Nieuws Marketing

Amper animo voor persoonlijke Zeeuwse beleving

Gratis op stap met een Zeeuw die je alles vertelt over zijn leefomgeving. Dat klinkt als een buitenkansje voor toeristen én een leuke dagbesteding voor provinciebewoners met veel vrije tijd. Zou je denken. Maar het loopt nog allesbehalve storm bij de ambassadeurs van het VVV-project Ontmoet een Zeeuw. Het werd in mei 2014 opgezet om Zeeland te 'positioneren als gastvrije provincie en gasten kennis te laten maken met bijzondere activiteiten, locaties en mensen in Zeeland, die Zeeuwen dan aan hen laten zien'. Via de website fanvanzeeland.nl zijn elf activiteiten te te boeken met de aanbieder, zonder tussenkomst van de VVV, schrijft PZC.

Joanne Karkdijk 5 april 2016

Vvvzeeland

Piet Stroo uit Kapelle begeleidde in anderhalf jaar nog maar één fietstocht. Hij hoopt nog steeds op meer aanvragen. Stroo werkte 25 jaar bij de gemeente Kapelle, waar hij zich bezighield met het buitengebied. Nu hij met pensioen is, zou hij anderen graag over Kapelle en omstreken vertellen. Met zijn vrouw legde hij aan het begin nog een wedje: hij rekende op tien mensen per jaar, zij zei dat hij blij moest zijn met vijf. De teller staat nog steeds maar op één. Stroo denkt dat de meeste mensen het project niet kunnen vinden op internet; de VVV maakt hier alleen reclame voor via haar eigen kanalen. Sonja van der Voet van de VVV baalt er ook van dat het niet loopt. "Maar we hadden dat ook wel verwacht. Zoiets heeft tijd nodig om op gang te komen. We zijn altijd op zoek naar meer ambassadeurs, zodat het aanbod interessant wordt voor een breder publiek."

Stroo staat 's ochtends met twee verrekijkers om zijn nek te wachten bij de Hervormde kerk in Kapelle, waar zijn rondleiding begint met het beklimmen van de 65 meter hoge toren. "Die van Yerseke was een jaar eerder klaar en is een meter lager, dat zorgde voor haat en nijd tussen de landheren", legt hij uit. Wie deelneemt aan zijn beleving 'fietsen door Zuid-Beveland' kan kiezen uit de Wester- of Oosterschelderoute, die allebei zo'n vijftien kilometer lang zijn, of een combinatie van 25 kilometer. De tocht duurt ongeveer twee uur, mede door de vele informatieve tussenstops over geschiedenis en natuur. Bovenop de toren wijst hij op alle bezienswaardigheden, zoals het geboortehuis van Annie M.G. Schmidt. Vorig jaar citeerde hij op deze hoogte nog een van haar versjes met presentatrice Dieuwertje Blok, toen zij langskwam voor het NTR-programma Landinwaarts.

De Oosterscheldefietstocht voert van Kapelle naar Wemeldinge, heen over de Wemeldingse Zandweg en terug langs de Postweg. Naar beneden rijdend gebaart Stroo van de Kapelse Moer links en de boomgaarden met moderne betonpalen voor hagelnetten rechts. "Hier zit gewoon duizend jaar geschiedenis tussen. Dat weet je niet, als toerist. "

Stroo wel. Oh, wat zou hij zijn verhaal toch graag vaker doen. Dus blijft hij hopen op veel meer mensen die het willen horen.