Nieuws Marketing
Topmerken hebben vrouwenvoetbal omarmd
Zet de televisie aan en de kans is groot dat je Oranje Leeuwin Shanice van de Sanden op haar M Line matras ziet liggen. Loop naar binnen bij Albert Heijn of Blokker en voordat je het weet doe je mee aan een spaaractie gebaseerd op de Oranje Leeuwinnen. Nu het WK vrouwenvoetbal 2019 is begonnen, staan de vrouwen van Oranje meer dan ooit in de spotlights. ,,Vrouwenvoetbal is geland.”

Twee jaar geleden wonnen de Nederlandse vrouwen het EK in eigen land. Voor velen een complete verrassing. Waar het gros van de Nederlanders destijds geen enkele naam uit de nationale selectie kende, is dat vandaag de dag compleet anders. Lieke Martens, Vivianne Miedema of Sherida Spitse; de kans is groot dat deze vrouwen je aandacht al eens hebben getrokken.
Shanice van de Sanden in tv-commercial M Line
Iets dat volgens Leoni Blokhuis in de komende jaren niet anders zal zijn. De zaakwaarnemer van Oranje Leeuwinnen als Van de Sanden, Miedema, Spitse, Lize Kop en Jill Roord vertelt dat er in zakelijk opzicht een hoop is veranderd na het gewonnen EK van 2017. ,,Er zijn ontzettend veel commerciële deals uit voort gekomen. Helemaal toen het huidige WK dichterbij kwam. Met ons bedrijf FlowSports haalden we zelfs onze eerste opdracht voor een tv-commercial binnen. Shanice (die afgelopen week een nieuwe langdurige verbintenis met Nike ondertekende, red.) ging aan de slag voor M Line. Dat is waanzinnig. Ik ben ontzettend benieuwd wat er allemaal nog meer komt.”
Toenemende populariteit vrouwenvoetbal opent steeds meer deuren
Blokhuis zet direct de kanttekening dat dit soort samenwerkingen echter niet zomaar even komen aanwaaien. ,,Netwerken is nog altijd heel belangrijk. Mijn collega Eefje Janus werkte eerder voor sportmarketingbureau Triple Double en met dat bedrijf schakelen we regelmatig. Zij hebben M Line in hun portefeuille zitten en zo is het idee rond Shanice ontstaan. We moeten evengoed ontzettend proactief zijn, al merken we wel dat er veel meer mogelijk is dan vroeger. In 2015 speelde Oranje op het WK in Canada en daar ik heb ik ontzettend lopen leuren bij allerlei merken. Niemand kende onze speelsters, nu is dat compleet anders. Vrouwenvoetbal wordt door steeds meer mensen gevolgd. Vrouwenvoetbal is geland.”
Volgende stap zetten bij nieuw succes Oranje Leeuwinnen
,,Als Oranje het in Frankrijk net zo goed doet als twee jaar geleden in Nederland, dan denk ik dat we met z’n allen de volgende stap kunnen maken. Omdat de populariteit van het vrouwenvoetbal redelijk uit het niets kwam, heb ik alleen geen idee hoe die volgende stap er precies uit zal zien. ”
Lees ook: WK vrouwen 2019: topdrukte voetbalbedrijf Leoni Blokhuis
Buitenspel
Waar Blokhuis en collega Janus nog een flinke vinger in de pap hadden omtrent de samenwerking tussen M Line en Van de Sanden, staat FlowSports nagenoeg buitenspel als het gaat om commerciële zaken rondom de Oranje Leeuwinnen poster van Albert Heijn en Blokkers borstbeeldjes van de voetbaldames waarmee je een WK-tafelvoetbalspel kunt spelen. ,,De vrouwen van Oranje hebben een commerciële regeling getroffen met de KNVB. Hierin staan afspraken over de verdeling van de inkomsten die uit dergelijke campagnes komen rollen."
,,Als Blokker dus een partnership aangaat met de KNVB, dan sparren we daar wel eens over met de meiden uit onze portefeuille. We zijn verder niet beslissend. Voor contracten waarover onderhandeld moet worden, hebben de speelsters gezamenlijk een onafhankelijke partij in de arm genomen.”
Populariteit vrouwenvoetbal tegenover mannenvoetbal
Zetten we een aantal partijen op een rijtje die inhaken op de populariteit van het WK vrouwenvoetbal, dan kom je uit bij namen als Nike, Qatar Airways, Mastercard, nationale banken als ING en Commerzbank in Duitsland. Vergelijk het met campagnes die worden gevoerd rond het Europees- of wereldkampioenschap voor mannen en de vraag komt bovendrijven hoe lang het nog duurt voordat beide seksen (die vanaf 2023 dezelfde vergoeding van de KNVB ontvangen voor het spelen van interlands) evenveel aandacht genieten.
Blokhuis: ,,Een logische vraag. Het verschil zit ‘m alleen in de zichtbaarheid van de wedstrijden. Mannenvoetbal zie je standaard op tv. In Nederland kunnen we bijvoorbeeld alleen naar de vrouwen van Ajax kijken via de livestream op het YouTube-kanaal van de club. Het is een goede eerste stap dat de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op het open net worden uitgezonden, maar qua aandacht voor de clubs staat alles hier in Nederland nog in de kinderschoenen.”
Aanpak Engels vrouwenvoetbal als stip op de horizon voor Nederland
In vergelijking met het buitenland liggen de budgetten daarnaast ver bij elkaar vandaan. In Engeland heeft Barclay’s haar naam voor de komende 3 seizoenen aan de FA Women’s Super League verbonden. De internationale financiële dienstverlener pompt ruim 3 miljoen pond per seizoen in de hoogste vrouwenvoetbalcompetitie. ,,Daar gaat straks dus serieus geld in om. Er zit ook echt een idee achter. Dit seizoen promoveerden er voor het eerst twee ploegen naar het hoogste niveau: Manchester United en Tottenham Hotspur. Grote namen in het mannenvoetbal die altijd met elkaar in strijd zijn. Iets dat we bij de vrouwen dus ook gaan zien. Er is een eer hoog te houden en daar heeft men geld voor over.”
Blokhuis: 'Niet alleen investeren in het individu'
,,Ik weet niet of het Nederlandse vrouwenvoetbal net zo groot zal worden als het mannenvoetbal, maar er liggen wel degelijk kansen in Nederland. Iedereen vergeet dat het succes van de Oranje Leeuwinnen allemaal is begonnen in onze nationale competitie. Er wordt nu vooral geïnvesteerd in het individu. Zodra dat verandert en er meer middelen zijn voor de competitie, dan kunnen er zeker stappen worden gemaakt.”