Nieuws Marketing

EK Atletiek brengt de hoofdstad in beweging

Vlak voor de Nederlandse atleten gaan vlammen in Rio, kunnen we ze in eigen land aan het werk zien. Van 6 tot en met 10 juli staat heel Amsterdam in het teken van de EK atletiek.

Martine de Vente | Foto's: Rink Hof, Pim Ras, ANP 1 juli 2016

Schippers dafne 1065

Met de slogan 'Athletics like never before' won Amsterdam in 2011 het bid voor de Europese Kampioenschappen atletiek in het Olympisch Stadion. Istanbul en Split hadden het nakijken. Met het motto laat de organisatie zien dat ze de sport op bijzondere manieren onder de aandacht brengt. Atletiek is niet alleen in het stadion te zien, 'we brengen de sport naar de stad', zegt communicatiemanager Annemieke Sirks.

De voorrondes van het discus- en speerwerpen zijn op het Museumplein. Daar verrijst een compleet evenemententerrein vol tribunes en tenten met allerlei voorzieningen. Van een compound voor televisie tot de callroom: de plek waar de atleten wachten tot ze op mogen. Annemieke: ,,Op het Museumplein krijgen bewoners van Amsterdam echt iets mee van het evenement. Ook als voorbijganger heb je zicht op de wedstrijden.''

Enthousiast makenMatthijs Künzel van de gemeente Amsterdam onderkent de waarde van een topsportevenement voor de stad. Maar hij wil meer. ,,Kijken naar topsport zet mensen aan tot sport, maar het zijn vooral degenen die al sporten die meer gaan doen.'' De gemeente wil ook de groep niet-sporters enthousiast maken om te bewegen. Drie jaar geleden is al begonnen met het opleiden van trainers voor de Amsterdamse atletiekverenigingen. Op scholen zijn met die verenigingen clinics en wedstrijden gehouden. Door de hele stad zijn de afgelopen maand pop-upatletiekbaantjes verschenen en zijn van basketbal- en voetbalveldjes kogelstootbanen gemaakt. ,,Om te laten zien dat je ook iets anders kunt doen dan voetballen.'' Door de Amsterdamse parken komen nieuwe hardlooproutes van 3 tot 5 kilometer.

Door het VondelparkOp de website atletiek.amsterdam komt alles bijelkaar, van clinics tot informatie over hardlopen. ,,Het grote voordeel van hardlopen, is dat je weinig nodig hebt om het te kunnen doen.'' Wie al graag rent, kan meedoen met de Brooks Champions Run, een loop van 10 kilometer door het Vondelpark en over de Albert Cuyp, met start en finish op het Museumplein. De halve marathon van de EK voert ook dwars door de stad, met het Museumplein als decor voor start en finish. Daar is ook de openingsceremonie, waarbij alle atleten vertegenwoordigd zijn.

Het sportspektakel vindt vooral plaats in het Olympisch Stadion. De organisatie is in handen van Stichting EK Atletiek Amsterdam, speciaal met dit doel opgericht en waarin de gemeente en Atletiekunie deelnemers zijn. Vorig jaar kreeg het stadion al een nagelnieuwe atletiekbaan, die volgens Michelle Faasen van het Olympisch Stadion is getest en goed bevonden door de topatleten. Het stadion is klein, vergeleken met de sporttempels in andere steden waar eerder de Europese Kampioenschappen atletiek werden gehouden. ,,Maar dan zag je op televisie dat die stadions halfvol waren.'' Een vol, kleiner stadion brengt veel meer sfeer, vindt Michelle.

Geld voor de organisatie komt van het ministerie van VWS, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, de Atletiekunie en sponsoren.

Plaatsing voor RioDe EK atletiek geldt als last stop before Rio. ,,Er zijn nog veel atleten die zich moeten plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dus het wordt voor veel deelnemers toch nog heel spannend,'' zegt Annemieke. De bezoekers kunnen kijken naar de verrichtingen van de Nederlandse olympische medaillekandidaten Dafne Schippers (100 meter en estafette), Sifan Hassan (1500 meter), Thijmen Kupers (800 meter) en Liemarvin Bonevacia (400 meter). Er zijn nog kaartjes te krijgen voor de diverse finales. Een leuke serie kijken, kan al vanaf 10 euro voor een dagdeel.

Doel is 100.000 bezoekersDe organisatie kwam in 2012 op gang met het oprichten van een stichting waarin de Nederlandse Atletiekunie en de gemeente Amsterdam deelnemers zijn. Opdrachtgever is European Athletics, de Europese atletiekbond. Die weet precies wat er bij een EK komt kijken en heeft draaiboeken voor wedstrijden klaarliggen. Wat de organisatie in Amsterdam betreft: een van de belangrijkste doelstellingen is dat er meer dan 100.000 bezoekers komen. Daarbij hoopt de organisatie op 150 miljoen televisiekijkers. De NOS registreert het evenement met 75 camera's en 350 medewerkers en maakt in totaal 1400 uur televisie. Voor de pers richt de organisatie in de Sporthallen Zuid een centrum met alle faciliteiten in voor rond de duizend mediamensen en de crew van de NOS.

