Nieuws Marketing

Afplakactie in Dordtse binnenstad afgeblazen

De winkelpanden aan het Bagijnhof en de Visstraat worden niet afgeplakt. Het project AdBlock Advertising van kunstenaar Robis Koopmans (31) riep zo veel weerstand op, dat het is afgeblazen. Dat schrijft het AD.

Robin Nanninga | Foto: ANP 7 september 2016

Dordt 1065

Ton van der Kolk van organisatie Mijlpalen, die het project begeleidde, wijt het mislukken vooral aan de tegenactie van VVD-bestuurslid Remco Valkman. ,,Toen Koopmans in januari met zijn ideeën langs de ondernemers ging, werd het plan goed ontvangen. Later boezemde Valkman diezelfde ondernemers angst in.''

Volgens de VVD'er heeft de organisatie de risico's die kleven aan het project niet benoemd. ,,De garantie van de winkeliers komt te vervallen wanneer de beglazing wordt afgeplakt. Bij schade aan de etalage is de winkelier zelf verantwoordelijk.''

AmateuristischOok noemt Valkman de communicatie 'amateuristisch'. De kunstenaar kan zich vinden in deze uitspraak. Hij werkte voor zijn Adblock-actie samen met de POBD (Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht). Volgens de kunstenaar was het de taak van deze organisatie om contact te onderhouden met de ondernemers over de ontwikkelingen rond het project. ,,Dat hebben ze nagelaten. Er is dus duidelijk iets misgegaan in de communicatie, dat is heel jammer'', stelt Koopmans vast. De POBD was niet bereid te reageren.

De zogenoemde 'reclamestorm' had in het laatste weekend van september moeten plaatsvinden, als onderdeel van het evenement Dordrecht Pakt Uit.

BeeldenstormKoopmans bedacht zijn kunstproject in het kader van de viering van 450 jaar Beeldenstorm. Het bedekken van de reclame moest de architectuur van de panden in de straten in de binnenstad naar voren laten komen. ,,Als er maar weinig winkeliers mee willen werken, heeft de actie geen zin'', concludeert de kunstenaar.

Voor zijn plannen ontving hij 5.000 euro subsidie van de gemeente. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. PvdA-raadslid Jacqueline van den Bergh noemt het verstrekken van de subsidie 'te gek voor woorden'. ,,Iedere club of vereniging doet zijn best om het hoofd boven water te houden met weinig geld en dan besluit de gemeente deze afplakactie te subsidiëren. Ik ben heel blij dat het niet doorgaat'', aldus Van den Bergh. Fractievoorzitter van D66 Dordrecht, Nelleke de Smoker, deelt haar mening en noemt de actie 'pure geldverspilling'. De subsidie moet nu door de kunstenaar worden teruggestort.