Nieuws Marketing

Al 75 jaar ijs van Italiaanse Almeloërs

IJssalon Talamini bestaat 75 jaar. Gian-Piëro, ‘Piet’ en Giancarlo Talamini bouwden voort op het fundament van vader en opa Vittore.

Van onze redactie 23 augustus 2016

Interview met Gian Piro Piet Talamini van de gelijknamige ijssalon Emiel Muijderman

De Almelose ijssalon, in 1941 opgericht door Piets vader Vittore Talamini, werd een begrip. En Piet, die de zaak in 1970 overnam, een bekende Almeloër. Dat merkt hij nog steeds. "Heel veel mensen kennen me en spreken me aan. Ik ken ze vaak wel van gezicht, maar niet bij naam natuurlijk", vertelt Talamini, die het geluk de afgelopen jaren niet aan zijn zijde had.

Herseninfarct

Een herseninfarct maakte elf jaar geleden plotseling een eind aan zijn tot dat moment altijd bezige bestaan en maakte hem afhankelijk van een rolstoel. En de hulp van anderen. "Daar heb ik het nog steeds moeilijk mee. Je wilt wel van alles, maar kunt niet. Ik heb altijd iemand nodig die me helpt", verzucht Talamini, die drie jaar geleden plotseling zijn vrouw Massimina verloor. "Ook een herseninfarct, met fatale afloop."

Tekst gaat verder onder de foto

Humor

Ondanks die zware tegenslag en de lichamelijke beperkingen, heeft Talamini zijn humor niet verloren, blijkt als hij anekdotisch verhaalt over de geschiedenis. Hoe de ijssalon, net als de ijsbaan in de Gravenallee, in een ver verleden belangrijke ontmoetingsplek was voor jongeren bijvoorbeeld. "Hier zijn heel wat huwelijken begonnen." Of over het feit dat hij het eigenlijk helemaal niet zag zitten in de ijssalon. "Ik wilde eigenlijk naar de textielschool, maar toen ik hoorde dat je daar toch wel erg hard moest studeren zag ik er van af."

Ladinisch

Maar niets doen was er niet bij. Daarmee was je bij padre Vittore aan het verkeerde adres. En zo stapte Piet in de zaak. Om er nooit meer weg te gaan. Nog steeds is hij te vinden in de ijssalon. Nederlandse en Italiaanse kranten lezen, oude kennissen spreken. En zoon en opvolger Giancarlo van goede raad voorzien. Of te discussiëren over de vraag hoe het beter kan in Almelo. En hoe Almeloos de Talamini's ook geworden mogen zijn, als vader en zoon iets te bespreken hebben gaat dat in het Ladinisch, de oude taal van het gebied waar hun roots liggen: de Dolomieten. Het geeft bijzondere charme aan een van de oudste Almelose familiebedrijven dat ondanks het tegenvallend economisch tij in de toekomst gelooft.

Ingrediënten

Piet: "Goede en minder goede jaren wisselen elkaar af. Dat is altijd zo geweest. Je kunt alleen maar hopen dat de minder goede niet al te lang duren. En wat er ook gebeurt, altijd de juiste ingrediënten gebruiken en kwaliteit blijven leveren, dat is je kracht."

Giancarlo bevestigt het. En voegt de daad bij het woord. Verse meloenen heeft hij ingekocht. Het is een van de circa twintig smaken die Talamini anno 2016 serveert.