De eigen communicatie gaat via apps met programma's en uitslagen. Sociale media gebruiken voor de interactie met de fans is volgens Annemieke nog nieuw voor de atletiekwereld.

Zeven hotels zijn door de projectorganisatie afgehuurd om de 1500 atleten te huisvesten. Daar krijgen de meesten ook hun eten, behalve de meerkampers die meerdere wedstrijden op een dag afwerken. Voor het vervoer van en naar de wedstrijdplekken zijn busdiensten ingericht, die de atleten naar de verschillende locaties brengen. En dan is er tegelijkertijd een toernooi voor paralympiërs én krijgt de EK een wetenschappelijk tintje. Op de VU zijn veertig bijeenkomsten over de effecten van sportevenementen op de maatschappij en het effect van bewegen op de gezondheid.

De mensen achter het EK Atletiek

De cateraar: Bram Drost kookt voor iedereen,,Onze vier mobiele keukens komen voor de Sporthallen Zuid te staan. Daar bereiden zes koks maaltijden voor de meerkampers, pers en vrijwilligers. Door de stad heen hebben we zes locaties waar we eten uitserveren. Voor 1700 vrijwilligers maken we lunchpakketten en in de Sporthallen Zuid is een restaurant waar ze 's avonds vers en warm kunnen eten. Menu's maken we in overleg met de organisatie, zodat iedereen een goede maaltijd krijgt. Dit is voor ons een grote operatie waarvoor we al ons personeel en alle freelancers inzetten." Vijf jaar geleden is Bram Crewfood samen met Sjoerd Brok begonnen, inmiddels doen ze 70 evenementen per jaar.

De vervoerder: Tom Roefs rijdt sporters en gasten,,Wij vervoeren de deelnemers, pers en vipgasten. Alle hotels die de organisatie heeft afgehuurd, krijgen een transportdesk met informatie over het vervoer. We rijden routes van en naar het Museumplein, Schiphol en het Olympisch Stadion. Er zijn 100 touringcars en 75 courtesy cars, die op afroep beschikbaar zijn. We doen niet alles zelf, maar hebben onderaannemers gecontracteerd en werken samen met het organisatiebureau TIG Sports. Zo hebben we samen het KLM Open, EK shorttrack en EK zwemmen gedaan. Een complicerende factor is het drukke verkeer in Amsterdam, maar daar houden we in de planning rekening mee.''

De ambassadeur: Ellen van Langen, gezicht van het EK,,Mijn taak als ambassadeur is mensen te enthousiasmeren voor de EK atletiek in onze hoofstad. Bij de gemeente Amsterdam en Atletiekunie, waar ik in het bestuur zit, leefde al een paar jaar de wens om een EK in Nederland te organiseren. Vanaf het bid in 2011 ben ik erbij betrokken. Nederland is nu, met alle goede atleten, echt toe aan een groot evenement. Ik ben ook bestuurslid bij Stichting EK Atletiek Amsterdam. Mijn baan is bij een sportmanagementbureau; ik stel het deelnemersveld samen voor internationale wedstrijden. Het is nu druk, ook met de Spelen in aantocht, maar ik kijk eerst uit naar de EK. Het wordt een mooi feestje.''

De gastvrouw: Michelle Faasen werkt op locatie,,Op het voorplein van het Olympisch Stadion komt een groot evenemententerrein met een vip- en fanzone. Op 21 juni begint de organisatie al met opbouwen. Iedereen wil het beste neerzetten. We hebben al vaker bewezen dat het decor van het Olympisch Stadion een unieke dimensie geeft aan een grootschalig sportevenement, zoals de Marathon van Amsterdam en het NK Schaatsen in 2014. Sinds de renovatie kan het stadion zich nog altijd meten met andere topsportaccommodaties in de wereld. Twee weken geleden zijn nieuwe lampen opgehangen voor de televisieregistratie, zodat het stadion ook prachtige plaatjes oplevert voor al die miljoenen kijkers.''

De muzikant: Valentijn Crouwel maakt de tune,,De organisatie benaderde mij om een tune te maken. Ze zat bij mij in de studio, vlakbij het Olympisch Stadion, en ik had nog een tune liggen die iedereen vet vond. Heel toevallig dus. Het liedje Believe gaat over wat je kunt bereiken als je in jezelf gelooft. Met die mentale struggle hebben atleten natuurlijk ook te maken. Ik ben producer, songwriter en artiest. Ik heb net een platencontract getekend in de VS. Dit is een mooie kans om mijn bedrijf OIJ aan mensen te introduceren. We zijn nu bezig met soundbites voor het aankondigen van onderdelen. Ik geef een licentie van mijn liedje aan de EK. Als het toernooi afgelopen is, krijg ik de rechten weer terug.''