Nieuws Marketing
Alice uit Enschede verkoopt alleen spullen die hebben geleefd
Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun product. Zoals Alice Brusse van spullenwinkel Mevrouw Brusse uit Enschede. Ze verkoopt alleen spullen die hebben geleefd.

Een winkel met 'bijzondere vondsten en spullen die geleefd hebben'. Zo omschrijft Alice Brusse haar winkel Mevrouw Brusse aan de Kottendijk in Enschede, waar ze ruim een jaar zit. ,,Ik ben begonnen met een winkeltje aan de Molenstraat om te kijken hoe het zou gaan. De zaken gingen zo goed dat ik op zoek ging naar een groter pand waarin ik kon wonen en werken.''Nog belangrijker voor Brusse is het feit dat het fotoarchief van haar vader Henk Brusse in de winkel ondergebracht kon worden. ,,Dat archief komt hier eindelijk goed tot zijn recht. Bijzonder.''
Luie vintagezoekersZe verwelkomt vooral klanten die in de vele kringloopwinkels door de bomen het bos niet meer zien. ,,De luie vintagezoekers, zo noem ik mijn klanten wel eens. Ik koop hele inboedels op en zoek daar dan de diamantjes uit. Dat kan retro zijn, brocante of design. Wat ik niet gebruik, breng ik zelf naar de kringloopwinkel.
TrendwatcherIk heb verstand van merken en mooie spullen en ben een soort trendwatcher. Ik maak zelf een selectie en presenteer die."Alice Brusse brengt ook veel tijd door buiten haar winkel, ze wordt regelmatig gevraagd voor de aankleding van bijvoorbeeld theaterdecors, themafeesten, bruiloften of haringparty's.
Rariteitenkabinet,,Voor strakke witte tafels moet je niet bij mij zijn. Wel voor een rariteitenkabinet. Denk aan een mediterraan, bourgondisch sfeertje. Ik zet op een bruiloft bijvoorbeeld overal bijzondere trouwportretten en hoge hoeden neer en hang trouwjurken op. Van tevoren komen de gasten naar mijn winkel om een bijzonder jacquet te huren." Terug naar de winkel. Op de vraag naar haar meest bijzondere attributen, vertelt Brusse over een item dat ze net heeft verkocht. ,,Een rode theaterbank met sierlijke krul die van Mary Servaes-Bey, oftewel de Zangeres Zonder Naam, is geweest. Ik had 'm al twintig jaar in bezit en gebruikte 'm voor aankleding.''
PresentatieOp het moment dat Brusse besloot: nu is het tijd om de bank te verkopen, was hij binnen een half uur weg. ,,Het is zo'n bank waarvoor je je kapot zou schamen als hij bij je ouders in de kamer staat, maar die het juist goed doet in een hip aangeklede loft. Voor mij draait het vaak om hoe je iets presenteert.''Ook heeft Brusse wat werk van Raymond Loewy, zo'n beetje de bekendste industrieel ontwerper van de 20ste eeuw. Hij werkte onder meer voor Coca-Cola. ,,Ook op het servies van Philip Rosenthal, een pionier in eigentijds design, ben ik trots. Ik geniet dagelijks van m'n bijzondere spullen en doe er soms met pijn in het hart afstand van."