Nieuws Marketing

Advertentie op 'bootje van papier'

Een 'bootje van papier', als blikvanger tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen. Michel de Ruiter droomt daar hardop van. Maar wat doe je met zo'n idee als je twee linkerhanden hebt? Hulp zoeken.

Inge Blankvoort 14 februari 2016

Papierenboot stockpixabay

Een oproep via sociale media leverde de eerste rechterhanden op. Dezer dagen zit De Ruiter met een paar mensen uit zijn woonplaats Kampen om de tafel over wat mogelijk is. Want wat zou het volgens hem leuk zijn als dat 'bootje van papier' er daadwerkelijk zou komen, zegt hij. "Iedereen kent wel dat bootje, gevouwen van een krant. Als dat nou eens zou varen bij de Hanzedagen in Kampen. Dan heeft de stad echt wat moois te presenteren. Zo'n scheepje valt echt op."

KostbaarVan papier gaat dat bootje van 10,5 meter niet worden gemaakt. Lastig en veel te kostbaar, denkt De Ruiter. Het moet er vooral uitzien als een bootje van papier, alsof het is gevouwen van een krant. Basismateriaal is composiet. Platen van dit supersterke materiaal worden aan elkaar vastgemaakt met spanten, gelijkend op de vouwen van het oorspronkelijke papieren bootje. De spanten zijn ook hard nodig voor de stevigheid van de constructie. Grote bedragen hoeft zo'n bootje volgens De Ruiter niet te kosten. Omdat platen composiet nu fabrieksmatig worden gemaakt, zijn ze een stuk goedkoper geworden dan jaren geleden.

Eerdere plannen van DeRuiter om zo'n bootje te maken voor een lichtfestival in Amsterdam, liepen daar op vast. Anno 2016 kan veel meer, weet De Ruiter die voor zijn dagelijks werk veel doet met composiet. "Daar bedenk ik allerlei toepassingen voor", zegt hij. Die toepassingen zijn zijn grote kracht, de ideeën uitvoeren is een ander verhaal. "In mijn hoofd speelt zich heel veel af, maar bouwkunde is niet echt mijn ding. Ik heb twee linkerhanden. Ik heb mensen nodig die dat bootje daadwerkelijk kunnen maken. Het wordt een licht bootje, aan materiaal nog geen 160 kilo. Dan moet je wel goed nadenken over de stabiliteit daarvan."

FinancieelVrijwilligers en sponsors moeten het bootje in de steigers zetten. De Ruiter heeft minimaal 5000 euro nodig. "Voor de meest eenvoudige versie waarbij druk van water nodig is om de boel bij elkaar te houden. Zo'n bootje gaat een keer mee en valt bijkans uit elkaar als die wordt opgehesen."

Liever zou hij een vaartuig maken voor meerdere tochten. Sponsors zouden een advertentie op de boot kunnen kopen, net als op de voorpagina van een echte krant. Over de krantenkoppen op de romp wil De Ruiter goed nadenken. "Daar moet straks een tekst op staan die echt ergens op slaat."

Foto: Pixabay