tegen de PlayStation 2 en de Xbox.
Nintendo wist deze situatie om te buigen met de Wii. Bij deze spelcomputer lag de focus op een inventieve manier van bedienen en op casual games, waar Microsoft en Sony zich vooral richtten op grafische prestaties en de hardcore gamer. Een rage was geboren. De Wii vond haar weg naar talloze huiskamers en bedrijven. Even een balletje slaan bleek een populaire bezigheid in de pauze.
De Wii U, de opvolger van de Wii, is dan weer minder succesvol. Maar terwijl beleggers vraagtekens zetten bij de toekomstbestendigheid van Nintendo in deze mobiele wereld, was daar opeens het volgende succes: Pokémon Go. En zo staat het merk Nintendo weer volop in de aandacht.
3. Alfa Romeo
Menig autoliefhebber heeft natuurlijk warme gevoelens bij Alfa Romeo, maar het was de afgelopen jaren wel erg stil rond dit iconische Italiaanse automerk. Met de lancering van de Alfa Romeo Giulia en een opgefrist logo staat Alfa Romeo nu weer in het centrum van de belangstelling. Want de Alfa Romeo Giulia is een ware hype en niet zonder reden. Zo is deze zeer veilige sportsedan voorzien van talloze technologische hoogstandjes, zoals innovatieve motoren en een ideale 50/50-gewichtsverdeling. En dan hebben we het nog niet eens over het onderscheidende Italiaanse design, herkenbaar aan de perfecte verhoudingen, afwerking van topkwaliteit en sublieme eenvoud. Alfa Romeo is dus terug bij haar roots, maar dan in een hypermodern jasje. Het herboren automerk heeft nog meer moois in petto. Later dit jaar verschijnt ook de eerste Alfa Romeo-SUV en eind volgend jaar komt nog een nieuw model uit. Kortom, Alfa Romeo is terug van nooit echt weggeweest.
4. LEGO
Het ging niet goed met LEGO toen Jorgen Vid Knudstorp in 2004 aantrad als CEO. Ken jij Znap, Scala, Primo en Galidor? Waarschijnlijk niet, want deze LEGO-producten flopten keihard. Mede dankzij het succes van de Star Wars- en Bionicle-LEGO hield het bedrijf nog net het hoofd boven water. Knudstorp greep hard in, onder andere door drieduizend werknemers op straat te zetten en de eerdere naamswijziging van Duplo naar Explorer terug te draaien. Daarnaast liet hij de ontwikkeling van nieuwe producten niet langer over aan mensen die te weinig verstand hadden van LEGO of speelgoed. In plaats daarvan schakelde Knudstorp de fans in om de creatieve richting te bepalen. Deze strategie, of eigenlijk een terugkeer naar de oude merkwaarden waarin plezier voorop staat, wierp zijn vruchten af. Jong en oud speelt weer met LEGO, iedereen mag ideeën aandragen voor nieuwe bouwsets, er zijn allerlei LEGO-games en er kwam zelfs een succesvolle bioscoopfilm uit.
5. McDonald’s
Zo’n 14 jaar geleden leed McDonald’s voor het eerst in zijn geschiedenis een kwartaalverlies. De belangrijkste reden voor de wegblijvende klanten was het ongezonde imago van de fastfoodkoning. McDonald’s werd bijna synoniem met overgewicht en moest ingrijpen om relevant te blijven. Langzaam maar zeker kwamen er steeds meer gezonde alternatieven voor hamburgers en patat op het menu van McDonald’s te staan, van maaltijdsalades en wraps tot worteltjes bij de Happy Meals. Er is zelfs geëxperimenteerd met quinoa-gerechten. Ook werd het interieur van de tienduizenden filialen vernieuwd. En McDonald’s introduceerde een gloednieuwe mascotte: de Hamburglar. Inmiddels gaat het McDonald’s weer voor de wind. Mensen die geen zin hebben in vette producten, kunnen nu ook bij de Mac terecht voor een relatief gezonde keuze. En de oude mascotte, clown Ronald McDonald? Die hoeft niet weg. Volgens de CEO zal Ronald nooit worden ontslagen.
Wat kan een ondernemer hiervan leren? Dit zijn natuurlijk stuk voor stuk grote multinationals met een rijke geschiedenis. Maar ook als kleinere ondernemer kun je wel degelijk iets leren van deze opvallende comebacks. Wij zetten drie learnings voor je op een rij.
• Heb vertrouwen in de reputatie van je bedrijf en je merk. Je hebt niet voor niets een trouwe klantenkring opgebouwd. Je klanten waarderen jouw product of dienst, de kernwaarden van je onderneming en de service die je biedt. Gooi dus niet meteen alles om bij de eerste de beste tegenslag, maar kijk goed naar wat wel werkt en wat eventueel anders moet.
• Houd ook niet krampachtig vast aan een bepaalde aanpak. ‘Zo werken wij hier nou eenmaal niet’ of ‘Dat past niet bij mijn bedrijf’ zijn geen goede argumenten om mooie kansen te laten liggen. Durf je bedrijf opnieuw uit te vinden als blijkt dat de huidige werkwijze niet tot de gewenste resultaten leidt. Vernieuwing betekent niet dat je al het goede ook overboord moet gooien.
• Elk bedrijf maakt lastige tijden door. Ook jouw onderneming kan door economische tegenwind of onverwachte gebeurtenissen in de problemen raken. Dat is geen reden om meteen de handdoek in de ring te gooien. De bedrijven in dit artikel bewijzen dat je ook sterker uit een crisis kunt komen. En als ondernemer ben je dan bovendien een leerzame ervaring rijker.
// //